Pesula-ajatuksia

Tietokoneemme on ilmeisesti tullut tiensä päähän. ”Nyt jo” sanoin minä. ”Kauan se kestikin”, sanoi mies. Nykyään viisi vuotta on kauan näissä asioissa.

Sitten on tämä pikkuinen polvikoneeeni. Tekstiä saatte siis kuitenkin. Jos tekstini eivät kanna ilman kuvia niin anti olla sitten nekin.

*

Kävin äsken rautakaupassa. Kotimatkalla ohitin itsepalvelupesulan. Sieltä tuli huumaava puhtaan pyykin tuoksu, kun joku veti lakanoita kuivausrummusta ulos.

Minulle tuli mieleen: voisi olla hyvä idea hoidella nuo hommat juuri noin. Menisi vaikka kerran kahdessa viikossa pesulaan, pesisi, kuivaisi ja vaikka silittäisikin siellä. Sitten tulisi kotiin ja panisi pyykit kaappeihin. Se olisi jotenkin selkeämpää kuin tämä tällainen, että pesee pari pussilakanaa kerralla (tai sen verran kun koneeseen mahtuu), roikottaa niitä pahimmillaan parikin päivää makuuhuoneessa telineellä kuivumassa, sitten laittaa silitystä odottamaan ja kun ei viitsikään silittää, sulloo ne kaappiin – sitten joskus. Yleensä sitten, kun ne ovat maanneet ensin pinossa jossakin, tai kun niitä on siirrelty paikasta toiseen useaan kertaan.

Olen vakuuttunut siitä että itse pyykin käsitelyyn menee loppujen lopuksi aika vähän aikaa. Eniten aikaa menee kaikkeen muuhun, kuten esimerkiksi ryhtymiseen…

Mainokset

25 comments on “Pesula-ajatuksia

 1. Martta sanoo:

  Minakin osaan olla sellainen etta vatvon ja vatvon paivakausisa jotain juttua joka pitaisi tehda ja sitten itse tekemiseen (pakon edessa) menee ehka maksimissaan tunti. Opiskeluhommien kanssa olen tassa oikein ekspertti..

  Pyykkikoneen pyorittamisesta kylla tykkaan, ehka just siksi etta sinne voi tunkea, sitten se tekee itse tyon ja sitten vain ripustus. Silitysrautaa en omista! ;)

 2. Violet sanoo:

  Martta: pyykin peseminen kuuluu minusta niihin kaikista mitättömimpiin hommiin. KOne pesee. Eniten harmia meillä tulee siitä kuivattamisesta (kuivausrumpua emme omista emmekä välitä hankkiakaan) sillä pyykki roikkuu etenkin talvella aika kauan tuolla makuuhuoneessa…siellä on aina jotakin telineellä kuivumassa.
  JA sitten just se että siirtää ryhtymistä ja että jÄttää homman puoliväliin ja jatkaa sitten joskus. Siksi musta ainakin tuntuu että työtä olisi jotenkin paljon enemmän kuin sitä on.

  En mä liinavaatteita useinkaan silitä vaikka ne sillain mahtuisivat paremmin kaappiinkin. Uskon että silittäisin enemmän jos menisin sitä varten jonnekin muualle hommiin – siis vaikka sinne itsepalvelupesulaan.

 3. Juliet Jones sanoo:

  Olisi ihanaa jos suomessakin olisi tuollaisia itsepalvelu pesuloita. Ehkä niitä onkin mutta ei ainakaan täällä meidän taka pajulassa.

  Saisi enemmin kuin vain yhdet lakanat mahtumaan koneeseen. Silitysrauta on mutta se palvelee muuta kuin pyykin silityksen virkaa =D

 4. aurinkojakuu sanoo:

  Ja ne kamalat sekä puhtaan, että likaisen pyykin pinot aina tuijottelee …

 5. Suklaasydän sanoo:

  Ryhtymiseen saan minäkin kulutettua aikaa. Nyt piti oikein keittää kahvitkin tähän väliin, vaikka pitäisi jo olla tekemässä. Pyykit tulee meillä hoidettua suht kivuttomasti (ainakin nyt, saas nähdä mitä siitäkin tulee kestovaippojen kanssa), mutta pienet suklaahommat, kuten suklaamuottien tiskaus… Aloittamiseen menee aikaa. Tiskit ovat sentään jo altaassa, joten edistystä sekin!

