Puutarha Thaimaassa

Aikaisemman raitapaitakirjoitukseni kommenttilaatikossa tuli ilmi että eräs lukija oli hiffannut Marimekon Oiva siirtolapuutarha -astioiden pohjasta maininnan Made in Thailand. Äitini osti minulle Suomessa käydessämme yhden sarjan mukeista. Pidän kuva-aiheesta ja minulla oli suorastaan tunne saada  ”pala Suomea” mukaan kotiini. Pohjassa ei ole mitään mainintaa valmistusmaasta.

Thaimaa-asia vaivasi sen verran että lähetin kyselyn Marimekolle. He vastasivat nopeasti että astiat on valmistettu Thaimaassa ja että tätä tietoa ei ole kuitenkaan painettu niihin vaan se käy ilmi ”esimerkiksi myyntikooditarroista” – jotka siis ilmeisesti revitään joissakin liikkeissä irti…?

Vastauksessa toivotaan että astiat ovat olleet minulle mieluisia. Vastasin että toki ovatkin,  aina siihen asti kun sain tietää valmistusmaan. Thaimaassa valmistettuja kuppeja saa halvemmallakin (tämä on liki 15 euroa!). Suomessa valmistetusta astiasta ihan mieluusti voin tuon maksaa (ja toivoa että siten vaikka tuon työllisyyttä – vaikka mahtaako sekään olla totta).

En tiedä miksi minulla on suorastaan kusetettu olo. Olenko ainut joka ei tiennyt että nämä astiat tehdään jossakin ihan muualla kuin Suomessa? Mitähän kyseinen kupponen mahtaisi maksaa jos se valmistettaisiin Suomessa? Ei kai työvoima voi olla siellä niin kallista, kun eivät teollisuuden palkatkaan hääppöisiä ole.

Mainokset

49 comments on “Puutarha Thaimaassa

 1. rimpsukaisa sanoo:

  Olen noita kovasti ihaillut ja suunnitellut hankkivani muutaman kun mahdollista mutta meni kyllä vähän maku.Ei ihan samaa tunnetta tule kuin vanhoja Arabioita käyttäessään jos tietää että Suomessa on ainoastaan suunniteltu.Ajattelin että olisivat joskus aikanaan omille lapsille voineet olla sitä mitä piippuleimaiset Arabiat itselle edustaa.

 2. Sissi sanoo:

  Äh, en ihmettele että harmittaa. Minuakin harmittaa kuulla moista! En olisi voinut kuvitella että Marimekon ”suomalaiset” tuotteet valmistetaan Aasiassa…

 3. Sissi sanoo:

  Ai niin, ihania kuvia susta tuolla viisivuotispostauksessa! Ne sai kyllä hymyn huulille. :)

  (Tuohduin niin noista mukeista, että unohdin ihan peppikuvat…!)

 4. Violet sanoo:

  rimpsukaisa; juuri noin. Vaikka edelleen pidän kupista esineenä kuten ennenkin, tai siis pidän sen kuviosta ja miltä se tuntuu kädessä niin maku meni.

  Sissi: eniten mua harmittaa oma itseni. Siis etten ole ottanut selvää etukäteen kun kerran pidin tärkeänä että se olisi oikeasti suomalainen.

 5. uuvee sanoo:

  son surullista miten iittalan tuotteista ei voi enää tietää ovatko suomessa surrattuja vai eivät. voi kumpa pentik saisi aikaan jonkun kivan sarjan, nekun ovat oikeasti suomessa valmistettuja.. (tulossa heiltäkin kyllä 1 sarja, jota ei voida valmistaa posion tehtaalla) Silti lämpiän enemmän yleensä arabian muodoille ja kuoseille.. Kauppaan jäi siirtolapuutarhat.

 6. Tuija sanoo:

  En tiennyt valmistusmaata ja meillä on noita pari kappaletta, tai oikeastaan pojalla on, sai ne hiljattain lahjaksi, mutta olen aikaisemmin jättänyt ostamatta muita Marimekon astioita ihan sen takia, että eivät ole tuntuneet kädessä laadukkailta. On kivoja kuvioita ja värejä teekupeiksi sopivissa kupeissa, lautasissa ja teepannussakin, ja erilaisia olisi hauska yhdistellä, mutta kun tuntuvat niin samperin heppoisilta. Ihan samanlaisilta kuin halpahallien halvimmat fajanssikupit. Minäkin olin pettynyt ja sillä hilkulla, että menen ihmettelemään myyjälle asiaa, mutta pidin sitten suuni kiinni. Äänestin vain olemalla ostamatta.

