Vapiseva nainen

Luin jostakin tästä kirjasta ja kiinnostuin aiheesta. Myönnän että kiinnostuksen syynä on ainakin osaltaan omat erikoiset oireeni, joista koko viime vuoden syksyn ja melkein talvenkin kärsin. Vaikka olen lukenut vasta alle kolmanneksen olen jo löytänyt paljon tuttua. Nämä ”mikä minua vaivaa” -ajatukset ja – oikeastaan pahempi vielä – ”tuleeko se taas” -pelot, noin aluksi. Myös kaikki ne ajatukset joita tulee ja menee erilaisiin tutkimuksiin liittyen.

Ylipäätään on mielenkiintoista pohtia mistä erilaiset fyysiset oireet johtuvat ja ovatko ne fyysisiä sittenkään. Se että keho ja mieli ovat yhtä ja vaikuttavat toisiinsa on tietysti ikivanha juttu, muttei takuulla loppuun asti koluttu asia. Siksikin tämä on kiinnostavaa luettavaa. Näyttää tulevan suomeksikin ihan kohta.

Täällä Hustvedtin sivut joilla on myös mielenkiintoista luettavaa.

Mainokset

20 comments on “Vapiseva nainen

 1. maijanmaja sanoo:

  Tuo täytyy lukea! On muuten tosi helppo sanoa toiselle, siis aviomiehelle, että älä nyt siinä tutkaile niitä oireitasi, relaa ny, ota iisisti, et ole kuolemassa, ei sulla ole syöpää eikä aivokasvainta. Auta armias kun niitä oireita alkaa itse tuntea! Päälisin puolin saatan vielä vaikuttaa tyyneltä, mutta päässä suhisee ja internet on kovassa käytössä…

  Ihminen on kyllä sellainen fyysispsyykkinen kokoonpano, että pelossa eläminen ei taida olla kovin terveellistä. Eikä ainakaan mukavaa.

 2. Allu sanoo:

  Mielenkiintoinen kirja, olen lukenut siitä aika paljon netistä, mutta kirjaa en ole vielä saanut käsiini.

 3. Violet sanoo:

  maijanmaja; minäkin olen herkästi sanomassa muille juuri noin. Omat oireet ovat eri asia. Ihan puhdas kipu on jotenkin ”helpompi” ottaa (enkä nyt halua vähätellä kenenkään kipuja!) kuin vaikkapa jotkin epämääräiset tajunnan häiriöt. Tulee kontrollin menettämisen pelko, hulluksi tulemisen peikko ja vaikka mitä.

  Allu; ehdottomasti mielenkiintoinen. Olen pitänyt Hustvedtin kirjoista niin kovin muutenkin että halusin tämänkin lukea vaikka on täysin eri tyyppinen.

 4. Kirsi sanoo:

  Tästä kiinnostuin minäkin! Omakohtaisia kokemuksia löytyy myös minulta, joten siksikin aihe kiinnostaa.

 5. aurinkojakuu sanoo:

  Kuulostaa mielenkiintoiselta. Minun lukeiseni on sellaista purskahtelevaa. Nautin niin kovasti. Etenkin, kun viime kesästä olen taas löytänyt tilaa lukemiselle arjen pyörityksessä. Ekaa kertaa 10een vuoteen huomasin voivani lukea, vaikka lapset ovat hereillä. Siis keskellä päivää!!! Aika ihanaa huomata olevani SEN vaiheen tällä puolella, jossa lapset vievät kaiken ajan ja tilan. Ahmin Sofi Oksasen Baby Jane in muutamasssa päivässä. Jotain tekemistä on tietysti kirjailijan uskomattoman soljuvalla ja otteessaan pitävällä kerronnalla. Nyt menossa saman kirjoittaja Puhdistus.

 6. Violet sanoo:

  Kirsi: Ellei ole tuttu niin täällä http://sirihustvedt.net/
  on myös aiheeseen liittyviä artikkeleita.

  aurinkojakuu; heh, muistan kun mulle tuli tuo havainto että olemme SEN vaiheen tuolla puolen;-)
  Nauti, lue, nauti!

