Painavaa asiaa eli ranskalainen koulureppu

Ranskan opetusministeriön virallisen tiedotteen mukaan esikoiseni ikäisten koululaukun paino on ”keskimäärin 8,5kg”, mikä on ”noin 20 % lapsen painosta eli kaksi kertaa suosituksia suurempi”. Oma lapseni painaa 34 kiloa ja eilisen koulutavarat painoivat 9 kiloa. Ilman laukkua. On aika selvää että siinä tarvitaan aikuista avuksi. Koulussa pitää vaihtaa luokkaa lähes joka tuntia varten mutta onneksi heillä on käytössä omat kaapit joihin tavarat saa. Kaikissa kouluissa ei tuollaisista kaapeista ole tietoakaan.

Joka ikinen vuosi aiheesta puhutaan tv:ssä, joka ikinen vuosi järjestetään kampanjoita yhdessä terveysviranomaisten kanssa, annetaan suosituksia kouluille siitä että he kelpuuttaisivat kevyempää paperia, yrittäisivät osittain siirtyä opetukseen joka käyttäisi muita keinoja kuin kirjoja, joka vuosi tulee koteihin lappuja joissa kehotetaan tarkistamaan ettei laukku ole ”liian painava”. Tjöh. (Närkästynyt sylkäisy). Paradoksin paikka: laukku ei saisi olla liian painava mutta tarvittavat tavarat on kouluun saatava. Ja sieltä pois.

(PS. alakuvassa niitä kuuluisia ranskalaisia ruutuja joista oli puhe aikaisemmin).

Mainokset

24 comments on “Painavaa asiaa eli ranskalainen koulureppu

 1. Liivia sanoo:

  Jaa-a, paljonkohan täkäläisen koululaisen reppu parhaimmillaan painaa. Ei ole vaakaa, eikä tokaluiokkalaisen reppu vielä niin painava kuin vaikkapa ensi vuonna. Mutta kyllä sekin painaa! Ihmettelen, että lukukirjantekijät tekevät suuren kovakantisen lukukirjan erityispaksuilla sivuilla. Eivätkö he tajua, että sitä kuskataan kaiken muun kanssa päivittäin.
  Ja talvella (lokakuussa jo alkaa)kuskattavana luistimet ja kypärä, myöhemmin sukset+monot, jos lunta tulee. Omallani nyt vielä se huilu +nuottikirja kahdesti viikossa (tietysti osui liikuntapäivä samalle).
  Täällä se erotus, että lasten on selvittävä itse. Harva aikuinen on kotona kuskailemassa.

  Jos tuota sanakirjaa(?) päivittäin raahaatte, niin jopa.

 2. vilijonkka sanoo:

  Ilmankos Pariisin kaduilla lapset vetivät perässään pyörillä kulkevia laukkuja, vain meidän tytöillä oli selkäreput, mutta heidänpä laukut painoivat vain kilon tai kaksi. Kulttuurierona huomasin lasten ranskan oppikirjojen olevan todella paljon suurempia kuin esimerkiksi ruotsalaiset aapiset tai metematiikan kirjat.

  Tykkään kyllä noista ranskalaisista ruuduista, osittain niiden avulla kaikki oppivat kauniin tasaisen käsialan. Kuri ja järjestys se olla pitää, ainakin tiettyyn pisteeseen asti. (Juuri nyt olen hieman kypsä sekä ruotsalaisten että amerikkalaisten lepsuun suhtautumiseen käsialan suhteen.) Oih, onko milloinkaan täydellisesti.

  Onneksi sinun pojilla on äiti joka auttaa!

 3. Liivia sanoo:

  Jäin kiinni tuohon Vilijonkan lauseeseen koulukirjojen koosta. Tytölläni melkein kaikki kirjat on sitä vanhaa A4-kokoista suurempia. Kirjat on alkaneet sekä suurentua että paksuuntua. Tokaluokkalainen raahaa päivittäin kolmea kirjaa, se on vielä aika vähän. Ensi vuonna kielet ja reaalit tuplaavat lastin.

 4. Ilse sanoo:

  No voi herregyyd. On siellä ihmeellistä.

  Ihan käsittämätöntä keskustelua….! Että punnitaan ja kaikkea.

 5. Violet sanoo:

  Liivia; ei ole tarkoitus vähätellä mutta väitän että olette vielä aika kaukana vaikka tästä yhdeksestä kilosta – siis se ilman laukkua.
  Ja sitten tiettyinä päivinä urheilukassi ja sitten nyt tänä vuonna (6éme) pakollisena nokkahuilu + tarvittavat välineet).
  Suksia ei luojan kiitos koskaan;-)
  Tuo sanakirja ei ole onneksi päivittäin mutta kausittain pitää olla mukana.

  Vilijonkka; mun pienemmällä on nyt pyörälaukku. Isompi ei semmoista halua (kun isommilla ei semmoisia juuri ikinä ole…) joten autan kyllä kantamaan kotimatkalla. Koulussa tietty on pärjättäjä yksin.
  Ne pyörälaukut ei meinaan ole kovin hyviä siksi että ne ovat aivan kurassa ja ravassa kun täällä sataa niin paljon ja meidän matkan varrella on ikäviä paikkoja sen suhteen…)

  Juuri tuohon noi ruudut auttavat!

  Ilse; Minusta on aivan hiivatin hyvä että asiasta keskustellaan! Siis oppilaan puolellahan nuo mietinnöt ja tiedotteet ja ohjeet ovat. Ettei heille tulisi noita karmeita laukkuja…

 6. Ilse sanoo:

  Joo, ei se keskustelua vaan sen toistuvuus. Jos ongelma on todettu, pitäisi toimia eikä vuosi toisen perään keskustella, sitä lähinnä. :)

 7. Violet sanoo:

  Ilse; ai sitä meinasit. Joo, niin pitäisi. Mutta kun tämä onkin juuri yksi ranskalaisuuden kulmakivi: kaikki muutokset (noh, suurin osa) tapahtuu hyyyvin hiiitaasti jos koskaan. On niin monesta kiinni kaikki tämä. Pari vuotta sitten järjestettiin muuten koululaukun suunnittelukilpailu. Siis tehtävänantona suunnitella mahd. kevyt laukku, silti tukeva ja kestävä jne. jotta se laukku itsessään ei jo painaisi tonneja…
  Tuloksista en tiedä. Jokainenhan saa tietysti valita lapselleen millaisen laukun haluaa/lapsi haluaa, mitään standardeja ei toki voi panna siihen asiaan!

  Suuri ongelma on esim. se että kaikki ajattelevat vain itseään.
  Kaikki opettajat esim. ajattelevat vain sitä omaa oppiainetttaan vaikka tähän tapaaan: ”minä opetan nyt tätä historiaa ja minä vaadin tämän kirjasarjan kirjan (en sitä toista vaikka se olisi kevyempi koska tämän sarjan tarjoamissa juhlissa oli niin paremmat ruuat) ja minä vaadin että oppilaalla on oltava tietyn sarjan tietynlainen vihko, en kelpuuta kevyempää paperia koska minusta se on huonolaatuista…ehkä muut opettajat sitten kelpuuttavat, ei ole minun ongelmani jos laukusta tulee liian painava vaikka voi voi, onhan se ikävää…”

 8. Vihaksi pistää! Ja sitten ihmetellään skolioosia ja kyfoosia ja muita ryhtivirheitä! 20% painosta on paljon ja jos se ei edes riitä.

  Suomessahan pikkukoululaisilla oli ainakin minun kouluaikaani monien oppiaineiden kirjat jaettu syksy ja kevät kauteen. Luulen että se oli juuri siksi -puolet pois taakasta. Eikö näin voisi tehdä?

  Silti pitää olla kunnon reppu eikä mikään olkalaukku.
  Muistan kun väänsin kättä siitä äidin kanssa. Olkalaukku olisi ollut muodissa, vaan en saanut tästä samaisesta syystä -ja hyvä niin!

 9. NiinaK sanoo:

  Pakko sanoa, että ihan peukkua näytän tuolle ruutupaperille. Täällä meidän tokaluokkalainen harjoittelee tavalliseen ruutuvihkoon sekä oppikirjan ihmeellisille viivoille ja arvaa vaan mikä on lopputulos vaikka tytöstä onkin kyse.. IHAN KAMALA!! Sinksin sonksin niin kun tyttö itse sanoo ja rumaa kun mikä, yksikään kirjain ei pysy rivillä, isot ja pienet kirjaimet sotkeentuvat ja nyt sekaan heitettiin vielä se uus-kaunokirjoitus jota ainakaan minä en ymmärrä ollenkaan! Mutta totta on, reppu on siellä ihan liian painava, eikä hommassa auta yhtään se, että vanhempien pitäisi ostaa kevyempiä reppuja, PÖH sanon minä!!

 10. Violet sanoo:

  eilentänäänhuomenna; kun panee ranskalaiseen googleen hakusanoiksi ”poids cartable” niin saa sivukaupalla asiaa aiheesta. Erilaisten yhdistysten sivuja painavia reppuja vastaan, terveysalan tahojen kirjoituksia ja ohjeita, virallisia tiedonantoja ministeriöiltä, vapaata keskustelua nettisivuilla…

  Esikoiseni aloitti nyt siis yläasteen ja vaikka nämä painavat laukut ovat ongelma oikeastaan koko kouluajan niin lukemani perusteella erityisesti juuri tämän 6éme ja sitten ensi vuonna 5éme luokan aikana.
  Tämän vuoden ajan pojalla muuttuu lukujärjestys joka viikko (!) eli nyt jo rahaa vain osaa tavaroista…

  Hän itse halusi ehdottomasti jatkaa vanhalla repulla! Monet (ainakin hiukan vanhemmat) ovat sitten olevinaan niin coolia etteivät enää sitä reppua huoli. Tuo vaati.

 11. sari sanoo:

  Kyllä siitä painosta puhutaan, mutta meillä se ei ole koskaan kotona tullut esille. Siis kukaan ei ole valittanut. On siinä tietysti sekin, että esikoinen tulee kotiin syömään, joten mukaan voi ottaa vain aamupäivän tavarat aamulla jne. Pienemmillä reppu ei paina mitään. Meidän koulu taitaa olla ihan asia erikseen ;)

 12. Violet sanoo:

  NiinaK; nyt minä olen näyttänyt ranskalaiset ruudut ja haluaisin puolestani nähdä mitä on uus-kaunokirjoitus???

  Sari; teillä taitaa olla aika lyhyt koulumatkakin onneksi?
  Toi on kyllä hyvä jos voi ruokatauolla vaihtaa kirjat!

 13. minjo sanoo:

  Sanakirjasta pääsisi heti, jos koulu ostaisi niiden aineiden luokkiin vaikka kymmenen kopiota sitä kirjaa. Aina olisi saatavilla, mutta ei lasten kannettavissa. Oppilaille kirjanostopakko kotiin, jotta sieltä löytyy apu sitten läksyjä tehdessä.

  Itse olen myös tiukkuuden kannalla sekä käsialan, että muunkin kurinalaisuuden suhteen, mutta minusta pitäisi löytäÄ ratkaisut, jotka ei vaaranna lasten terveyttä.

  Edellisessä maassa ihmettelin aina ala-asteelaisten reppuja. Niiden oli oltava sellaista ”laatikkomallia” eli siis kova koppura se osa mihin kirjat laitetaan. Kuulema hurjan ergonominen, mutta minä en ymmärtänyt, mikä siitä teki ergonomisen, kun kirjat sitten heiluu siellä laatikossa edestakaisin ja lapset kulkivat järjestään etukenossa reppujaan kantaen. Ja se laatikkolaukku on jo itsessään parin kilon painoinen.

  Meillä on nyt ollut reppujutut ok. Viime vuonna oli turhan paljon tavaraa ehkä n. +5kg, mutta sitten selvisi, että tyttö itse halusi kantaa mukana, ettÄ voisi halutessaan kotona tehdä jotakin niillä koulujutuilla vielä… mitä ei ikinä tehnyt tietenkään, kunhan vain sitten kannettiin edes takaisin. Tuota vedettÄvää reppua mekin ajateltiin, mutta se kura ja vesi on ihan toivotonta. Suurimmalla osalla lapsia se näyttÄäkin olevan vain sitä varten, ettÄ repun saa vedettyâ parkkipaikalta kouluun asti ja toisin päin. Pitäisi olla ostoskärryn pyörät siinä, että ei vesi tulisi sisÄÄn pahimpina päivinä. Muuten tietysti hyvä idea. Urheiluvaatteet saa olla koulussa omassa kassissaan, mutta uintitavarat pitää aina viedä oikeana päivänä. Joo, onneksi ei ole suksia eikä luistimiakaan kuin yhtenä päivänä vuodessa, kun tekevät retken jäähallille.

 14. Merja sanoo:

  Mää meinasinkin jo sanoa että älä vaan sano että Larousse kulkee päivittäin kouluun ja takas..

  On tuossa painoa tosiaan. Mun mielestä mun kolmasluokkalaisenkin reppu on aika painava ajoittain. Täällähän ei ole niitä kaappeja tosiaan, mutta on nuo pulpetit. Kyllä niihin aika monta kirjaa mahtuu.

  Mutta sulla on sitten huolehtiminen aamuisin että kaikki on mukana! Meillä tyttö katsoo aika hyvin omat kirjansa ettei tarvitse kysellä onko kaikki, mutta voin kuvitella mitä se sitten on kun kaksosetkin on koulutiellä..

 15. minjo sanoo:

  Ai niin, vÄlillä kun kavereita tulee leikkimäÄn, olen vetänyt niitä pyöräreppuja. Ei niiden pyörät aina kovin loistavia ole laadultaan ja sitten se vasta painavaksi menee, jos ei ole tasainen asfaltti alla… hiukan hiekkatietä, soraa tai heinikkoa, niin vaikeutuu heti. Varmaan joku laatumerkki on parempi, mutta niitähän myydään kaikissa hintaluokissa…

 16. NiinaK sanoo:

  Lupaan kuvata tytön harakanvarpaita blogiini heti kun nämä kyseiset kirjat ja vihot tulevat repussa kotiin.. Meillä kun kirjoja säilytetään koulussa pulpetissa ja vain ne kulkevat kotiin josta tulee sinäpäivänä läksyä. tuosta reppuasiasta tuli muuten mieleen, että ostin syksyllä melko painavan repun ajattelematta asiaa sen paremmin.

 17. Olina sanoo:

  Voi hyvä ihme. Yläasteen minä muistan omastakin lapsuudesta sinä kirjojen raahamisaikana, mutta en usko, että ikinä olisi ollut yhdeksää kiloa… Lukiossa kauhistelin muissa lukiossa opiskelevia kavereita ja heidän kirjamääriään, meillä kun oli oppilaskunnan aloitteesta siirrytty kuuden jakson lukukauteen ja 90 minuutin tunteihin, jolloin kussakin päivässä oli vain kolmea lukuainetta. Silloin tuli sellainen tunne, että todella, asioita voi järkeistää, se on ihan mahdollista!

  Ihan hullua, että vielä kun kyseessä on pinet lapset ja nuoret, tällaiseen ei saada mitään tolkkua. Mutta niinhän se on, systeemin rattaat pyörivät hitaasti…

 18. Olina sanoo:

  Jaa, niin vielä piti päästä sanomaan vastarannankiisken mielipide tähän kirjoitusasiaankin. Täälläkin kommenteissa on paljon kuulutettu tasalaatuisen käsialan perään, minusta taas sellainen on vähän turhaa pilkunviilausta… Toki käsialasta pitää selvä saada, mutta pakko on tuhahtaa ala-asteen opettajan punakynälle, joka minunkin vihossani kovin tiuhaan viuhui, eikä mitään saanut aikaiseksi.

 19. arkitehti sanoo:

  Hehe, joo, luulen että Italiassa on tuo asia kopioitu Ranskasta, niinkuin monet muutkin Napoleonin aikaiset byrokratian koukerot ja hallinnon rakenteet. Mutta että pitää olla pelkkää uskontoakin varten kolme kirjaa plus vihko, ja niitä täytyy raahata edes sun taas.

  Useimmat lapset kyyditään autolla kouluun, myös siksi koska reppu on niin painava. Ja koska lapset kyyditään, voi opettaja hyvin omatunnoin edellyttää että reppuun lastataan tämä, tuo ja taivas. Lakia repun painon suhteuttamisesta oppilaan painoon ehdotellaan joka syksy, ja lailla onkin hyvä paikata terveen järjen puutetta.

 20. Maijja sanoo:

  No huhhuh.

  Muuta en nyt ossaa sanua, mutta pitäähän sitä väliin jotain rääkästä elonmerkiksi.

 21. mizyéna sanoo:

  Meillä tunisiassa ihan saman painoiset reput ja suurimmalla osalla koululaisista perässä vedettävät laukut. Me ostimme tänäkin vuonna kunnon isot ja ergonimiset reput pehmusteineen suomesta. Oli aika vaikea löytää kaikki kriteerit täyttävät. Meillä onneksi kuljetaan autolla ovelta ovelle eikä luokkaa vaihdeta kesken päivän. Vaan paksut sanakirjat kulkevat meilläkin matkassa päivittäin ja kun päivässä luetaan kolmea eri kieltä niin kirjoja sekä erityisesti vihkoja on tosi paljon.

  Ranskalaiset ruudut? Taitaa nekin olla samat kuin meillä koska meillä ei ainakaan suomalaiset vihkot kouluun kelpaa kun on vääränkokoiset ruudut :D

 22. Violet sanoo:

  Olina; kolmella kirjalla olisikin ihanaa!
  Järkeistämistä kaivattaisiin aika moneen muuhunkin juttuun. Se karmea papereiden täyttely esimerkiksi…
  Käsialajutusta olen toisaalta vähän sillä kantilla kuin sinäkin mutta sitten taas…enemmän toista mieltä.

  arkitehti; Jaaha että Italiassa kanssa…näin se tieto karttuu siitä miten muualla toimitaan. Miten musta tuntuu että italialainen malli monissa jutuissa on aika sitä samaa kuin ranskalainenkin;-)

  maijja; huh huh niin. Hyvä kun rääkäisit. Munkin pitää tulla sun tontille katselemaan taas.

  mizyena; ai siellä kans? Mielenkiintoista tietää miten muissa maissa. Meillä mies aamulla vie kouluun mutta minä sitten haen bussilla ja siinä on kyllä kävelyäkin.

  Sanon ranskalaiset ruudut ihan itse. Tuskin noilla mitään virallista nimeä on. Belgialaisissa tavallisissa kaupoissa ei ole kyllä tullut vastaan.

 23. […] lighter school bags for […]

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s