Kirkkojen ystävä

Minä pidän kirkoista. Eikun: minä pidän vanhoista kirkoista. Pidän niistä samalla tavalla ja samoista syistä kuin pidän ylipäätään vanhoista rakennuksista. Sitten niissä on vielä yksi erityinen plussa: kirkkojen hiljaisuus, kenkien suhina kivilattialla ja että sinne voi kuka tahansa mennä istumaan ja katselemaan sisään päin ilman että kukaan tulee kysymään mitä sinä täällä teet.

Mainokset

24 comments on “Kirkkojen ystävä

 1. Pandice sanoo:

  Vanhoja katedraaleja kaipaan täällä kotimaassa. Niissä on myös sellainen oma tuoksunsa, liekö jotain suitsuketta tai kynttilöitä…

 2. Marjatta sanoo:

  Juuri näin: kirkkojen rauha ja kiireettömyys, voi lepuuttaa jalkoja, katsella ympärilleen sekä kirkkoa että ihmisiä. Kirkot ovat päivisin auki ja sinne voi mennä tilaisuuksien aikana. Saatan sytyttää kynttilän tai olla sytyttämättä. Käyn myös hautausmailla, mutta ne ovatkin sitten toinen juttu.

 3. Violet sanoo:

  Pandice; tiedän millaista tuoksua tarkoitat. Suitsukkeet ja kynttilät tekevät osansa, sitten vaan se ”vanhan” haju mistä lie tuleva.

  Marjatta; pidän siitä että vaikka monissa kirkoissa lappaa turisteja niin että ovet on auki jatkuvasti niin suurin osa ihmisistä osaa olla sillain suhteellisen hiljaa, fiksusti.
  Ettei kukaan kailota puhelimeen tai tuommoista. Kyllä kirkossa minusta puhua saa (etenkin kun ei ole toimitus) mutta rajansa siinäkin toki.
  Hautausmailla en käy paitsi juuri koskaan paitsi jos olen turistina jossakin.

 4. Marjatta sanoo:

  Nimenomaan turistina käyn hautausmailla. Suomessa käyn lähinnä vanhempieni haudalla.
  Aurinkoista päivää Sinulle!

 5. pia sanoo:

  erityisen hieno kokemus oli vanha katolinen kirkko saigonissa. tuntui kuin olisimme olleeet euroopassa.

 6. isoinpapu sanoo:

  Mulla on onni asua Luonais-Suomessa, joka on pullollaan vanhoja kivikirkkoja. Vaikka suurin osa noista onkin pieniä, on niissä kuitenkin jotain kiehtovaa jatkuvuuden tunnetta. Nousiaisten vanhassa kirkossa on osa seinämaalauksista niin vanhoja, että näyttävät melkein luolamaaluksilta. Sellaisia tikku-ukkomaisia ”frisbeen” heittäjiä ja tanssijoita. Ihan kuin jossain noitarummussa.
  Mä rakastan vanhoja esineitä, ihmisten jälkiä, työn jälkiä.

 7. vilijonkka sanoo:

  Hieno analyysi kirkkojen asemasta sydämessäni.

 8. Sissi sanoo:

  Ja se ihana viileys ja hämärä. Oi kun tulikin ikävä johonkin oikein vanhaan kivikirkkoon!

 9. Pirkko sanoo:

  Mutta voi Lutherus minkä teit! Paljon peittyi kalkkimaalin alle ja paljon muuttui muutenkin kylmäksi ja alastomaksi.

 10. Ilse sanoo:

  Kirkkojen ystävä täälläkin huhuilee. Irlannissa on aika paljon ihania, jos ei anna eteisten ”Pregnant? Helpline” -mainosten haitata.

 11. jori sanoo:

  Huh – tupsahdin aivan ihastuttavaan blogiin. Upeita kuvia ja tunnelmia

 12. Suvi sanoo:

  Minä olen pitänyt hautausmaista lapsesta saakka (ja siitä on kauan) 1960-luvulla kävimme Ahvenanmaalla, jossa oli jokaisen pienen kirkon ympärillä ihana hautausmaa, joista minut piti repiä jatkamaan matkaa. Luin nimiä, laskin ikiä ja keksin vainajille elämäkertoja. Pidän nimenomaan vanhoista hautausmaista – matkalaukkuerämaat ovat tylsiä.

 13. pensastasku sanoo:

  Vanhat suuret kirkot ovat ihania. Yritän aina käydä niissä hetken istumassa. Kyllä pienet Kreikan kyläkirkotkin ovat liikuttavia. Suomessa vain on rakennettu 70-80 luvulla aivan surkeita kirkkoja. Mennessämme tuolloin uuteen moderniin betonipunkkeriin, jossa oli vielä valumuottilautojen jäljet seinillä pieni tyttöni kysyi: Äiti onko tämä vielä kesken? Onneksi meilläkin on hienoja vanhoja kirkkoja.

 14. Outi sanoo:

  Ja ne ovat niin kauniita. Niihin on käytetty aikoinaan parhaat voimat, paljon aikaa ja varoja. Koristeltu kohdat, joihin ihmissilmä ei edes ylety. Vanhat kirkot ja rakennukset ovat käsittämättömiä paikkoja nykyihmiselle, joka on turrutettu kaiken maailman tehoneliö-, käytännöllisyys ennen kaikkea-, kuka halvimmalla tekee- ja mitä kaikkea rumaa ja nopeasti-ajattelua sitä onkin. Minä olen myös vanhojen kirkkojen ystävä. Ehdottomasti.

 15. maijanmaja sanoo:

  Mä tykkään kans käydä kirkoissa ja on tullut lapsiakin raahattua sen verran niihin, että yhdelläkin Italian reissulla puoliuninen 5-vuotias mumisi ensisanoikseen aamulla, että ”onko tänään pakko mennä duomoon?”…
  Mutta. Toisaalta mua myös vähän (kristittynä) ahdistaa olla niissä. Kuulla, miten paljon miestunteja niiden rakentamiseen on käytetty (ja ihmishenkiä uhrattu, esim. Iisakin kirkko), rahaa palanut ja – kirkot kaikuvat tyhjyyttään. Tarkoitan sanoa, että ne on rakennettu hengellisen elämän pyhätöiksi, mutta niiden käyttöaste on minimaalinen, ainakin suhteessa käytettyihin resursseihin. En voi olla joskus ajattelematta, että jospa nekin rahat ja työ olisi käytetty vähäosaisten auttamiseen tms.
  Mutta mutta. Kyllä ne monet kirkot vaan silti viehättää arkkitehtonisesti ja esteettisesti, jos ei rupea liikaa funtsimaan…

 16. maare sanoo:

  Niin kaunis tuo alin kuva!

 17. Liivia sanoo:

  Kirkot ovat todellakin kauniita, melkein aina niissä häikäistyy ja kokee itsensä pieneksi. Mutta mulla, joka en kuulu kirkkoon, on aina sellainen olo, että kohta joku tulee kysymään mitä sä täällä teet. Minusta aina tuntuu etten saisi edes käydä, kun en kuulukaan. Vähän pähkähullua.

 18. Lempi Sveitsistä sanoo:

  Minäkin tykkään käydä kirkoissa – moderneissakin, niitäkin on upeita. Siis katselemassa ja konsertteja kuuntelemassa. Jumalanpalveluksissa ja kirkollisissa seremonioissa tulee vähän korni ole, kun en itse ole uskovainen enkä mihinkään kirkkokuntaa kuuluva. Ja joskus miettii, että ihan oikeastiko ne seremonian kohteet uskoo siihen, mitä siellä puhutaan vai onko se vaan muuten vaan mukava riitti.

  Erityisen kornilta on kuulostanut mun korvaan katolisen kirkon ensimmäisen kommunionin papin paasaukset kirkon pikkumorsiamista jne., kun mielessä on karseat kirkon pedofiiliskandaalit Jenkeistä ja Euroopasta. Ja en voi ajattelematta, että miten ihmeessä mun ikäiset, koulutetut ihmiset haluaa olla mukana pönkittämässä moista instituutioita. Mutta uskon asiat on tietysti uskon asioita, eikä ulkopuolisille avaudu.

  Muuten mietin usein samaa kun Maijanmaja…Täällä on ollut lehdissä puhetta isojen, vanhojen kirkkojen lämmityskustannuksista. Siis siinä mielessä, että onko ihan järkevää pitää peruslämpöä niin monessa isossa kirkossa, kun jumalanpalvelusten kävijämäärä on niin pieni ja ne lämmityskulut saattaa nousta tosi hurjiksi.

  Jotkut on ehdottaneet, että mummoille ja papoille pitäisi tarjota ilmaisia jumalanpalveluskimppakyytejä, että pääsisivät sanaa kuulemaan vähän kauemmaksikin. Jos siis kaikkia kirkkoja ei talvisaikaan enää pidettäisi käyttölämmössä.

  On nää hyviä nää sun postaukset Violet – tulee aina vaikka mitä mieleen!

 19. minjo sanoo:

  Minä tykkään kirkoista myös. Ihmettelen aina, että entisaikaan annettiin niin paljon arvoa kirkon kauneudelle, että monelle käsityöläiselle kirkon rakennus oli oikein elämäntyö. Vuosikymmeniä rakennettiin, eikä niinkuin nykyään, että mitä nopeammin sen parempi. Totta tuo, että protestanttisuus kyllä karsi kirkkorakennuksista paljon komeutta. Ymmärrän kyllä sen logiikan ja olen teologiselta kannalta enemmän itsekin sillä kannalla, mutta silti kirkkojen koristeellisuudesta tulee mieleen kunnioitus niitä rakentajia kohtaan, jotka raatoivat vuosikausia sen vuoksi, että itse kirkkorakennuskin johtaisi kuulijoiden ajatuksia ylöspäin. Se on kaunis ajatus, joskin se ei ihan siinä muodossa varmaankaan aina toteutunut, kun kirkkojen rakentamisessa oli tietysti muitakin intressejä kuin itse kristillisyys.

 20. minjo sanoo:

  Ai niin, kiitos kovasti osoitteesta. Harmi, että se ei ole aamulla auki. No, ehkä selviän sinne toisella kertaa.

 21. Violet sanoo:

  Marjatta; päivä oli erityisen aurinkoinen tänään!

  isoinpapu; en ole tainnut käydä missään noista joita uskon sinun tarkoittavan. Mulla on kyllä siellä sun täällä vielä paljon nähtävää.

  vilijonkka; no kiitos. Tuli tarve sanoa eilisen visiitin jälkeen.

  Sissi; talvella on mukava mennä joskus kivikirkkoon kun henki oikein höyryää. Keskikäytävän tuntumassa saattaa olla kaasulamppuja lämmittämässä mutta onhan siellä hiivatin kylmä silti.

  Pirkko; no sammuuta…

  Ilse; heh, niin. Aika monenlaista lappusta on täälläkin. Ei mua ne ärsytä mutta kun muovikuppi kädessä istujia tuppaa olemaan joskus ihan ruuhkaksi asti ja jotkut ovat aika härskejä.

  jori; ensivierailulla siis. Tulehan uudelleenkin. Kiva jos tykkäsit.

  Suvi; tätä matkalaukkuerämaa -juttua maistelen…

  pensastasku; ”onko tämä vielä kesken” on kyllä hyvä kysymys.

  Outi; minua kiinnostaa kaikki sellainen kuin että missä järjestyksessä on tehty, miten on ollut mahdollista kun ei ole ollut sitä ja tätä jne.

  maijanmaja; mä en osaa ajatella tuota puolta että kirkot olisi jotenkin rakennettu sitä varten että ne ”kannattaisivat” kun käy paljon väkeä…ajattelen ehkä naivisti että ne on rakennettu kunnioituksen osoitukseksi. Ehkä ”käyttöastekin” on minimaalinen nykyään, muttei ole näin aina ollut. Vaikka jos nyt suoraan sanon niin ei ole kyllä aavistustakaan miten paljon kirkossakäynti on vähentynyt sanotaan nyt viimeisen 300 vuoden aikana.

  maare; kiitos! Siellä oli kaunista kun paistoi värillisten ikkunoiden lävitse.

  Liivia; en mitenkään voisi kuvitella että niin tosiaan tapahtuisi;-)

  Lempi; minulle on aivan yhden tekevää mitä muut ajattelevat kirkossa käydessään. Omista ajatuksistani en kerro kenellekään. Ne eivät kuulu yhdellekään.
  Heh, lämmityskustannukset;-)
  Täällä ei ainakaan pahemmin paljon varmaan ole. Niin hohkaavan kylmä on talvisaikaan. (Puhun nyt kuin kävisin harva se päivä kirkossa. Ei se ihan niin ole mutta muutaman kerran talvessakin käyn kurkkaamassa siellä täällä ja henki höyryää vaikka jotain lämmitysvirityksiäkin näkee.)

  minjo: minä nautin itsekkäästi (ja autuaan tietämättömänä) rakennusten kauneudesta, vanhuudesta ja siitä että on paikkoja joihin voin mennä jos haluan, ilman selitystä että oikeastaan minut on kastettu luterilaiseksi, oikeastaan sitä ja tätä, tulin vain istumaan kun ulkona oli kylmä jne.
  Siksi minä en oikeastaan koko totuutta edes välitä tietää tässäkään asiassa. Juuri niitä muita intressejä, esimerkiksi;-)
  Yritän ajatella kuten aikaisemmin kommentoin että kirkot on rakennettu kunnianosoituksiksi.

  Joo, onneksi tuli esiin se aukioloaika! Olen sinne itse mennyt joskus kymmeneltä vahingossa..(siis ei kirkkoon vaan kirpparille)!

 22. Mirja sanoo:

  Siellä Keski-Euroopassa kirkot ovatkin jotenkin lähempänä, niitä on paljon ja kirkkoihin on helpompi poiketa ja mennä sinne hiljentymään. On täällä Suomessakin jossain paikkakunnilla niin (tiekirkot), mutta harvemmin.

  Interreilillä ollessa tuli käytyä monissa katedraaleissa, vaikuttavin niistä ehkä Kölnin katedraali (siinä on jotain pelottavaakin) ja olihan katedraalien suuruus vaikuttavaa ja lasimaalaukset todella upeita, mutta suuruus oli myös vähän hämmentävääkin.

  Kun kirkko on vähän pienempi ja vaatimattomampi on helpompi olla siellä pienten ajatustensa kanssa. Kai sitä sitten on niin perusluterilainen.

  Kaunis tuo alin kuva.

 23. kukka sanoo:

  Mikä kirkko on kuvissasi (viimeinen kuva on aivan ihana)? Ovatko ne Brysselistä vai matkoilta?
  Itse tykkään mennä kirkkokonserteihin, kohtahan ne taas alkavat, ennen joulua.
  Rentouttavaa viikkoa, ihanan lämmin on taas!

 24. Violet sanoo:

  Mirja; on totta että kirkot ovat lähellä vähän kaikkialla. Ihan keskikaupungillakin kaiken humun vieressä ja ylipäätään helposti poikettavissa. Ettei tarvi mitään erityistä ”nyt lähden kirkkoon” -juttua…voi tehdä kierroksen ja istahtaa ohimennessään jos siltä tuntuu.

  Mun mies naureskelee hyväntahtoisesti aina juuri tällaisille luterilaisuusjutuille;-)

  kukka; tuo on Notre Dame du Sablon eli täällä Brysselissä kyllä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s