 7. Joulupukki toi tämän! Mä taas kerään tämäntyyppisiä kuivan tieteellisen ammattikirjallisuuden sivuun, kuin tapaustutkimuksiksi. Näin nuorena ja vasta kokemattomana opiskelijana vallalla on nyt ehdoton ja varmasti vääräksi osoittautuva ”ihminen on kone” -koulukunta. Joudun parhaillaan pänttäämään neuropsykologiaa, ja väkisinkin alkaa ajattelemaan yksioikoisesti, kun kaikki selitetään atomitasolta lähtien ja aivoista käsin. Paljon siinä on kyllä väistämättä tottakin.

  ”Jänis ulvoo” -kirja kertoo naisesta jolla on 92 sivupersoonaa, joilla jokaisella on oma käsialansa, äänensävynsä ja eri sairauksien oireita jotka katoavat kun persoona taas vaihtuu. Dramaattinen esimerkki, mutta: pelottavan paljon on mielestä ja aivotoiminnasta lähtöisin.

 8. maria hyle sanoo:

  Huikeaa en tiennyt tästä kirjasta ollenkaan että tulossa!Kiitos vinkistä.Ja aihe -ei todellakaan loppuun koluttu.

 9. Sooloilija sanoo:

  Ihan oli uutta tietoa minullekin, että tämmöinen kirja on tulossa (suomeksi) ja että kovin on henkilökohtainen.

  Ihmisen neurologiset sairaudet ja oireet ovat niin moninaiset. Usein niissä yksi oire liittyy toiseen, ja toinen taas kolmanteen…

 10. Liivia sanoo:

  Kerrankin on suomiversiossa hienompi kansi!

  Jaa-a, aihe ei oikein kiinnosta minua, mutta pitää kuitenkin kokeilla. En ole oikein jaksanut kirjailijattaren kirjoja Kaikki mitä rakastin jälkeen, mutta eihän se sitä tarkoita etten voisi tykätä tästä.

 11. Violet sanoo:

  b.viuluntarkastaja; ymmärrän oikein hyvin tuollaisen keräysperiaatteen.
  Kiitos Jänis ulvoo -vinkistä. Minua kiinnostaisi kovin.

  Maria; ole hyvä vaan. Itse hokasin kirjan jonkun blogin välityksellä myös.

  Sooloilija; Juu, tulossa on. Sitä olen ihmetellyt että miksi hänen kirjojaan on suomennettu siinä järjestyksessä kuin on. No, kai siihen joku syy on.

  Liivia; romaani tämä ei ole siinä mielessä ollenkaan kuin ne muut suomennetut. Vaatii minusta joko etukäteiskiinnostuksen aiheeseen tai/ja kirjailijan persoonaan.

 12. Pilvitarha sanoo:

  Mielenkiintoista, etsin tuon kyllä käsiini! Itselleni mielen ja kehon yhteisreagointi on yhtä tavallista arkea kuin suolen toiminta, mutta toisten on sitä vaikea joskus hahmottaa. Normaalioloissa tästä ei ole vaivaa, mutta on ollut pari elämänvaihetta jolloin asia on ollut vähintäänkin hankala.

  Kuinka mukava olisi jos näin toimivia ihmisiä ei pidettäisi ihan kummallisina, yliherkkinä tai jopa luulotautisina. Jälkimmäisinä siinä mielessä että jos kuullaan oireiden johtuvan mielestä, ajatellaan että no, se menee varmaan sitten poiskin ihan päättämällä. Tai että ei ne sitten mitään oikeita ”vaivoja” olekaan!

 13. minjo sanoo:

  Kuulostaa mielenkiintoiselta. Naisille kai tuo psykosomaattinen oireihdinta on muutenkin yleisempää kuin miehille. Terveiset täältä täiden seasta… arg, lapsi oli saanut niitä jostakin. Pestään varmuuden vuoksi toinenkin hiuskierros, pyykkejä on ihan mahdottomasti. En jaksaisi uutta mahdollista pesurumbaa viikon päästä, joten hoidan homman mieluummin nyt kerralla, vaikka pesuainepurkin ohje väittääkin, että viikko kannattaa odottaa ennen seuraavaa käsittelyä. Itseasiassa ihme koko juttu, koska nyt saatiin vasta ensimmäistä kertaa noita ötököitä, vaikka niistähän kuulee jatkuvasti.