  Alpakkamekkosi on todella kaunis, onnea! Kun edellisen kerran postasit aiheesta, voivottelin, että tykkäisin tehdä saman, mutta minulla se näyttäisi mammamekolta. Nyt olen vähän laihtunut, joten saatta olla, että uskaltaudun sen tekemään. Kunhan ehdin, ihania neulemalleja nimittäin tunkee tajuntaan ovista ja ikkunoista.

 7. Jonna sanoo:

  Minä olen ihastellut niitä Sukat makkaralla-laseja. En tiedä onko nekään Suomessa tehtyjä. Hintaa oli kahdella lasilla yli kolmekymppiä. Se on hitosti. Iittalan laseja saa ainakin tuolla rahalla jo vaikka kuinka monta.
  Noistakin tykkään.
  Mutta tosiaan Marimekkokin tuntuu välillä ihan silkalta kusetukselta, kun katsoo noita Made in-lippuja. Ne kankaat kai sentään painetaan yhä Herttoniemessä.

 8. Liivia sanoo:

  Mua ihmetyttää nyt vain se, että ettekö ole aiemmin tienneet…
  Taitaa aika vähissä olla ne ”suomalaiset” tuotteet, jotka täällä olisi tehtykin. Vaikken asioista tarpeeksi tiedä, niin syyttävä sormeni osoittaa politiikkaan.

 9. päde sanoo:

  Aikanaan Marimekon mukien pohjassa luki Made in Thailand, ei tainnut menekki olla kummoinen, kun tässä muutama vuosi sitten kurkkasin mukin pohjaan, niin olivat poistaneet merkinnän.Minulle tuli samanlainen olo itselle, kusetettu on, Iittala valmistaa kiinassa punaisen teema astiaston. JA Marimekon raitapaidat ommellaan pääsääntöisesti Virossa, Latviassa ja Liettuassa.

 10. Liivia sanoo:

  Jaaha, onko Tampereen raitapaitatehdas jo lopetettu sekin…voi voi.

 11. Violet sanoo:

  uuvee; mulla on Pentikin kanssa vähän niin etten ole koskaan tykännyt…vähän liian somia ovat olleet.

  Tuija; jos joku rohkea ottaisi Marimekon hoiviinsa ja siirtäisi KAIKEN tuotannon Suomeen niin jotenkin mulla on tunne että kauppa kävisi – vaikka hinnat olisivat tätäkin korkeammat.
  Tällaiset made in -asiat alkavat olla ihmisille tärkeämpiä kuin koskaan ennen.

  Jonna; Meillä on paljon astioita ikeasta. Oikein hyviä laseja. On tehty Bulgariassa ja se sanotaan selvästi ja hinta on sopiva. Alan miettiä mitä mä muita halajankaan, …tana.

  Liivia; olen toki sen tiennyt että ”suuri osa” vaikkapa Marimekon tuotteista tehdään muualla. Mutta tarkemmin että mitkä ja missä, en ole tiennyt. Yksinkertaisesti en ole ottanut selvää. Kai sekin on joku turvakeino pettymystä vastaan.
  Marimekon sivuilla kerrotaan mm. tällaista:
  http://www.marimekko.fi/FI/marimekkokonserni/tuotanto/frontpage.htm
  ..että ”Oman valmistuksen osuus kaikista myydyistä Marimekko-tuotteista on vajaa puolet”.

 12. Violet sanoo:

  päde; no ei varmasti mennyt kaupaksi juu tuolla leimalla. Mutta eikö jo laki sano että tuotteesta pitää selvästi nähdä ihan heti missä se on valmistettu?
  Minusta tarra ei riitä – etenkin kun Stockalla myytävissä mukeissa sitä ei edes (enää?) ollut.

  Liivia; Marimekon sivuilla sanotaan :
  ”Marimekolla on kolme omaa tuotantolaitosta, jotka kaikki sijaitsevat Suomessa: kangaspaino Helsingissä, vaatetustehdas Kiteellä ja laukkutehdas Sulkavalla.”

  Mulla on siis se vastaostettu paita jossa on niskassa made in Finland. Lieneekö se nyt sitten Kiteellä tehty…

  Kysykää hei ihmiset muutkin Marimekolta lisätietoja!
  Saavat minusta vastailla kun kerran on paljon epäselvää.
  Minäkin sain kyllä suoran vastauksen ihan heti.