 6. Liivia sanoo:

  Voi siihen ryhtymiseen mulla menee nykyään lähes kaikki aika!

  Toivottavasti saatte äkkiä uuden vempeleen. Tekstit kelpaa, mutta tahdon kuviakin:)

 7. sari sanoo:

  Kyllä se vaan on paras hoidella noin, ainakin meidän huushollissa. Paitsi että pesen ison laakin joka keskiviikko, yhden värikoneen ja yhden valkoisen, enkä kuivaa pesulassa vaan levittelen ne kotiin telineille. Ryhtymiseen ei mene aikaa, kun se on melkein pikku pakko. Kello yhdeltä alkaa pesulan halvat tunnit, joten siihen on tähdättävä.

  Kuivuvat omia aikojaan, en silitä koskaan, järjestän kaappiin kun ehdin ( eli nyt juuri viime keskiviikon viimeisiä ).

  Postasinkin tuosta mun pesulasta kerran. Se on muuten huippuluotettava. Vain yhden kerran on ollut koneessa vikaa neljääntoista vuoteen.

 8. pia sanoo:

  silloin kun meilla oli apulainen tama oli ehka ihaninta. ajattele tultiin lomalta ja kaikki kamat olivat kahden paivan paasta kaapissa silitettyina. taytyy kylla harkita jos ottaisi taas koska juuri tallakin hetkella pyykit tuijottavat minua nurkassa. pestyja ja kuivia mutta kukaan ei ole viikannut, silittanyt. haluan vaimon.

 9. Aikanaan olin kerrostalon pesutuvan varassa. Piti erikseen LÄHTEÄ sinne. Varata aika. Katsoa kellosta aika koska pyykit valmiina. Huh, nyt vain työnnän ne koneeseen ja menen parin tunnin päästä ripustamaan. Ongelmakohta tulee vasta kun ne pitäisi ottaa narulta ja lajitella kaappiin. Siihen en saa ryhdytyksi. Miten se onkin niin vaikeeta. Sukkien paritus varsinkin. Pyykkihuone on täynnä, ja uutta pitäisi pestä.

  Jos olisit siellä pesulassa, niin mitä tekisit sen ajan kun eka koneellinen peseytyy, sen puolitoista tuntia. Seuraavan koneellisen ajan han voit jo käyttää silittämiseen ym.

  Pesulan yhteydessä pitäisi olla viihtyisä hiljainen pyykkärikahvila…

  voimia pyykkärille!

 10. outi sanoo:

  Jotenkin nyt tuntuu, kun tätä mietin, että saatat olla hyvinkin oikeassa. Minä olen kova pesemään pyykkiä, mutta niiden laittaminen puhtaina kaappiin on osoittautunut turhan haasteelliseksi. Ja silitys, sitä meillä tapahtuu vain suurimmassa hädässä.

 11. katriina sanoo:

  Minä en lakkaa ihastelemasta kuivauskaapin nerokkuutta ja ihmettelen, miksei kaikissa asunnoissa ole sellainen vakiovarusteena. Meillä oli sellainen jo 70-luvulla, kun asuin kotona. Myöhemmin teetin remonttia kodinhoitohuoneeseen ja ostin samanlaisen kuivauskaapin enkä olisi mistään hinnasta halunnut kuivausrumpua. Nyt voi nostaa koneellisen pyykkiä riippumaan kaappiin, jättää oven puoliksi auki ja aamulla kaikki on kuivaa. Ei sekään kyllä silitä…

 12. Violet sanoo:

  Liivia: jaa-a, uutta vempelettä ei varmaan ihan heti osteta. HArkintaan menee miehellä rutkasti aikaa ensin…

  sari: aattelin kans kattoo vähän millaiset hinnat noissa paikoissa on ja onko halpoja aikoja. Mähän kyllä voin mennä melkein koska vaan.

  pia: onhan tuossa varmaan puolensa, apulaisessa. En vaan kuuna päivänä haluaisi ketään tänne apuloimaan. Etenkään kun mulla ei olisi sitten enää mitään hommia!

