Tämä täytyy nyt sanoa hyvin


Eilen toivotin miehen ja lapset elokuviin, rakensin itselleni tyhjään kotiin muurin elokuvista ja kirjoista, vuorasin sen suklaalevyillä ja tyynyillä, koristelin viltein. Jätin pienen reiän mistä saatoin osoittaa kaukosäätimellä tv:tä kohti ja katsoin CAPOTE -elokuvan.

(Miten voi olla mahdollista että tämä filmi on ollut hyllyssämme monta vuotta enkä minä ole katsonut sitä?)

Nyt täytyy olla tarkkana, kieli keskellä suuta suorastaan. Toivon että osaan tehdä elokuvalle kunniaa, pelkään että teenkin pilkkaa koska en osaa kertoa elokuvista.  Pääosaa eli Truman Capotea esittänyt Philip Seymour Hoffman sai kunniaa parhaan näyttelijän Oscar:in muodossa vuonna 2006. Ei se minusta silti riitä kertomaan sitä miten käsittämättömän aito Truman Capote hän on.

Hän paitsi näyttää kuuluisalta kirjailijalta, mutta myös – ehkäpä ennen kaikkea – kuulostaa tältä. Aivan käsittämätöntä. Miten hän sen tekee? Mutta olisi roolityötä halventavaa vain keskittyä tähän. Se olisi kuin kehuisi jotakuta hyvästä imitoinnista. Kun sanon uskottava, vangitseva ja aito niin tarkoitan tuota kaikkea aivan sydämeni pohjasta.

Lisää vettä kiukaalle: elokuvan kaikkia muitakin henkilöitä katsoessani ajattelin ettei kukaan toinen voisi näytellä juuri tuota osaa. Ajattelin voinko enää nähdä ketään heistä missään muussa roolissa ilman että minusta tuntuu kummalliselta?

Kehun sitäkin että elokuvan aikana ei kuule eikä näe mitään muuta, että viisi- kuusikymmentäluvun Amerikka asioineen tulee päälle niin toden tuntuisena että kun menee elokuvan jälkeen omaan keittiöönsä niin hätkähtäen huomaakin elävänsä eri aikaa. Vaatteet, huonekalut, autot, värit, muodot ja kaikki on niin hyvin mietitty että ne kyllä huomaa, mutta ne eivät kilju itselleen liikaa huomiota.

Tarina ja miten se näytetään ja kerrotaan on hieno ja vangitseva. Läpä läpä. Nyt ollaan juuri tässä mihin elokuva-arvioni aina kaatuvat. Minä en pysty selittämään vesittämättä kertomusta ja kokonaisuutta. Laitan teidät katsomaan elokuvan sivut. Olkaa kilttejä ja painakaa sieltä enter the site. Varmuuden vuoksi traileri vielä tähän:

Mainokset

30 comments on “Tämä täytyy nyt sanoa hyvin

 1. eve sanoo:

  Sen verti hyvin sanoit, et mä oon myyty. Vuoraan tänään itseni suklaalevyillä, se on varma! Kiitos! :)

 2. Liivia sanoo:

  Ehkä pitää vihdoin hankkia se videolaite. Elokuvapuute on suuri puute elämässäni. Nykyisen läppärini ruudulta en viitsi katsoa mitään, on se sen verran pieni.

 3. Katja sanoo:

  Minulle riitti tuo trailerin peltomaisema ja talo. Mies saa koluta videovuokraamon, kun tulee töistä. Haluan nähdä. Kiitos taas!

 4. Violet sanoo:

  eve: Toivon että saat katsoa elokuvan hiljaisuudessa ilman keskeytystä. Se ansaitsee sen.

  Liivia: monet kuulemma katselee läppäreistään mutta kyllä siinä minusta valitettavasti menee aika paljon hukkaan. En alkaisi touhuun kuin hätätilassa. Elokuvat ovat mulle tÄrkeitä ja haluan kokea niiden kuvat ja äänet kunnolla.

  Katja: peltomaisema ja talo, niin. Miten uskomattoman vahva tunnelma jo niistä tulee. Aloin nähdä tauluna.Kuulisin kovin mieluusti mitä pidit elokuvasta.

 5. Sooloilija sanoo:

  Tämä elokuva vangitsi minutkin jokin aika sitten, olin sen lumoissa pitkään. Ja Philip Seymour Hoffman on kertakaikkiaan mahtava näyttelijä, en osaa muulla tavoin häntä ylistää kuin sanomalla vain, että mahtava.