 13. päde sanoo:

  Ja muuten kuka takaa että työvoima jolla se muki on tehty onko he aikuisia? Jokainen meistä tietää, että voi olla myös lapsilla teetettyä. Ja palkkakin voi olla alle kaikkien normien. Mutta tänä päivänä voi olla tosivaikeata edes löytää tavaroita ja asioita, jos haluat olla varma siitä että tuotteet on eettiseti tuotettuja.

 14. Liivia sanoo:

  Sitä lakia ei ikävä kyllä enää ole, jonka mukaan tuotantomaa piti laittaa näkyville. Minäkin tahtoisin sen takaisin.

 15. Violet sanoo:

  päde: ei kukaan. se on varma.

  Liivia; niinkö on lain kanssa?

  Tänään muuten ainakin yksi lehti kirjoittaa juuri Marimekon tuloksesta:
  http://www.ita-savo.fi/Uutiset/marimekon_tulos_siksakkaa_10434999.html

 16. Jonna sanoo:

  Ikean lasit meilläkin on kestänyt. Olisi vaan kiva tukea kotimaista.

 17. Miia sanoo:

  Mun mielestä Iittalan ja arabian astiat on jo nykyisellään törkeän hintaisia, ainakin Thaimaassa valmistetuiksi. Kuinka paljon hinta nousisikaan jos ne tehtäisiin suomessa!

  Mulle kotimaisuus ei oo tärkeintä mutta onhan se jännää miten Iittalaa mainostetaan suomalaisena, vaikka ne (astiat) on ainoastaan suunniteltu täällä.

  Katsoiko kukaan, kun muistaakseni keväällä tuli ohjelma verta, hikeä ja t-paitoja? brittinuoret meni Intiaan kokeilemaan miltä tuntuu tehdä töitä sellaisissa oloissa. Silmiä avaava ohjelma oli kyllä. Siellä sitä vierekkäisillä hihnoilla valmistui Dolsea ja Gabbanaa ja hennesin tavaraa =) Hintalappu vaan on toinen ;)

 18. mariahyle sanoo:

  Olipa hyvä kun rupesit kyselemään!Tota sarjaa en enää haaveilekkaan itselleni.Mutta kiitos täällä tötterötön:) nainen koneella pikaisesti kertoo että kuten kampaaja sanoi ”oli niin hyvä malli ettet säkaan voinut muuta kun tulla hyvän näköiseksi:)))”-eli neljäs tytär tulosti mulle eilen ”Vaihtopää” -kuvasi ja aamulla istuin Oikealla kampaajalla(miehen lahja kun oli toi vuosipäivä)Ihana kevyt olo!Jee!Nyt töihin takaisin.

 19. morso sanoo:

  Täytyy tunnustaa, etten tiennyt minäkään Marimekon tuotteita tehtävän Thaimaassa asti. Tiesin kyllä, että vaatteita tulee ulkomailta. Ärsyttävää.

  On kyllä tosi vaikea olla kuluttaja joka suosii kotimaista. Esimerkikse Suomessa suunniteluja vaatteita löytyy, mutta ainakin 2/3 kauppojen tarjonnasta on siitä huolimatta varustettu made in China-lapulla. Varmasti kotimaisen saadakseen täytyy ommella itse tai ompeluttaa jossain, jos vielä ompelijan löytää.

  Surullista.

 20. Kirjailijatar sanoo:

  Minä en tiennyt. Huijausta, sanon minä. Valmistusmaa pitäisi näkyä selkeästi. Miten voi suosia suomalaista, kun suomalaiseksi luultu tuote valmistetaankin muualla.

 21. Violet sanoo:

  jonna; olisihan se kiva. Tai täältä katsottuna suomalaista;-)

  miia; ne ovat nimenomaan törkeän hintaisia siksi kun tietää että niiden tekijät eivät saa…pal paskaakaan.
  Eli se raha menee….?
  Mutta en ymmärrä miksi Suomessa tehtynä kuppi olisi tähtitieteellisen hintainen kun palkatkaan eivät Suomessa ole huipputasoa. Vai eikö niitä kerta kaikkiaan enää osata, eikö muka ole kalustoa?

  maria; IHANKO totta? Sen kuvan kanssa menit;-) Punastuttaa1 Mutta kiva kuulla että sait mitä halusit! Oikun kivaa!