  eilen tänään jne. heh, olemme niin erilaisia…mullehan olis suorastaan pÄivän Tehtävä ja suuri Tapahtuma jos olisi aika pesutupaan:-) . Niin, mä uskon että saisin hommat nimenomaan paremmin ajallaan hoideltua kun olisi joku tuommonen selkeÄ aika ja juttu että vaikka perjantaina klo 13 pesukone.
  Niin että mitä tekisin sen ajan kun kone pyörii? Omassa tapauksessani voisin tulla vaikka kotiin. Ihan naurumatkan päässä on ainakin 3 varteenoettavaa pesulaa. Voisin myös jäädä kahville siihen viereen tai voisin istua ulkona vaikka lehden kanssa tai kirjoittaa. Ei mulle siinä olisi mitään ongelmaa.

  outi: niin, en tiedä, ainakin toisinaan voisin alkaa viedä nimenomaan ”isoa” pyykkiä pesulaan. Vaatteet pesen ihan mieluusti täällä eikä mulla kyllä montaa sellaistakaan vaatetta ole jonka kuivausrumpuun panisin….enkä märkiä rytkyjä viitsisi tuolla kannella.

  Katriina: Mää en luultavasti ole koskaan nähnyt edes kuivauskaappia. Ainakaan ei tule mitään mieleen kun yritän kuvitella sitä. Nämä tämmöiset kodinhoitohuoneet ovat mulle kyllä niin vieraita asioita. En ole koskaan asunut asunnossa missÄ sellainen olisi edes teoriassa ollut mahdollinen. En liioin ole osannut kaivata. En sitten tiedä…voisinhan vaikka tykÄtÄkin jos sellainen olisi.

 13. Ulla sanoo:

  Tuo itsepalvelupesula-ajatus kuulostaa minun korviini luksukselta. Kun yrittää pyykätä lakanoita lapsenhoidon lomassa ne jäävät aina märkinä lojumaan moneksi tunniksi, sitten hermostun kun yritän ängetä niitä täysille naruille. Sen sijaan voisi istua pari tuntia pesulan rauhassa (?) odottamassa koneiden käyntiä, saisi pyykit hoidettua kerralla ja tosiaan, kotona tuikkaisi viikatut lakanat kerralla kaappiin. Olen joskus käyttänyt lakanoita tavallisessa pesulassa, mutta olen asiasta toistaiseksi luopunut koska se on aika kallista.

 14. Jonna sanoo:

  Täällä Helsingissä on sellainen kahvila-itsepalvelupesula, yksi kaveri ainakin käytti sitä muuttaessaan toisesta kaupungista.

  Pyykkiä kyllä kertyy täälläkin ja ne läjäytyy harmittavan helposti. Pitäisi vaan samantien, kun viikkaa narulta pois viedä kaappiin. Silittämään minusta ei kyllä ole. Mieskin saa silittää omat paitansa ihan itse.

 15. Merja sanoo:

  Pyykinpesu on yksi niistä harvoista kotihommista jotka teen ripeästi. Varmaan johtuu siitä ettei se ole mitään mielihommaa. Tahdon sen nopeasti alta pois.

  Meillä pestään paljon pyykkiä, lapset on aktiivisessa iässä, ja kuivausrumpu on ystäväni.

 16. virva sanoo:

  Ei hullumpia pesula-ajatuksia.
  Taulun ripustamiskeinosi kuulostavat aika veikeiltä,
  tiedä häntä,pitäisikö tuosta vielä malliakin ottaa ;)

 17. Katja sanoo:

  Minä muistelin eilen haikeudella vanhan kodin pesutupaa. Siellä oli mankelikin, jota tosin en kertaakaan käyttänyt. Mies kokeili lasten kanssa. Tuvassa oli kaksi valtavaa konetta ja kuivausrumpu ja kaksi kuivaushuonetta. Matot pystyi pesemään siellä lattialla ison varsiharjan kanssa ja jättää kuivumaan sinne. Oli aina iso tapaus mennä pyykkitupaan. Eväätkin oli mukana, jos pesin mattoja lasten kanssa. Silti pesimme välillä omalla koneella pieniä pyykkieriä. Nyt jos olisi sama tilanne, heivaisin oman koneen veks ja kävisin pelkästään pyykkituvassa, hoitelisin siellä pyykit siihen kuntoon, että voisi kotona vain nostella kaappeihin.