 6. Merja sanoo:

  Tuo on hyvin kiinnostava jo siinä mielessä että mieheni molempien vanhempien perheet on tuolta Kansasin peltomaisemista kotoisin.

  Ja Capotehan on aivan klassinen kirjailija. Pitää katsoa siis.

 7. Violet sanoo:

  Sooloilija: mietinkin oletko nÄhnyt. Ehkä kirjoititkin siitÄ, pitää tulla katsomaan. Mahtava suoritus minustakin. Pidän Hoffmanista kyllä muutenkin.

  Merja: no jos noin on niin teille on siinÄ vielä ekstrasyy katsoa.
  Capoten eriskummallinen persoonallisuus on kyllä ollut varmasti jo taideteos sinällään. MEillä on tuossa dvd:ssä making off -ekstroja ja lyhyitä dokumentteja joissa valotetaan lisää hänen elämÄänsä. Paljon sellaista mistä en ollut tiennyt.

 8. NiinaK sanoo:

  Kiitos. On myöskin kyseisen elokuvan kohdalla aukko joten ehkä otan Capoten seuraavan elokuvaillan elokuvaksi. Yksi elokuva jota muuten odotan kuin toista joulua on tammikuussa täällä ensi-iltansa saava Hella V. Hella Vuolijoen elämästä kertova elokuva. Traileri löytyy ainakin täältä jos tahdot katsoa:

  http://www.iltasanomat.fi/videot/viihde/2245596

  Hyvää viikonloppua. :)

 9. junika sanoo:

  Ooh, Kiitos Violet!
  Vaikuttaa erittäin mielenkiintoiselta. Tämä täytyy nähdä.

 10. Liina sanoo:

  Philip S H on pitelemätön. Hän oli yhdessä elokuvassa, olisiko ollut Happiness, hieman luotaantyöntävässä roolissa, mutta veljet, miten puoleensavetävänä elokuvan katsojan näkökulmasta.

  Kiitos vinkistä. Vaikutat todella vaikuttuneelta.

 11. Katsoin tuon elokuvan veljeni suosittelemana ehkä noin vuosi sitten. Elokuva oli tehty taitavasti ja näyttelijäsuorituksetkin olivat virheettömiä, mutta muhun se ei tehnyt suurta vaikutusta. Tarvitsisi ehkä toisen katsonnan ja vähän taustatietoutta jotta osaisin kiinnittää huomion ns. oikeisiin asioihin. Usein katselen vähän liikaa ulkonäköseikkoja ja osa filmistä saattaa silloin mennä ohikin. Elokuvateatteri on mielestäni paras paikka katsella ja kokea, ääni- ja kuvamaailma ympäröi silloin koko ’aistitilan’.

 12. maijanmaja sanoo:

  No juu, meilläkin se on odottanut hyllyssä jo muutaman vuoden ja olen jo unohtanut koko elokuvan! Monesti mietittiin, mutta aina tuntui, ettei ollut sopiva fiilis. Ja sitten kun katsoo jotain kevyttä hömppää, niin koko hommasta ei jää mitään käteen…

 13. Kati sanoo:

  Minä katsoin tuon samaisen leffan jonkin aikaa sitten (kun se tuli ihan telkkarista) ja olin myös pari päivää ihan pihalla noin positiivisessa mielessä. Jotenkin jotkut elokuvat vain ovat niin vaikuttavia, että yhtäkkiä huomaa istuvansa kudin pysähtynenä ja leuka suunnilleen lattialla ja toivovansa, ettei elokuva loppuisi ikinä.

 14. Sooloilija sanoo:

  Nyt voisinkin uudelleen katsoa elokuvan, koska edellisestä kerrasta on jo melkein kaksi vuotta aikaa. Kirjoitin silloin siitä, en kovin laajasti, mutta kuitenkin:
  http://sooloilija.blogspot.com/2008/12/vihdoin-katsoin-tmn-capoten.html

 15. Katja sanoo:

  Violet, juu, kerron. Tehtävä delegoitu eteenpäin ja arvaan, että leffa paikallisesta valoikoimasta löytyy.

 16. Katja sanoo:

  po. valikoimasta.

 17. pikkujutut sanoo:

  Minä katsoin elokuvan jo aikaa sitten mutta se ei tehnyt vaikutusta. Näyttelijä on hyvä mutta nyt kun mietin niin se ei kyllä antanut fiiliksiä. En nyt osaa sanoa miksi ei. Lienee uusintayrityksen paikka.

