Makkaraa ja suklaakakkua

Toisinaan tuntuu että kaikki syövät vain muiden maiden herkkuja, eksoottisia sapuskoita jotka ovat tosin kai jo muuttuneet  ”suomalaiseksi perusruuaksi”. Minun tekee välillä aivan kamalasti mieli vaikkapa perunamuusia ja hyvää makkarakastiketta. Suomessa makkaran löytäminen ei ole temppu eikä mikään. Vaikeaa on vain löytää niiden hyllyrivien välistä takaisin kotiin.

Täällä sen sijaan….voi voi… sellaista makkaraa mistä voisi soosia ajatella en löydä. Ostin paketillisen puolalaisia makkaroita kokeeksi. Alan muutenkin kai olla läheisissä väleissä puolalaisten kanssa. Koko kesän olen puolan kieltä kuunnellut ja yksi työmies sanoo joka päivä bonjour, Madame. Kohta voimme vaihtaa makkararuokareseptejä.

*

Kahvila jonka ohitan kauppareisuillani on taas kesäloman jälkeen auki. Siellä istuu nyt ruskettuneita ihmisiä ruokatunnillaan. Joku perhana on istunut yhteen tiettyyn nurkkapöytäänkin ja se on moka. Se kuuluu mustiin pukeutuneelle miehelle joka kirjoittaa pientä käsialaa paksuihin vihkoihin. Ehkä hän on nyt puolestaan lomalla tai suorastaan kuollut, kun ei näy.

*

Erään tietyn novellikilpailun viimeinen osallistumispäivä oli 6.8. Minä ajattelen raatiin kuuluvia ihmisiä ja miten helvetin tylsää niillä täytyy olla niiden tekstipinojen kanssa. Toivon että kaikkien muiden kirjoitukset ovat niin huonoja että omani loistavat seasta kuin jalokivet kompostissa.

*

Teen suklaakakkua. Se vaihe missä voi-suklaaseos pannaan sekaisin sokeri-keltuaisvaahdon kanssa on suorastaan taidetta. Elämys silmille ja suullekin, koska syön aina taikinaa. Sekaan vielä jauhot ja valkuaisvaahto. Ajatelkaa nyt miten yksinkertaiset aineet ja loppulos on pala paratiisia!

Mainokset

24 comments on “Makkaraa ja suklaakakkua

 1. Maare sanoo:

  Oi kirjoita tarina keski-ikäisestä perheenäidistä joka eksyy makkarahyllyjen väliin!

 2. anne-mari sanoo:

  Onko siella Lidlia tai jotain muuta kauppaa mista saisi saksalaisia makkaroita? Me teemme saksalaisista makkaroista makkarakastiketta ja keittoa. Ja joskus grillaamme myos. Ainakin meidan suuhun ne maistuu ihan tarpeeksi suomalaistyyppisille. Talla viikolla juuri teimme vanhaa kunnon kouluruokaa eli ”HK:n sinista” emmentalilla uunissa.

 3. mariahyle sanoo:

  Me odotetaan sun novelleja miehen kanssa kirjaksi toivottavasti pian !!..ja leivomme neljännen neidon kanssa koskenlaskijapiirakkaa sekä suklaatorttua pikkuisen lauantain juhlaan-kulhoja ei uskoisi käytetyiksi: )leipurin privilegio on taikinakulhojen kaapiminen ja nuoleminen..täällä paistuu pojun toiveruoka uunimakkara uunissa yläkoulun johdosta-
  Kiitos päiväni pelastaneesta kirjoituksestasi.

 4. Kirsi sanoo:

  Onneksi kaikenmaailman ”retroilun” myötä myös suomalainen perusruoka on tehnyt paluuta keittiöihimme, ehkä hieman uusin vivahtein mutta kuitenkin. Jossakin vaiheessa kesää minäkin mietin, että pitäis jöskus tehdä ihan rehellistä uunimakkaraa. Silti emmin, vaikka aterian toteutus olisi joka suhteessa äärimmäisen helppoa, täällä makkaraviidakossa kun asustelen… Tiedän että ruoka saisi innostuneen vastaanoton niin perheen ison kuin pienempienkin miesten taholta, mutta pelkäänkö sittenkin juntiksi leimautumista?! Ehkä esimerkistäsi rohkaistuneena meilläkin herkutellaan uunimakkaralla viimeistään viikonloppuna. ;)

  Milloin novellikilpailu ratkeaa? Toivon sinulle menestystä!

 5. Pirkko sanoo:

  Varmasti myös puolalaismakkarakastike voi olla taidetta, ja myös sen tekeminen kaikkine vaiheineen. Novellikilpailuonnea sinulle!

 6. Violet sanoo:

  Maare; minun käy jo sääliksi häntä….Ajattele ny, yksin siellä kaikkien keskellä, molemmissa käsissä makkarapaketti, lapset pitää hakea hoidosta mieluiten ihan heti mutta hän ei löydä ulos.

  anne-mari; Lidl on – jossakin. Mainoksia tulee postiluukkuun ja on pitänyt muutenkin selvittää että missä lähin olisi. Kävelymatkan päässä ei kuitenkaan, se on huomattu. Mutta niin, siellä voisi olla.