  Meillä on kodinhoitohuone. Ihan onneton. Pieni koppero, jossa ei mahdu tekemään muuta kuin tunkemaan pyykit koneeseen tai likapyykkikoreihin. Pyykit kuivatan telineillä kylppärissä. Siellä niitä lojuu, usein kasaan puhtaat pinoon telineen päälle ja uutta kuivumaan viereen. Pitäisi järkeistää vaatteiden määrä. Muutama laadukas/hlö, eikä mitään kompromisseja (kuitenkin ne samat suosikit seilaavat edes taas ja likaisissa & kaapeissa lojuu tarpeettomia).

  Kuivurin omistimme hetken. Se syö pölyt vaatteista, mutta myös kutisti niitä tai venytti suunnikkaiksi. Ja vei sähköä ja tilaa. Parasta olisi, jos voisi vuoden ympäri kuivata ulkona pyykit. Ihana tuoksu ja siliävät itsestään tuulessa, pölytkin katoavat jonnekin.

  Ja jos miettii siivoamista ja pyykkäämistä, niin valitsen pyykkäämisen. Se on jotenkin pyhää hommaa. Mattojen peseminenkin kesällä. Luultavasti idyllistän aika reippaasti.

 18. Violet sanoo:

  Juliet JOnes; no se justiin kun ei koneeseen mahdu määräänsä enempää kerralla…ja lakanoiden kuivatus.

  aurinko ja kuu; joskus vannon niiden puhuvan myös.

  suklaasydän; ajattelin niitä pieniä suklaamuotteja ja tiedän varmuudella että välttelisin niiden pesua….

 19. Tanja sanoo:

  Naulankantaposti! Mulla on eron jälkeen pyykinpesuhommat mennyt ihan häneksi. Hyvät on koneet ja kuivatustilat. Minusta on mukava, kun ei tarvitse liputtaa huoneissa. Mutta en saa puhdasta kaappiin sivistyneesti. Ennen niin mieluisa silittäminen on nykyään pakkopullaa. Monesti aamukiireissa temmon umpimähkään puhtaiden pyykkien läjästä jotain ja silitän, jos ehdin. Minun suosikkipyykkipäiväni olisi sunnuntai, se on jo suorastaan mulla selkäytimessä, että sunnuntaina pyykätään. Ja nyt siihen ei ole mahdollista, kun vuokraisäntäni haluaa pyykätä sunnuntaina myös, ja isännän oikeudella hänellä on ainaisvaraus sunnuntaipyykäykseen. Se oli kuin pieni puukonisku, kun hän ilmoitti erityisvarauksestaan pidättää pyykkitupa itsellään kaikkina sunnuntaina. Nyt pyykkään, kun ehdin. Enkä meinaa ehtiä. Yhyy.

 20. Tanja sanoo:

  Kaksi koneellista pyörimässä. Lakanat ja pyyhkeet. Jee! Sulle kiitosta pyykkipotkusta :)

 21. Iiris sanoo:

  Pesen kyllä (koneella) mutta inhoan silittämistä. Eli en silitä kuin viimeisimmän pakon edessä. Mutta: rakastan silitettyjä lakanoita & vaatteita… Onnen päivät ne, kun meillä oli kotiapu, joka oli Maailman Paras Silittäjä!! ( – ja arvaa vaan, asuttiinko silloin Suomessa!)
  Jos olisi varaa, veisin kaiken lakanapyykin pesulaan JA mulla kävisi siivooja säännöllisesti, vaikka joka toinen viikko. Mielestäni työssäkäyvien ihmisten pitäisi käyttää mahdollisimman paljon apua, jos siihen suinkin on varaa. Se antaisi työtä ammatti-ihmisille, ja lepoa itselle.