 18. Violet sanoo:

  Niina K: katsoin trailerin ja kiinnostuin. Toivon ihan kauheasti ettei sitä ole munittu jollakin tyhmâllä tavalla pilalle.

  junika: olen iloinen jos sait tästä innostuksen. Kerrohan mitä pidit jos katsoit!

  Liina: olen hyvin ”vaikutettu” kuten ennenvanhaan sanottiin!

  Hanna: olisinkin aika huolestunut jos kaikki tykkäisivät suin päin. Saattaa olla että hetki oli sulle väärä tms. mutta saattaa myös olla että yksinkertaisesti se ei ole ”sinun” elokuvasi.

  maijanmaja: me alettiin sitä pari vuotta sitten (krôhm) katsoa, mutta mulla oli joku päänsärky tms; ja sanoin etten nyt jaksa. Mies katsoi ja kehui kovin. Mulla meni nyt näin kauan sopivaa fiilistä ja tilaisuutta odottaessa!

 19. Violet sanoo:

  Kati: kuvailet hyvin tunnelmiani – paitsi että kudinta en ottanut edes käteen etten menetä sekuntiakaan.

  Sooloilija: kiitos, haluan lukea!

  Katja: hyvä sua. Sen on pakko löytyä.

  pikkujutut: kuten Hannallekin sanoin niin olisin aika ihmeissäni josn kaikki tykkäisivät. Joskus uusintayritys auttaa, joskus ei.

 20. hilja sanoo:

  Katsoin Capoten sillon aikoinaan kun se leffateattereissa pyöri. Ihan ok, mut Philip Seymour Hoffman oli mun mielestä lähinnä parodia Capotesta.
  Paljon enemmän pidin Infamous-leffasta, joka kertoo saman tarinan täysin eri tavalla, suuremmalla sydämellä ja ymmärryksellä mun mielestä. Capotea esittää Toby Jones joka todella ON Capote.

 21. Violet sanoo:

  Hilja; En voi verrata noita elokuvia kun en ole vielä nähnyt Infamous-leffaa.
  Aion katsoa mutta pelkään että se on sitten ”kumpi näistä nyt sitten on parempi” -katsomista. Olisi ehkä hyvä että olisin sittenkin nähnyt vain yhden.

 22. hilja sanoo:

  Joo ehkä. Ja noiden leffojen suhteen oon kyllä huomannu sellasen jutun että ne jotka tykkää Capotesta inhoaa Infamousia ja toisinpäin. En oo tavannu ketään joka olis tykänny molemmista. Että ehkä on ihan fiksua jättää se katsomatta.

 23. Nimetön sanoo:

  Täällä ilmoittautuu yksi Philip S Hoffmanin ihailija, jota Capote-leffa kovasti puhutteli, mutta vastikään koettu Infamous humahdutti kyllä vielä syvemmälle. Järisytti. Toby Jonesista just samaa mieltä kuin Hilja. Huikea leffa, jota ei kannata jättää väliin!

 24. Hilpi sanoo:

  Nimi jäi äskeisestä, sori.

 25. mp sanoo:

  Capote on tosiaan hieno elokuva ja ansaitsee kehut!

 26. eve sanoo:

  Huh.
  Muuten hyvä, mut jäi suklaat syömättä.
  Aikamoinen.

 27. Sooloilija sanoo:

  Mikä sattuma: kävin kirjastossa ja siellä oli tämä Infamous – Kunniaton -elokuva tarjolla hyllyssä, nappasin heti ja aion pian katsoa. Vähän eri näkökulma, erit näyttelijät, mutta sama tarina.

 28. Violet sanoo:

  Hilpi: kiitos sinullekin mielipiteestä. Kai mun on sekin nähtävä:-)

  mp: ehdottomasti.

  eve: hyvän elokuvan merkki!

  Sooloilija: vaikka tuossa edellä mietin ääneen että ”uskallanko” katsoa senkin niin luulen kyllä etten voi uteliaisuudeltani olla katsomatta.

 29. Sooloilija sanoo:

  Suosittelen molempien katsomista. Nyt kun olen katsonut, niin pidän molemmista. Mutta toisaalta Capoten katsomisesta on jo kaksi vuotta aikaa. Ehkä kannattaa pitää pieni hengähdyspaussi ennenkuin aloittaa saman tarinan eri näkökulmalla ja eri näyttelijöillä.

  Daniel Craig tekee herkän roolin !

 30. Riikka sanoo:

  Tämä oli riittävä. Capote otetaan seuraavalla kerralla vuokraamosta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s