 22. Violet sanoo:

  morso: minusta sekin on kummallista että vähitellen kaikki käsillätekijät, siis ammattilaiset katoavat Suomesta. Puusepät, ompelijat ja tuollaiset. Kaikenlainen nyhrääminen (mitä itsekin harrastan!) kyllä kukoistaa mutta kovasti ainakin puhutaan että se ja se pitää nyt teettää ulkomailla kun Suomessa ei ole enää osaajia.
  Viimeisin kuulemani esimerkki liittyi johonkin aivan uskomattomaan…hitto kun en muista…mutta samaa tasoa kuin että jos sanottaisiin ettei Suomessa osata enää tehdä saunoja tai veneitä.

  Kirjailijatar; Suomalaisen suosiminen ei ole mulle (myönnän kyllä) mitenkään ensisijainen asia. JOISSAKIN asioissa ( kuten vaikka nyt tässä kuppiasioissa) se saattaa ollakin. Ehkä tässä on myös ulkosuomalaisen Suomi-fiilistelyä mukana…että haluaisi ostaa itselleen muistoksi jonkun pikku palan.

  Mutta samaa mieltä; maa pitäisi näkyä. kukahan niitä tarroja kaupassa nyhtää pois…? Marimekon vuosikertomuksessa väitettiin että valmistusmaat ovat esillä kaikissa tuotteissa.

 23. vilijonkka sanoo:

  No voehan! Törsäsin Marimekon kotelomekkoon juuri, mutten nyt tietty voi valmistusmaata tarkistaa kun ne laput on purettu pois… Taidan leikkiä sen olevan Suomessa valmistettu.

  Tietyt asiat ovat kyllä pyhiä, kuten suomalainen Marimekko ja Iittala, ainakin minulle. No, eivätpä ole enää. Tämämnaiivius saisi loppua minun kohdallani tähän, ihan nolottaa oma tietämättömyys. Valmistetaanhan Nokiaakin täällä Kiinassa, Pekingissäkin oikein 10 000 hengen voimin.

  Kaukoidän tuntipalkoista voin kommentoida sen verran, että autokuskien ja kotiapulaisten palkat ovat 150-250 euroa kuussa, joka on enemmän kun paikallinen opettajan palkka. Eli mitähän veikkaisin kiinalaisen liukuhihnatyöntekijän palkaksi, enintään 130 euroa kuussa? Ja lomaa on 2 viikkoa vuodessa, työpäiviä 6 viikossa… Eli aivan varmasti tavaran teettäminen Aasiassa kannattaa, jos tarkastellaan ainoastaan kustannuksia eikä ideologiaa tai (surullista kyllä) laatua.

 24. Mimmi sanoo:

  Luin tuo aiemmankin, sen raitapaitakirjoituksen, ja olin tosi yllättynyt. Olin naiviudessani kuvitellut, että vahvasti suomalaisen (ja sellaisena itseään markkinoivan) brändin tuotteet myös valmistetaan Suomessa, tai ehkä joitakin ulkomailla mutta korkeintaan tuolla etelänaapurissa, joten melkoinen järkytys on, jos oma (kallis) sadetakki onkin made in Thailand. Olen samaa mieltä kuin sinä: Thaimaassa tehtyjä saa halvemmallakin. Vaikka olisi kai tämä pitänyt jo arvata tai tietää, mutta ehkä selvittämättä jättäminen on ollut minullekin joku suojakeino, kuten sanoit. Olin aikonut ostaa lisää tuota mukisarjaa, mutta nyt en kyllä ole varma — suomalaisesta voisin maksaa, mutta thaimaalaisesta en tiedä. (Olisipa mielenkiintoista tietää, miten sikäläisten palkat ovat verrannollisia suomalaisten palkkoihin, vai millä tuota ryöstöhintaa oikein perustellaan?!)

 25. Olina sanoo:

  Ymmärrän ketutuksen! En ole itsekään koskaan miettinyt Iittalan, Arabian tai Marimekon tuotteiden valmistusmaita tuota Marimekon vaateteollisuutta pidemmälle (ompelija omaa leipäänsä penäämässä…). Ovat jotenkin niin suomalaisia tuotemerkkejä, että Thaimaa-lappu (tai vielä pahempaa, tiedon kiertäminen) kyllä pysäyttää.

  Ompeluopettajani aikanaan kertoi tarinan siitä, miten hän nuorena tyttönä tuli vaatetehtaaseen töihin, ja tehtaan johtaja kailotti iloisena: ”Teillä ainakin riittää aina töitä! Suomen ilmanalan takia täällä tarvitaan aina vaatteita!” Eipä mennyt kuin kymmenen vuotta…

  Totuus todella taitaa olla se, ettei täällä enää teollisuutta juuri ole. Viimeisimpänä paperitehtaat sulkevat oviaan, ja hitsarina työskentelevä lanko on jo pitkään ollut kaikki talvet lomautettuna.

 26. Olina sanoo:

  Nyt vielä tuli kuitenkin mieleen tällainen pointti kommentteihin: ”Thaimaassa tehtyjä saa halvemmallakin”, että voisiko olla niin, että suomalainen yritys sitten maksaa thaimaalaisille työntekijöilleen edes sen sikäläisen minimipalkan, eikä käytä lapsia työvoimanaan, ja kuppi on siksi kalliimpi kuin naapurissa…?

  (Taidan olla toivottaman naivi.)

 27. minja sanoo:

  Kuulin joskus että muumi-mukien valmistus on siirretty Thaimaaseen, joten eipä ihme tuokaan uutinen. Kiukuttaa ihan vietävästi.
  Itse en kyllä osta astioita muuta kun kirpparilta, mutta lahjaksi on saatu esim. Teemaa ja Taika-mukeja ja kyllähän se alkuperä kiinnostaa ihan kaikessa mitä saa ja hankkii.
  Voisin vielä jotenkuten maksaa sen saman hinnan Thaimaa-astioista JOS tehtaissa olisi hyvät oltavat ja työntekijöille maksettaisiin yhtä hyvin kun Suomessa. Näin ei tietenkään ole, eikä tule. Joten kusetustahan se on, viimisenpäälle. sata kirosanaa.

 28. No hohhoijaa, katselin just noita samoja Marimekon liikkeessä toissapäivänä. Olisi tehnyt mieli ostaa, mutta saavatpa jäädä nyt ainakin. On se kumma kun kaunista KÄSINTEHTYÄ saa kahdellakympillä (suoraan ostin studiolta viime kesänä Tukholmassa) ja sitten melkein sama hinta on Aasiassa tehdyllä. Ihan silkkaa bisnestä ja kusetusta kun ovat jättäneet tarran laittamatta. Sanomatta jättäminen on tässä yhteydessä mielestäni kuluttajan huijaamista. Eipä taida moni tietää missä ovat Siirtolapuutarhansa valmistetut.

  Melkein samantapainen harmitus tuli tuossa yksi päivä kun kävin kauppahallin lihakauppiaalta tiedustelemassa kokonaisia kanoja. Tarjolla ei ole kotimaista, saatikka tuoretta kanaa. Myyvät virolaista pakastetta. Eipä tee niitäkään mieli ostella. Kotimaassa teurastus käy kuulema liian kalliiksi. Puistelin vaan päätäni ja olin kovin pettynyt. Täytyy Helsingissä yrittää vielä metsästää seuraavan kerran kun tulee sinne menoa. On se kumma jos ei löydy. Ainakin on tiedossa mitä toivon seuraavalla Enkkureissulla pöytään ;) Mulla on jo nyt melkein ikävä niitä ihania, mehukkaita luomukanapaisteja. Meni nyt vähän asian ohi…

  Hieno muuten tuo sinun neuleesi! Sopii sulle.

 29. pia sanoo:

  saman mukin voi sitten singaporesta ostaa designkaupasta 30 euroa kappale

 30. Violet sanoo:

  vilijonkka; takuulla kannattaa niin. YRitysten tapana on yrittää tuottaa tulosta. Toisinaan keinolla millä hyvänsä ja siinä jää ideologiat.
  Huvitun kyllä suuresti esim. tästä mitä Ihamuotila sanoi 2009:
  ”Ihamuotila korostaa Marimekon identiteettiä paitsi suomalaisena myös helsinkiläisenä yrityksenä.

  ”Uskon, että myös Helsinki hyötyy siitä, että Marimekon kotipaikka on Helsinki. Marimekko on ylpeä helsinkiläisyydestään ja Marimekon suunnittelun, myymälöiden ja tuotannon juuret ovat Helsingissä – Marimekko tukee Helsingin profiloitumista luovana design-kaupunkina”, Ihamuotila sanoo.”

  Mimmi; luulin että olen ainut joka ei tiennyt muttei se kai ollutkaan niin.

  Olina: mahtaako olla keinoja saada asiat suosta?
  Niin, tuon toisen kommenttisi asia. Kukapa tietää. Toivon ettet ole naivi mutta pelkään että olet.

  minja; niin, JOS, mutta kun….

  hanna; Tuo kana-asia Suomessa on minusta aivan k-ä-s-i-t-t-ä-m-ä-t-ö-n.
  Kun sanon jollekin siellä että ostan usein kokonaisen (yleensä bio)kanan tuosta meidän aivan tavallisesti ruokakaupasta ja se on yli kiloinen ja se maksaa 7-10 euroa eikä siinä ole mitään saatanan mausteita valmiina niin jo ihmetellään. Ja itse olen nähnyt ettei niitä todella OLE kaupan ihan noin vaan siellä.

  pia; no justiisa juu….Hintahan se tuotteen arvon nostaakin.

 31. Celia sanoo:

  Suomessa ei kukaan suostu tekemään mitään niissä oloissa niillä palkoilla, joilla halvan työvoiman maissa tavaroita tuotetaan. Suomessa sellaista pidetään riistona, joten suomalaiset yritykset hoitavat riistämisensä muualla ja tekevät sillä tavoin tuottoa.
  Tilanne tuntuu monella tapaa niin älyttömältä ja surulliselta. Toiset raatavat vaipat housuissa yötä myöten Thaimaassa miniminipalkalla, jotta me voidaan ostaa kalliilla ”suomalaista laatua ja identiteettiä ” .

 32. Sama on Enkuissa. Siitä pienimmästä Tesco Metrostakin (kaupunkien keskustoista löytyviä ruokakauppoja mihin on kerätty perustuotteet) sai luomukanan kymmenellä punnalla ja oli isoja. Ja vaikka etsi niin ei ollut valmiiksi marinoituja lihoja, ehkä jotkut grillisafkat kesäisin sesonkiaikaan. Olen aivan pöllämystynyt, ettei edes lihakauppiaalta löydy suomalaista kanaa. Olen aivan satavarma, että ne menisi kaupaksi vaikka olisivatkin vähän kalliimpia. Huhhuijaa.

  Sit viel vähän purnausta, olin aivan shokissa kaupassa käydessäni kun margariinilevitteitä oli viiden metrin hyllyt täynnä. Samoin erilaisia maustettuja jogurtteja. Luomuvoita sentään yhdestä isommasta marketista löysin. Taidan laittaa toivomuksen tuohon lähikauppaan, että ottaisivat sinne myös valikoimiin. Toivon, että kauppias olis tarpeeksi fiksu sen tehdäkseen.

  Nää on näitä paluumuuttajan silmiä aukaisevia ekoja reaktioita mitä mun päivittäisessä elämässä nyt tapahtuu :)

 33. Violet sanoo:

  Celia: kun saisikin tietää totuuden siitä mitä työn teettäminen Suomessa maksaa. Ei mahdu minun ymmärrykseeni miksi vaikka Ranskassa voidaan tuottaa sitä sun tätä eikä sielläkään olla vaipat-housuissa -tasolla eikä edes palkkataso ole verrattavissa Aasiaan.

  Hanna; JUURI NOIN! Noita levitejuttuja minäkin katselin enkä edes tajunnut oikein mitä ne kaikki ovat ja ennen kaikkea miksi niitä pitää olla niin paljon, mutta juuri vaikka joku luomuvoi on ”luksusta”.

  Minusta on nurinkurista että Suomessa syödään kovinkin yleisesti jotain sushia, voi ostaa jumankaut vaikka kengurua tai mitä vaan eksoottista muttei saa kokonaista, tuoretta, maustamatonta kanaa!

  Meillä on tossa lähikaupassa monenkin pienen tuottajan voita täältä tai Ranskasta, hinta ei ole ollenkaan paha.

 34. Mutta, täytyy nyt kehaista myös ettei mene vaan purnaukseksi. Meidän kunnan pikkuisen Siwan viereen on tänä poissaoloaikanani tullut lähiruokaa myyvä kauppa. Täytyy mennä kattomaan mitä siellä on ja toivon kovasti että se pärjäis tuossa. Että jotain edistystä edes.