 22. Soilimaija sanoo:

  On jännittävää kuinka ollaan erilaisia kaikki.
  En missään tapauksessa haluisi mennä mihinkään pyykkälään, ne musta on niin nuhjusen näköisiä meiän korttelissa.
  Rakastan silittämistä, tulee sellainen ”satisfaction” kun kaikki tuoksuu puhtaalle ja on sileätä; On vaan se kuivutus joka on aina probleema kun asuu kaupungissa. Meillä kesäisin iso parveke jonne voi laittaa; Minulla oli tapana kuivutella olohuoneessa patterin edessä talvella. Olin jossain illalla ja mies oli kutsunut bridgen pelaajia kotiin. Kun saavuin takaisin ne pyykit olivat yhä edellleen kuivumassa meiän salongissa. Ei hän ollut niitä huomannut !! Kannan vieläkin siitä kaunaa…..

 23. Violet sanoo:

  Ulla: kun olin lapsi meidän liinavaatteet vietiin aina pesulaan. Oli se paljon yleisempää ylipäätään silloin. Sitten se vaan lopetettiin jossakin vaiheessa. Pesulatkin harvenivat ja hinnat varmaan nousivat tai jotain.

  Jonna; ja jossain leffassa muistelin (Amerikoissa taisi olla) olleen sellaisen treffipesulan…;-)

  Merja: mulla on rumpuihin varmaan aika paljon ennakkoluuloja jotka voivat olla vääriä. Ajattelen vain että vievät paljon sähköä ja tuhoavat vaaatteet. MOni vannoo ettei ole totta.

  virva; iske naulat seinään vaan!

  Katja; mun isäni on ehkä aavistuksen ”poikkeava” mies, ainakin ikäpolvensa edustajaksi. Hän rakastaa pyykkäämistä, käsinpesu on kuulemma parasta. Hän varaa mieluusti aina pesutuvasta koneen vaikka heillä on kotonakin. Ymmärrän jotenkin hyvin!

  Tanja; pahoittelen tuon sunnuntaivuoron menetystä! Ymmärrän täysin että se olisi ollut sulle hyvä. No, nyt sait pestyä kun ensin potkaisin persuuksille.

  Iiris; no tuossa juuri mietin sitäkin (kun ohitin paikan missä silitetään, siis siellä ei ole muuta, vain silityspalvelu) että aivan hyvin voisin itse mennä tarjolle sinne silittäjäksi. Minä TYKKÄÄN silittämisestä, ei se siitä kiinni ole.
  No, sitten ajattelin että veisin ehkä työpaikan joltakin joka todella tarvitsee sitä. Minä en välttämättä tarvitse.
  Mulla on kaksinainen suhtautuminen ulkopuoliseen apuun. Toisaalta ajattelen kuten sinä, toisaalta en ikipäivänä osaisi olla rennosti jos kotonani olisi joku tekemässä Meidän Töitä;-)

  Soilimaija: sehän se ilo onkin kun ollaan erilaisia;-) On kiva kuulla mistä muut pitävät. Ei mua nuhjuisuus haittaa mutta se haittaa jos paikka näyttää siltä että siellä pitää pelätä syystä tai toisesta. Juu, onneksi kesällä voi kuivattaa ulkona, se auttaakin paljon.

 24. Kenza sanoo:

  Hih, kuulostaa mun pyykinpesulta. ja ne siellä täällä kuivumassa olevat lakanat on rumia. Onneksi ilmat sallivat taas ulkona kuivaamisen. Pyykinpesu vielä jotenkin menettelee, mutta silittämista suorastaan inhoan! Onneksi mies ja poika pitävät silittämisestä ja silittävät itse omat vaatteensa.

 25. Sarami sanoo:

  Onhan se sellainen ohjelmanumero tuo pesulareissu, kaksi konetta pesee ja kuivaa vajaalla kympillä. Meillä ei ole tilaa koneille täällä kotona, ja kun pesula on kulman takana, niin helppohan sinne on mennä, varsinkin kun on tällainen pieni joukkio. Vaikka olisihan se luksusta viskata pyykit kotona suoraan koneeseen.

  Kivointa pesulassa on ne muut pyykkärit ja niiden tarkkailu. Aina on joku nuori kolli sormi suussa ensimmäistä kertaa asialla tai mummokaksikko ruotimassa korttelin asioita.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s