  Maria; voi niin odotan minäkin!
  Katselin äsken Poirot’ta ja nuolin kulhoja.

  Kirsi; joo sopiihan sitä säveltää enkä ollenkaan meinaakaan että pitäisi pysytellä vaan joissakin 70-luvun tutuissa ja turvallisissa – vaan onpa kiva joskus palata kunnon murusoosiin ja muusiin tai tehdä jotakin riivatun tavallista.

  Kilpailun sivuilla sanotaan ”Palkittujen novellien lisäksi Gummerus julkaisee kymmenkunta parasta tekstiä Novellit 2011 -antologiana. Novellikilpailun voittajat sekä antologia julkistetaan helmikuussa 2011.”
  Pitääkö tässä nyt sitten sinne asti ootella???

  Pirkko; ihan hyvin voi!
  Kiitos onnentoivotuksista.

 7. Birgitta sanoo:

  Ihana postaus =) Toivottavasti novellisi menevät suoraan sydämiin ja viet voiton selkeästi.

  Kerran opiskeluaikana ”ruokalantäti” oli kirjoittanut ruoan nimen kaposeen lappuun niin etten meinannut sitä ymmärtää:

  peruna
  ja
  makka
  rakas
  tike

  Että kyllä se voi suomalaisellekin kokille olla rakas tuo makkarakastike ;-)

 8. Marjatta sanoo:

  Novellikilpailuonnea täältäkin! Hyvä postaus jälleen!

 9. minjo sanoo:

  Mä ostan vain lidl:n nakkeja, niistä tulee nakkikastike ja -keitto ihan kivasti. Yleisemmät Herta-nakit on kauheita minusta. Tosin en tee makkararuokia usein, mutta joskus iskee nakkikastikekaipaus. Keitto on sellaista, ”kun-ei-keksi-mitään-muutakaan” -ruokaa, ja jolla sitten yrittää päästä kahdesta päivästä yhden sijasta. Toinen mitä voi yrittää on ”vleesworst” -nimellä joku hienojakoinen sortti, näyttää päälle ihan aidolta puolikkaalta lenkiltä. Ainakin lihakauppias osaa antaa oikeaa, ja siellä näkee miltä näyttää sisältä. Yleensä vleesworst on suomalaisen neutraalin makuista, mutta sitä voi ilmeisesti saada hienojakoisena ja karkeampana versioina.

  Onnea siihen kirjoituskilpailuun!

  Suklaakakkua tekee myös mieli. Kuvailit hiukan liian hyvin sitä taikinaa… Mulla taisi paino hiukan nousta loman aikana, joten parasta säästää suklaakakut syksymmälle.

 10. Kirsikka sanoo:

  No nythän on näköjään makkarapäivä ympäri Eurooppaa; tein tänään nakkikastiketta ja keitin perunoita :)
  Ihanalle kuulosti toi suklaakakku, ai että tekis mieli. Täällä olis kyllä nyt aika tehdä jotain marjapiirakkaa; olis viinimarjoja, karviaisia ja omenapiirakan aikakin alkais olla, omasta puusta sais omput.

  Minä täällä odottelen yhden lehden runokilpailun tuloksia! Ekaa kertaa lähetin runoja kilpailuun, tänä kesänä kirjotettuja. En tiedä mitä mun päässä tapahtuu, runoja alkoi vaan tulla, aikaisemmin ei koskaan. Kaikkea ”tää ikä” teettää ;)

 11. tuusa sanoo:

  olen lukenut blogejasi ehkä jo kolmen vuoden ajan, ja ei tässä voi nyt paljon muuta sanoa, kuin että olet sinä vaan aika ihana!

 12. Kirjailijatar sanoo:

  Minäkin toivon, että tuomareilla on muuten tosi tylsää ja vasta sinun novellisi saavat ne pysähtymään.

  Minä tykkään tavallisesta arkiruoasta, en tosin syö enää lihaa, mutta joskus teen poikkeuksen. Syön vaikkapa äidin tekemiä maksapihvejä. Arkiruoka on niin hyvää. Olen vaan tavattoman laiska kokki nykyään, onneksi mies on ahkerampi, ehkä me muuten nähtäisiin jo nälkää.

 13. Ilse sanoo:

  Ihana postaus.

  Mulla on nälkä.

  Onnea kisaan!

 14. vilukissi sanoo:

  Onnea novellikilpailuun! Silmä lepää kuvissasi!

 15. Mei sanoo:

  Loisto-postaus! Se on tyhmä, joka ei nosta sinua tekstipinosta.

  Olin muutenkin lähdössä ostamaan leipomistarvikkeita, mutta nyt sitä ei voi enää siirtää!

 16. Violet sanoo:

  Birgitta; kiitos tuosta! Makka rakas;-)

  Marjatta; Kiitos onnentoivotuksista. Hyvä jos makkarajututkin maistuu.

  minjo; kiitos vinkistä. Sen verran harvoin makkarasta kuitenkaan mitään en teemme etten ole ihan perehtynyt mutta kyllähän se niin on ettei täällä oikein asiaa harrasteta eikä valikoimaa ole.

