Älynväläys

Tajusimme toissapäivänä, vasta melkein kolme vuotta tässä asuttuamme että olohuoneen ja ruokahuoneen paikka on täysin väärä. Heti muutettuamme, oikeastaan jo asuntoa katsoessamme ennen vuokrauspäätöstä olimme olevinamme varmoja siitä että olohuone on tietysti tämä ja tuohon toiseen huoneeseen tulee ruokapöytä. Päätökselle tuntui olevan lukematon määrä perusteluja, jotka olivat kaikki Ainoita Oikeita. Ne perustuivat käytännöllisyyteen, valoon ja sen sellaiseen.

Olen tietoisesti harjoitellut katsomaan ja näkemään asioita toisin. (Harjoituksesta ovat käyneet vaikkapa nuo vanhan kameran läpi kurkkimiset.) Olen muuttanut sellaista joka on tuntunut jämähtäneen (tästä olkoon esimerkkinä  hiustenleikkaus…). Ja ihme:  mitä enemmän muuttuu, sen enemmän muuttaa ja kaikki tuntuu poikivan jotakin uutta. Sisäinen ja ulkoinen muutos kulkevat käsikkäin ja halaavat toisiaan tiukasti. Tulee ratkaisuja ja näkemyksiä jotka ovat olleet kateissa ja pölyn alla piilossa, kai. Kun vesi virtaa se puhdistaa ja sen vaikutus ulottuu kauas!

Toissapäivänä kun söimme illallista sanoin miehelle: ehdotan että muutamme näiden kahden huoneen paikkaa. Mitä sanot? Hän vastasi: vaikka heti. Minusta tämä on aina ollut vähän tyhmä näin. Ja niin kävi että siirto alkoi heti. (Söimme vain ensin lautaset tyhjiksi.)

Työ on vielä kesken mutta suurin osa tehtynä. En voi edelleenkään käsittää miten on mahdollista että Ainoa Oikea huonejärjestys on ollut niin hiivatin väärä. On myös aika hämmentävää miten hyvin sen silti itsellemme perustelimme ja miten oikealta kaikki tuntui.

Tämä uusi järjestys tuo enemmän tyhjää lattiatilaa (kukapa ei siitä riemastuisi!), on käytännöllisempi (ruokaa ja astioita ei tarvitse kantaa keittiöstä yhden huoneen läpi päästäkseen ruokapöytään asti) ja sitten vielä päälle se melkein kaikkein tärkein: kaikki tuntuu niin uudelta taas eikä tämä muutos maksa meille mitäään.

Mainokset

14 comments on “Älynväläys

 1. Hanna sanoo:

  Hienoa! Olen itse huomannut kans saman jutun.

  Tuo on just yksi niistä periaatteista mihin haluaisin perustaa sisustusideologiani nyt ja tulevaisuudessa. Huone-/huonekalujärjestys toimivaksi, se ei maksa just mitään. Monessa kodissa sais ihan uutta ilmettä kun jo olemassa olevilla huonekaluilla järjestelis uudestaan ja valitsis mieleisiä sävyjä seinille yms yms. Ja turhaa roinaa pois :) Noitahan te olette just käyneet läpi, huomaan.

  Eiks tunnu ihanalta kun muutosjutut vaan lähtee rullaamaan. Hitsi kun mun sormet syyhyää päästä laittamaan omaa :)

 2. Piritta sanoo:

  Tuota olen itsekin yrittänyt opetella uudelleen: näkemään asioita toisin. Olen pakottanut itseni katsomaan maailmaa tietyn mallisten linssien läpi ja jo pelkästään se, että pudottelee näitä vuosien varrella muodostuneita totuuksia pois jalustaltaan muuttaa monia asioita.

  Nauttikaa uudesta tilasta!

 3. Tintti sanoo:

  [Mistä täältä näppiksestä saa niitä ”all thumbs up and big toes too” -merkkejä?]

 4. vilijonkka sanoo:

  Loistohomma! Tyhjää tilaa ei todellakaan ole koskaan liikaa. Kerran luin jonku museonjohtajan haastattelun, jossa näytettiin hänen asuvan isossa huoneistossa, jossa oli vain sänky ja joku muu tavara (stereot?). Sanoi saavansa töissä tarpeekseen tavaroista. Katselin kuvia ja ihastelin tyhjyyttä. No, en minä ehkä ihan niin tyhjässä viihtyisi, mutta paljon voisi karsia.

  Meillä harvemmin huonejärjestys heittää häränpyllyä, mutta huonekalut vaeltavat pitkin kämppää alituiseen. Ja kuten sanoit, niin saa ”uutta” ilman minkäänmoisia kustannuksia.

 5. minja sanoo:

  Onnea uudesta oivalluksesta! Järjestyksen/huoneidenvaihto kuuluu lempipuuhiini :)

  Olen itse melko kaavoihinkangistuvaa-tyyppiä, jotkun tietyt jutut vaan tuovat turvallisuudentunteen samoin tehtynä. Mutta viimeaikoina olen yrittänyt järjestelmällisesti siivota päätäni ja muuttaa ajatustapoja. Huomaan, että mulla on kauheasti pinttyneitä juttuja äidiltäni esim. siivouksen suhteen (siivousnarkkis). Koetan ottaa löysemmin ja pakkokin on. Vaikka en ole ollut lähellekään yhtä paha kuin äitini.

 6. Sadie sanoo:

  Hieno oivallus. Jännä muuten, että kun kerran kerroit blogissasi, että keittiöstä pitää kuljettaa olohuoneen kautta ruokahuoneeseen kaikki tavarat, muistan miettineeni juuri tuota, että miksi ruokahuoneenne ei ole se huone, joka on lähinnä keittiötä. Silloin kyllä ajattelin, että on varmaan niin, että ruokahuoneenne on niin pieni, ettei se voisi mitenkään olla olohuone…

  Sadie

 7. Maare sanoo:

  Jippii!!!!

  Erityisesti pidän tästä lauseesta: ” Mitä sanot? Hän vastasi: vaikka heti.” :)

 8. Violet sanoo:

  Hanna; noitahan me ollaan käyty, niin;-) On ollut jännä seurata miten asiat ovat seuranneet toisiaan…miten ensin tuli se yksi kotiahdistus ja keittiö sai kyytiä…ja miten se poiki muuta jne.

  Piritta; joo, jotkut ”totuudet” sietää mennä. Sopii ihan kaikkeen minusta.

  Tintti; merkit vastaanotettu!

  vilijonkka; joo, ihan hulluja ”kuolleita kulmia” oli sen vanhan järjestyksen kanssa. Pienikin huonekalu vei suuremman tilan kuin tarvitsisi vaikkapa jonkun oven vuoksi…Ei täällä mitenkään huoneet tyhjyyttää tule kaikumaan mutta jotenkin ilmaa tuli niiden ympärille.
  Joskus 10 senttiäkin oikeassa kulmassa on paljon. Samoin sellainen, ettei tarvi tehdä mutkaa kun kulkee huoneesta toiseen tai ovesta ulos ettei kolhaise itseään….

  minja; pinttyneitä juttuja on varmaan kaikilla. Ainakin monilla. Eivät ne kaikki haittaakaan, eikä kaikkia ihmisiä haittaa ollenkaan, pikemminkin juuri tuovat turvaa kuten sanot. Sitten on näitä kaikenlaisia jotka saavat minusta tulla ja etenkin mennä.

  Sadie: En ole mitannut mutta huoneissa ei mielestäni ole juurikaan kokoeroa. Aika pieniä ovat molemmat, mutta eroja tulee mm. siitä miten ovet muualle ovat jne. Ruokahuone (siis mistä tuli nyt se olohuone) on talon keskellä ja kaikista pimein, mutta huomasimme mm. senkin että aurinko on aina haitannut kun vaikka katsomme filmejä. Verhoja emme ole välittäneet laittaa.
  Nautin jo etukäteen siitä miten kohta voin istua ruokapöydän päässä, suunnilleen siinä paikassa missä ennen oli ”lempituolini”, hyvässä valossa…
  Olen syönyt aamiaisenikin melkein aina siinä tuolissa tarjotin sylissä ja siihen tulee nyt muutos!

  Maare; ;-)) Niin minäkin. Ensinnäkin siksi, että on mieheltäni hyvin harvinainen vastaus.Hän haluaa harkita, miettiä ja puntaroida. Nyt kävi kuitenkin ilmi että hän oli ajatellut samaa kuin minäkin – paljon pidempään vaan! – muttei ollut sanonut mitään koska on sillä tavalla laiska/saamaton ettei ole itse se moottori joka alkaa toimia….

 9. NiinaK sanoo:

  Kerrassaan loistavaa toimintaa!!

  Samantapaista olen miettinyt täällä meillä, että miksi ihmeessä tytön huoneeksi valikoitui isompi huone ja omaksi makuuhuoneeksi pienempi huone jonne juuri ja juuri mahtuu sänky ja senkki.

 10. Susku sanoo:

  Jeeeeee!! Hyvä Violet!!! ”Huoneiden”, tai siis huonekalujen paikkaa kannattaa muuttaa aina silloin tällöin. Ihanaa.

  Minä olen huomannut viime aikoina, että olen monesta monesta asiasta eri mieltä kuin ennen. Ja maku muuttuu.

  Naurettavana esimerkkinä nyt vetäisen vaikka sen, että en ole ikinä pitänyt Pelargoneista. Ja nyt en oikeastaan muita kukkia haluakaan kuin niitä. Yht’äkkiä olen huomannut niiden kauneuden.

  Pari vuotta sitten hilasin meidän kaapista ulos kaikki vanhat ruskeat verhot, pöytäliinat ja sen sellaiset kangaspalat. Pidin niistä, mutta kuvittelin, etten voi niitä käyttää, meillä ei ole paikkaa sellaisille ja värikin on väärä. Nyt hilasin ne kaikki navetanvintiltä takaisin sisään. Kyllä niille paikka löytyy ja olen aivan retroskitso tällä hetkellä. (Ja hyvä navetanvintti, tästä olemme puhuneet ennenkin…)

  Muutenkin olen huomannut, että makuni on kovasti vaihtunut vuosien varrella. Sen olen tajunnut vasta nyt, silmäni ovat siis ilmeisesti vihdoinkin avautuneet :). Ja ehkä ikäkin tekee jotain. Täytin maaliskuussa 40 ja sen jälkeen olen oppinut todella paljon uutta ja hyödyllistä sekä itsestäni, että elämästä. Kriisiä tämä ei ole, pikemminkin vain terveellistä muutosta :).

 11. minjo sanoo:

  Ihanaa. Tykkään itsekin kovasti vaihdella järjestystä. Käänsimme sohvan toiseen asentoon viime syksynä ja olen siihen tyytyväinen vieläkin. Ihan eri vinkkeli tulee istumiseenkin kun näkee kaiken toisesta suunnasta… Joskus se on pienestÄ kiinni. Monesti uudessa asunnossa joku tietty juttu tuntuu juuri luontevalta, mutta usein asuessa sitten huomaa, että joku voisi olla toisinkin.

  Kiva, että sun mies oli heti juonessa mukana. Meillä mies ensin huokaisee syvään, kun ehdotan suurien huonekalujen roudaamista… On se kyllä jo tottunut, kun nykyään ei neuvotteluun mene enää niin pitkään kuin alussa. ;D Hänen kotonaan kaikella oli vakkaripaikat ja mitään ei siirrelty sen jälkeen kun se paikalleen laitettiin. Minun kotonani taas kaikki huonekalut kulkivat jatkuvasti paikasta toiseen, joten vaihtelu tuntuu luontevammalta kuin paikallaan pysyminen…

 12. pikkujutut sanoo:

  Loisto homma. Nautinnollisia aamupalahetkiä uudessa ympäristössä.

  Meillä käynnissä samanmoisen asian suunnittelu, jotain tulee muuttumaan Suomi-kodissa.

 13. Riikka sanoo:

  Meillä ei ikinä muuteta järjestystä. Aina välillä mietin miten huonekalujen järjestystä voisi vaihtaa, mutta en keksi! Jotenkin omaa kotiansa ei oikein sillä tavalla osaa katsoa. Meillä on joitakin tavaroita ja huonekaluja ihan vaan siinä mihin ne joku on muutossa laskenut (nolonolo!), ja siihen niiden paikka on muodostunut. Tulisipa joku ulkopuolinen joskus sanomaan mitä näkee kodissamme ja antaisi ideoita muutokseen….

  Jännä juttu on esimerkiksi ruokapöydässä istumapaikat. Otimme juuri nuorimmalle käyttöön syöttötuolin ja sen myötä kaikkien paikat vaihtuivat. Meinaan vieläkin istua pojan pieneen tuoliin kun en osaa istua uudella paikallani.

 14. Sooloilija sanoo:

  Mahtava juttu!
  Meillekin on sattunut joskus niin, että ensin on vuosia asuttu ’näin’ ja sitten yhtenä päivänä kaikki muutetaankin, ja sitten se onkin ’niin’. Ja niin tutun tuntuista.

  Se on juuri se, että luo mielesssään niin vahvan kuvan oikeasta. Kaikki on muutettavissa. Ja vieläpä kädenkäänteessä!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s