  Mulle tällaiset jutut on tärkeitä. En tiedä mistä se sit on kiinni. Onko täällä ihmiset vai kauppiaat hitaasti lämpeneviä. Haluan uskoa siihen, että menekkiä silti ois jos vaan ois tarjontaakin. Monet ei äkkää kysyä jos ei kaupasta löydy. Jos ois lämpimämpi ilmasto ni voisimpa melkein ottaa takapihalleni kanoja, se ei myöskään ollut Englannissa mitenkään kummallista.

  Käyn aina sua informoimassa että mitä uutta purnausta löytyy ni voidaan sit purnata yhessä. No ei ;) Yritän antaa palautetta kauppoihin jos asiolle alkais jotain tapahtuakin.

 35. Violet sanoo:

  Hanna; kehuja mukaan, ihan totta! Hauska kuulla tuosta ja toivn myös että pärjäisi.

  Minusta kummallisinta on se että olen jotenkin käsittänyt että Suomessa ollaan kovastikin kaiken ”puhtaan ja aidon” perään – sitä olisi minulle esim. juuri nämä mainitsemani ruuat – mutta sitten kaupoissa onkin aivan julmetusti lähinnä pitkälle jalostettuja juttuja ja valmiiksi tehtyä ja…kyllä te tiedätte.

  Eikä vaikka kana ole todellakaan mikään eksoottinen eläin Suomeen, kautta aikojenhan niitä on kasvatettu ja syöty. Että miksei muka enää sekään onnistu?

  Purnaa vaan. Uskon että ymmärrän.

 36. Liivia sanoo:

  Se miksi Suomessa tehtaat kaatuu ja työt tehdään muualla, johtuu kuitenkin myös politiikasta. Työntekijöiden palkka ei ole ainoa mikä koituu firmojen maksettaviksi, vaan eläkemaksut ja mitä hittoja niitä kaikkia on. Ja luullalseni siinä piilee se ero miksi Ranskassa pystytään tekemään, mutta Suomessa ei.
  Täällä työvoimapolitiikka (vai mikä se on) on syvältä.

  Serkullani on tossutehdas. On kuulemma jatkuvaa myrskyä se homma, että kuinka kannattaa, vaikka juuri niitä tossuja myydään Suomessa todella isot määrät.
  Hait meni jo Ruotsiin.

 37. Violet sanoo:

  Liivia; Noita maksuja on kaikissa maissa. Tässä linkki artikkeliin jossa asiasta lisää. On tosin jo pari vuotta vanha, mutta siinä on minusta mielenkiintoinen kohta:

  ”Teollisuudessa kustannukset (Suomessa) olivat 28,76 euroa tunnilta ja palvelusektorilla 26,40 euroa tunnilta.

  EU:n kalleimmat työvoimakustannukset olivat Tanskassa ja Ruotsissa, joissa työntekijän palkkaaminen maksoi työnantajalle lähes 32,50 euroa tunnilta. Suomea kalliimpia olivat myös Luxemburg, Belgia, Ranska ja Hollanti. ”

  …että muustakin lienee kyse.
  KUn joku joka todella tietää vielä kertoisi että mistä.

 38. Liivia sanoo:

  Laitoin sulle sähköpostia.

 39. Satu sanoo:

  Just noi mukit oli ne mitkä jätin hyllylle. Kiukkuni oli valtaisa, ihan pönttöä touhua. Varsinainen suomalainen firma. Pitäkööt kamansa.

 40. […] This post was mentioned on Twitter by Mari Pursiainen, Susanna Vesterinen. Susanna Vesterinen said: Lisää juttua Marimekon "suomalaisuudesta" http://bit.ly/9kuLqf #marimekko #boikotoin […]

 41. Smilla sanoo:

  Aika kaukana on siirtolapuutarhat.. Hpmh. Lohdutukseksi todettakoon että Iittalan ja Arabian ’myyntikooditarroissa’ tai mitä ikinä ovatkaan valmistusmaaksi ilmoitetaan Suomi. Siis teemaa ja kartioita jatkossakin. Marimekkoon olen pettynyt.

  Peppikuvat sai hymyn huulille. Alkoi myös tehdä mieli kutoa..

 42. Taija sanoo:

  Voi itku. Minullakin samaisia kuppeja on ja on kyllä erittäin pettynyt olo. Ilmoittaisivat sitten rehellisesti, että eivät valmista suomessa! Minulla on myös nyt kusetettu olo, taidanpa itsekin laittaaa tiukan sävyisen palautteen.