 14. Violet sanoo:

  Pilvitarha; Huomasin että kun puhuin niistä kohtauksistani (niin niitä kutsun kun en muuta osaa) ihmisille niin kovin monelta tuli ihan heti reaktio ”ei se mitään ole, älä ole huolissasi”. Se oli selkeästi rauhoitusta minulle, mutta uskoakseni jotenkin myös heille itselleen. Siis niin, että oli kuin eivät olisi halunneet kuulla lisää, etteivät halua kuulla että tuollainenkin on mahdollista. En ole varma osaanko selittää…jotenkin kuin että jos emme nyt enää puhu asiasta niin ei ole vaaraa että minullekin tulee joskus samanlainen olotila.

  Mulle on aika usein sanottu että ”ylireagoin” ja ”kuulostelen liikaa itseäni”. Itse en näe sitä noin ensinkään. Ensinnäkään en tee sitä tietoisesti, se tapahtuu, minä olen tällainen, minä reagoin noin eikä se ole ”väärin”.

  Minua kiinnostaa mitä kehossani tapahtuu ja kyllä, kiinnostaa myös että MIKSI, vaikka ajattelenkin ettei kaikkea saa koskaan tietää eikä voi ymmärtää ja se on ihan hyvä niin.

  minjo; täitä..ou nou.
  Meillä on täishampoo kaapissa. Kerran tarvittiin, tosin saattoi olla väärä hälytys sittenkin. Joo, paljon ja usein niistä kuulee. toivon että pääsette pian omistanne eroon.

 15. Matroskin sanoo:

  Tässä sinulle kiva polaroid-blogi jota seuraan, vaikken ko kameraa omistakaan:

  http://moominsean.blogspot.com/

 16. ritva sanoo:

  mulla taas on perinteisen kiinalaisen lääketieteen koulutusta takanani. ihminen on kokonaisuus, joo, mut eniten tökkii se miten rajataan tiukasti elämään kuulumattomiksi kaikki epätyypillisemmät kokemukset itsestä ja ympäröivästä todellisuudesta. se synnyttää pelkoa ja pelko puolestaan heikentää, rajaa ja sairastuttaa. toki jos ahdistuu tai pelottaa on parempi mennä tutkimuksiin- mutta kyllä tätä mitä täysipainoiseksi elämäksi kutsumme, voisi katsella vähän laajemminkin mielestäni. hyväksyä siihen muutakin kuin kausiflunssan ja vääjäämättömän vanhenemisen.
  lapsena irtoilin itsestäni ja pelkäsin että enkeli tulee hakemaan pois. kunnes opin ”maadottamaan” itseni. heh. termin opin vasta aikuisena.
  joskus olen ihmetellyt myös sitä, että ihmiset nappailee kaikenlaisia tajunnanlaajentajia ja -sumentajia, sen sijaan että hyväksyisimme tajuntamme laajempana kuin se standardi.voisiko se olla että olemme kadottamassa kokemustamme itsestämme kokonaisuutena?
  hups, taisin vähän livetä aiheesta, että tämmönen tajunnan laajennus täältä :)

 17. Martta sanoo:

  Hmm, pitäsiköhän koittaa, minua ärsytti Kaikki mitä rakastin -käännös, sitä ei minusta oltu saatu istumaan suomenkieleen nätisti kun kuulin lauseet koko ajan englanniksi. Muutenkin siitä tuli sellainen olo, että tosi on usein tarua ihmeellisempää, minun makuun se oli jotenkin vähän yliampuva. Mutta jospa antaisin Hustvedtille toisen mahdollisuuden, makuasioitahan nämä kirjahommatkin on.

 18. