Tyhjä

Eilen oli perjantai eikä alapuolellamme kukaan imuroinut. Tuntui kummalliselta. Joka ikinen perjantai alakerran naapuri on imuroinut lähes tarkalleen samaan aikaan.

Mies kuuli katutason vanhalta mieheltä että välikerroksen mies muutti pois eilen. Koko touhu oli ollut ohitse parissa tunnissa. Sinä aikana siis, kun minä kävin koululla on ihminen voinut pakata koko elämänsä ja tavaransa ja vaihtaa osoitetta ilman että sitä oikeastaan edes huomaa. Toiset elävät hiljaa ja lähtevät huomaamattomasti ja siinä välillä soittavat hyvää jazzia, tupakoivat runsaasti ja imuroivat perjantaisin.

Kävin äsken tyhjässä asunnossa. Ovi oli auki kuten se oli aina silloinkin kun mies vielä asui siinä. Siellä ei ollut kuin pölyä ja piintynyt tupakan tuoksu. Kuljin ympäriinsä enkä oikeastaan osaa edes sanoa miksi. Lattia narisi ja yritin varoa sitä kunnes tajusin ettei siinä ole mitään järkeä. Hyvästit jäivät sanomatta ja yhtäkkiä se harmitti valtavasti. Kohta tuohon tulee joku toinen. Minkähänlaista musiikkia hän soittaa?

Mainokset

18 comments on “Tyhjä

 1. Motacilla sanoo:

  Jos sen tupakanhajun saa sieltä pois, niin minä voisin tulla. Tosin vain osittain, sillä osittain haluaisin kyllä olla just täällä missä nyt olen… hmm, paha ongelma.

 2. Liivia sanoo:

  auts miten ihana kämppä! En tekisi tuolle mitään jos olisin se onnellinen joka tuohon muuttaa. Ihanan väriset seinätkin, kattokrumeluureista puhumattakaan. Onko teilläkin tuollaiset hienot katot?

  Mullakin oli hölmistyt olo, kun naapuriperhe oli muuttanut kesälomamatkan aikana pois. Kuulemma Karjalaan asti. Kahvittelimme kuitenkin useitakin kertoja, joten oli outoa etten tiennyt heidän muutostaan, saati ehtinyt hyvästellä. Jäi kumma tunne.

 3. Violet sanoo:

  Motacilla; tuo haju on sitä lajia joka poistuu vain maalikerroksella ja sillain.

  Liivia; talon omistaja tekee tuohon täydellisen remontin. Samoin siihen katutason asuntoon sitten kun saa sen vanhan miehen ulos.
  Minä jättäisin myös tuon tuollaiseksi, mutta on sanottava että kyllä siellä tarvitaan sitä remonttiakin. Siellä ei ole edes lämpöpattereita ja ikkunat ovat yksinkertaiset. Yhdessä nurkassa aivan kaameat vesivahingot, meidän ei ole mitään sen rinnalla.
  MEillä ei ole enää tuollaisia kattojuttuja kuin yhdessä kohdassa. Olivat panneet sileeksi ennen kuin muutimme.

 4. vilijonkka sanoo:

  Hyvästit ovat vaikeita tilanteita ainakin minulle. Usein livahdan pois, ehkä hieman rumastikin, mutta toisinaan hyvästit ovat hyvin tärkeitä saada jättää. Mulla jäi Pariisin leipomon väki hyvästelemättä, kun taisivat olla lomalla ja luulen sen olleen hieman sama tilanne kuin tuon vanhan miehen kanssa. Tieto ettei ehkä koskaan enää tapaa on kurja vaikkei ihminen erityisen läheinen olekaan.

 5. Anne sanoo:

  Ihana lattia! Kaunis katto…kaikki minun tyyliin mutta seinät huokuu surullisuutta…..
  miten voi joku noin vaan hävitä tunnissa tavaroineen…ei onnistuisi minulta….
  lapsikin sanoo kun tulen pitkästyneenä vieraasta kesätalosta kotiin että onko nyt kivaa kun olet taas tavaroittesi luona….
  Nii-in…millainen musiikki mahtaa alakerrasta kohta kuulua?
  Remontoida voi ja pitääkin välillä mutta kumpa kaikkea vanhaa ei korvattaisi uudella ellei ole pakko…kuten tuo lattia ja katto….ihanat ovat…

 6. hieno juttu! Taisi olla melko askeettinen kaveri tai järjestelmällinen nyt ainakin. Ehkä hällä oli kaikki vähät tavarat yhtä täsmällisesti pinoissa, että siitä vain nosteli laatikoihin ja suhautti imurilla poikkeavaan aikaan pölyt pois!

  Hienot on puitteet ja seinien värit. ehkä tupakka on antanut taittanut ne kauniin himmeäksi…jotain hyvää kai tupakassakin..

 7. Jake sanoo:

  Sinkkuna tavarani mahtuivat mustaan jätesäkkiin. Hyvin vähän tarvitsee, koska onni on kuppi teetä ja villasukat. Miehen suurin muuttolaatikko lienee sisältänyt jazzia.

 8. Olina sanoo:

  Niin kaunis, kaunis katto!

  Miten kerrostalossa oppiikaan seinänaapureidensa elämänrytmit ja musiikkimaut. Se on kiehtovaa, mutta voi olla myös melkoinen rasite. Ja miten joku voi olla niin lähellä, ja tuttu, ja sitten kadota noin, tuosta vain, muutamassa tunnissa.

 9. Henrietta sanoo:

  Heippa,tuosta naapureiden tavoista.Asutaan rivarissa ja meidän seinänaapurin pariskunta lähtee joka lauantai kello 10 reikä reikä kaupoille.Jos näen heidän lähtevän vasta 10.30 on pakko tarkastaa kellot josko ne jätättää.Jos lähtevät klo 11.00 on hilkulla etten mene kysymään onko joku hätä kun aikataulu mättää.Viisi vuotta ja aina sama homma,itse en tee mitään rutiininomaisesti aikataulun mukaan jotta elämässä olisi ”jännitystä”.

 10. aurinkojakuu sanoo:

  Hieno tarina. Jotenkin kerroit siitä naapurista aika paljon… taisit tietämättäsi tunteakin aika hyvin. Hassua, että voi tavallaan kaivata jotain niin epäkonkreettista.

 11. Celia sanoo:

  Oi miten kaunis huone ja katto.

  Meidän yläkerran mukava basisti mies lähti pari viikkoa sitten kokonaan. Nukkui pois, sanoivat aivoverenvuoto. Liesituuletinradio hiljeni kokonaan, ei enää soi.

 12. Pariisin Margarita sanoo:

  Kuinka elokuvallinen kirjoitus! Minä mietin usein alakertalaistemme elämää. Pariskunta, joka käy töissä arkisin aamukahdeksasta iltakahdeksaan. Viikonloppuisin urheillaan ja haetaan autolla baguette boulangeriesta, jonne on matkaa vain puoli kilometriä. Ainoa minulle värikäs asia naapureissamme on, että pariskunnasta jompi kumpi soittaa hurjan kauniisti pianoa (aina sunnuntaisin). Olen ollut nettipimennossa pari kuukautta ja aion lukea huolella kaikki aiemmat kirjoituksesi.

 13. Violet sanoo:

  vilijonkka; mulla tuli tästä mieleen yksi leipomo missä Ranskassa aina kävimme. Se mies kuoli ja se tuntui ihan kuin olisi joku tuttu kuollut. Sitten siihen tuli vaimon vierelle joku nuori mies palvelemaan ja leipomaan ja sen miehen nimi oli Jesus.

  Anne; tällä meidän omistajalla on yksi prioriteetti; raha. Onhan täällä näitä murjuja tarjolla vaikka kuinka, mutta ihmiset monista syistä haluavat muuta ja mitä parempaan kuntoon pannaan niin sitä enemmän voi pyytää vuokraa.

  eilentanaanhuomenna; pari tuntia olin siis pois 15.30-17.30 ja sinä aikana oli tapahtunut. Kyllä tässä talossa kuulee jos rapussa tapahtuu jotakin kun on kotona. Nyt ei ollutkaan muuten imuroinut! Jättänyt kaiken jälkeensä ja hyvä vaan. Ehkä se on osittain terveiset omistajalle. Sitä paitsi mitä suotta; omistajahan aloittaa sen remontin.

  Jake; uskon sen kyllä ja tuon miehen kohdalla hyvinkin.

  Olina; siitä rasitteestakin tiedän, voi että…
  Pariisissa oli yksi asunto missä (kun esikoinen oli 0-8 kk) jouduimme kuulemaan yläkerran aivan kauheaa mölyä. Siellä oli nainen joka sai raivareita, itkukohtauksia, huutoa ja paisketta koko ajan, koira räksytti, kissa maukui ja ravasivat ympäri lattiaa, musiikki soi tyyliin ”Cranberries:in Zombie 20 kertaa putkeen ja kovaa”…ja kaikkea. Kun en muutenkaan vauvan kanssa ollut voimissani niin tuo sitten vielä.
  Jouduimme poliisit soittamaan myös joskus. Sitten muutimme kun ei mitään auttanut.

  Henrietta; kouluunlähtö täällä tietysti tapahtuu samaan aikaan aina muttei sitten juuri mikään muu. Toisinaan toivoisin kellotettujen tapojen tuovan tiettyä turvallisuutta…

  aurinkojakuu; huomaan kertoneeni, niin. Olen ehdottomasti samaa mieltä: eihän tuollaista sittenkin tuntematonta ihmistä ”pitäisi” kaivata ja kuitenkin.

  Celia; Ehkä ei vain aamulla herännyt. Niin, tuota tapahtuu yläpuolilla, alapuolilla ja kaikkialla ja vain harvoin kukaan tietää mitään.
  Meidän liesituulettimesta menee putki katolle ja joskus kuulemme pulun kurnutusta keittiöön.

  Pariisin Margarita; ja miten paljon Pariisissakin on noita joiden elämä menee juuri noin. 8-20. Otahan tuoli alles. Parissa kuukaudessa on paljon tullut tekstiä!

 14. Helena sanoo:

  Tämä kirjoitus todella jotenkin kolahti. Alon katselemaan ympärilleni omiakin naapureita eri silmin. Olemme itsekin kerran muuttaneet mitään sanomatta. Miksiköhän?

 15. Violet sanoo:

  Helena: puhuimme kyllä naapurin kanssa joku aika sitten pitkäänkin tilanteesta (siis ettei omistaja enää uusi sopimusta, että miehen pitää muuttaa ja haukuimme sydämen kyllyydestä yhteistä omistajaa) mutta silloin jäi auki se milloin tarkalleen hän muuttaa.
  Ja sitten se olikin yhtäkkiä tehty.
  Mutta jotenkin se silti sopi tuolle hiljaiselle, ujohkolle tapaukselle. Hävisi kuin savu piipustaan, tupakastaan.

 16. vilijonkka sanoo:

  Jesus tuli pelastamaan!

 17. Laura sanoo:

  Hmm, onpas hurjaa, kun ihmiset vaan lähtevät. Erityisesti kun lähtevät vauhdilla. Mutta sellaista se on. Olen asunut samassa asunnossa vuodesta 1994 muutamia poissaoloja lukuunottamatta. Ensin olin yksi talon kolmesta alle 45 vuotiaasta. Sitten tuli se vaihe, jolloin taloyhtiössä oli ambulanssi pihassa tai lippu puolitangossa harva se viikko. Nyt porukkaa tulee ja menee ja nimet vaihtuu postiluukuissa niin, että en enää muista oman seinänaapurini nimeä.

 18. Violet sanoo:

  Vilijonkka; joo, niin me vinoiltiin. Jeesus antoi leipää (vettä sillä ei ollut)tiskin takaa.

  Laura; niin no siis lähtönsä ei ollut yllätys. Yllätys oli se nopeus millä kaikki tapahtui.
  Nuo lopulliset lähdöt ja liput puolitangossa…Joissakin taloissa on niin vanhaa väkeä noin keskimäärin että tuntuu että alvariinsa joku lähtee viimeistä kertaa. Poikien koulun lähellä on vanhustentalo ja aina kadulla on jonkun jäämistöjä. Odottavat kaatopaikalle yleensä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s