 43. metsienmamma sanoo:

  En tiedä, onko joku muu jo asiasta kommentoinut näin, mutta vasta jostakin luin, että tuotteitahan ei viedä valmistukseen muihin maihin säästösyistä vaan voitontavoittelusyistä. Siinä oli listattu yritykset, jotka oikeasti vielä tekevät Suomessa tuotteitaan. Yksi niistä oli Nanso ja toki muutama muukin. Nanson vain muistan.
  Eli tuote maksaa saman meille kuluttajille, vaikka se tehtäisiin Suomessa, mukitkin 15 euroa, mutta yritykselle vaan jää niin pieni kate (voitto) Suomessa maksetusta, että teettävät mieluummin ulkomailla ja vetävät välistä enemmän.

 44. Violet sanoo:

  Satu; niin, vuosituloksesta sen sitten näkee miten erilaiset asiat vaikuttavat. Eivät ihmiset enää tyhmiä ole. Jos jokin ei miellytä niin jaloilla äänestetään. Vai olisiko parempi sanoa kukkarolla.

  Smilla; lohtua sekin…

  Taija; olen pahoillani jos kirjoitukseni takia tulee pettynyt olo. Tai ei, en oikeastaan ole, sillä minusta on ihan hyvä vaan että ihmiset tietävät. Minä en laittanut tiukkaa palautetta missään vaiheessa koska sitä varten pitää kääntyä niiden puoleen jotka noista asioista päättävät. Asiakaspalautteeseen vastaajat eivät ole niitä.

  metsienmamma; noin minä itse ajattelin ihan alunperin. En muuta selitystä näe kun kerran ne varmuudella Suomessa valmistetut ovat samaa hintaluokkaa eivätkä kalliimpia.

  Marimekko vastasi mulle uudelleen. Miten mulle tuli tunne että vastaaja on lukenut tämän ketjun….? No oli tai ei niin kovaa selitystä siinä oli. Vedottiin siihen että Thaimaasta löytyi ”juuri oikeanlaista erikoisosaamista vitroposliinin valmistukseen”. Jos sitä ei Suomesta löydy niin olisi kiiren vilkkaa syytä tehdä jotakin.

 45. Liivia sanoo:

  Sen tiedän, että Nansokin kipuilee koko ajan.

  En puolustele mitään, mutta yritysten on tehtävä myös jonkin verran voittoa ja voitonteko ei tunnu olevan enää Suomessa juurikaan mahdollista.

 46. Riepunukke sanoo:

  Tarvi oikein lähteä Marimekkoon katselemaan löytyisikö mitään kivaa paitaa sen paitajuttusi jälkeen. Löytyi, made in Estonia, 49 €, ostamatta jäi…

 47. maria sanoo:

  Olisihan asiallista ilmoittaa valmistusmaa. Mutta tuotteissa, jotka on Suomessa tehty, se varmasti kerrotaan, veikkaisin. Joten jos mainintaa ei ole, taitaa tuote tulla mistä lie.

  Muistan jostain lukeneeni noista Marimekon ”posliineista”, että aiemmin kupit olivat joitakin halpistusinakuppeja, joissa sitten oli marikuvioinen painatus (siis ne vanhemmat mallit). Mutta nyt halusivat panostaa myös itse kupin muotoon, joten muoto ja kuvio ovat Suomessa suunnitellut, mutta valmistus näköjään sitten kaukomailla. Itselläni on yksi Moments -sarjan kuppi ja se on varmasti tuota vanhempaa mallia ja kyllä siitä tietää heti, että on tusinakuppi. Ei ole käteen eikä suuhun kummemmin sopiva, ostinkin ihan kuvion takia.

  Joskus oli Hesarissa juttua, että Iittalan Taika-sarja valmistetaan kaukomailla. Ja on kuulemma ollut laatuongelmia kuvion asettelun tms kanssa.

  Näistä on kyllä oikein hyvä äänestää kukkarolla ja palautteella! Onhan tuo voiton tavoittelukin ymmärrettävää, mutta nykypäivänä ei mitkään pienet voitot olekaan mitään.

  Toinen maria

 48. Katja sanoo:

  Pörssissä olevien yhtiöiden täytyy tuottaa voittoa osakkailleen, keinoista viis. Jossain kohdassa tulee raja, eli voitontavoittelu vie imagon, ei kai sekään ole osakkaan edun mukaista.

 49. […] tilata mielummin kotimaassa työn teettävältä yrittäjältä suomalaisiksi brandattyjen mutta Thaimaassa tehtyjen Marimekon astioiden […]

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s