  Ai Suomi-kiloja? Kyllä ne siitä…ennen seuraavaa vierailua.

  Kirsikka; silloin on osallistuttava runokilpailuun kun siltä tuntuu! Sitä aina sanon että eihän se mitään vie jos ei tuokaan. Ja jännä kuitenkin odotella tuloksia. Ihan kuin lottoarvonnassa.

  tuusa; meinaaksi noin? Kiva kuulla! Lue jatkossakin.

  Kirjailijatar; olisi toki jalompaa toivoa kirjoittavansa niin hyvin että sen vuoksi pärjäisi, ei muiden heikkouden vuoksi. Mutta kilpailuissa aina verrataan toisiin osallistujiin, niin se vaan on. Ihan surkeakin voi voittaa jos muut ovat vielä huonompia. Minäkin olen voittanut kerran hiihtokilpailussa kun olin ikäluokkani ainut.

  Ilse; söin eilen lounaaksi tarhamustikoita ja suklaakakkua. Illalla ei ollutkaan sitä makkarasoosia vaan söimme romanttisesti kalapuikkoja. Nyt on taas nälkä.

  vilukissi; Kiitos! Toivottavasti tämän postauksen kuvat eivät ole mielestäsi parhaimmistoa!

  Mei; kiitos…vaikka ettehän te tiedä vaikka olisin kuinka surkeaa tekstiä pannut menemään. No, voihan ne arpaakin vetää joten mitään ei ole menetetty.
  Leipomista ei tule siirtämän!

 17. Olina sanoo:

  Nyt tekee mieli makkarakastiketta, mutta se on kinkusta tehtyä soosia, mitä tällähetkellä makaa jääkaapissa. Ja suklaakakkua! Sellainen herkku onkin taidetta! Sinun tekstisi myös, tuomareita halolla päähän, jos eivät sitä pökerryksissään tajua.

 18. Merja sanoo:

  Voin sanoa että tässä meidän kaupungissa ei ainakaan eksotiikasta ole tietoakaan, mitä ruokapuoleen tulee. Että hyvin perussuomalaisella on menty viimeinen kuukausi..

  Onnea kirjoituskisaan! Ja mitä tulee suklaakakkuun, ei noin saa kuvailla jos ei laita ohjetta kylkiäisiksi….

 19. Violet sanoo:

  Olina; Nappaas sinäkin ohje tuosta seuraavasta kommentista….

  Merja; Että ei ole sushi-paikkaa nurkilla?;-)
  Tuossa ohje taas kerran. Suosittelen!

  300 g tummaa suklaata
  125 g voita
  1,5 dl vehnäjauhoja
  2 dl sokeria
  6 munaa

  Sulata voi ja suklaa yhdessä. Vatkaa keltuaiset sokerin kanssa vaahdoksi, ja yhdistä suklaa-voiseokseen. Sekoita jauhot joukkoon.
  Vatkaa valkuaiset vaahdoksi ja lisää vaahto varovasti taikinaan.
  Paista n. 40 min. 185 asteessa.

 20. Olina sanoo:

  Tämä ei kuulosta edes liian vaikealta (paitsi se kohta, jossa valkuaiset lisätään ja täytyy olla varovainen tai taika katoaa…)! Täytyy hakea kaupasta muutama kananmuna lisää, muuten aineet löytyvät kaapista:)

 21. Violet sanoo:

  Olina; siis tämä on äärimmäisen yksinkertainen!
  Äläkä valkuaisasiaa niin vakavasti ota. Hyvin se menee kunhan et ala vatkata sitä…kääntelet varovasti joukkoon, sekoitat hellästi.
  Ja suklaa sitten tummaa tietysti. Ja kakun voi hyvin jättää keskeltä vähän raa’aksi. aina parempaa, sano.

 22. Marjatta sanoo:

  Suklaakakku on todella hyvää. Omassa ohjeessani neuvotaan kakun paranevan ollessaan kylmässä ja suositellaan kakun tarjoamista vasta seuraavana päivänä. Ken malttaa odottaa? Kakun lisäkkeeksi sopii kermavaahto tai jäätelö.

 23. Päivi sanoo:

  Oi miten tykkään tästä tekstikimarasta!

  Perusruoka on liian aliarvostettua, sen huomaa jo omassa tekemisessä. Ja minä niin toivon, että mustiin pukeutuva mies löytää paikkansa jälleen. Mutta vielä enemmän toivon, että ne tylsistyneet ihmiset siellä kilpailun raadissa löytävät tekstisi ja suorastaan hullaantuvat siitä :)

 24. Violet sanoo:

  Marjatta: ken malttaa, niin? En minä ainakaan.
  Ja arvaapa mikä minusta sopii tummaan suklaan kanssa myös?
  Aprikoosihillo. Etenkin kun kakku on vielä lämmintä.

  Päivi; Meillä on yhteiset toiveet siis;-) Luin että marraskuun aikana selviää kilpailu. Jännittää, vaikka toisaalta olen jo valmiiksi alistunut.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s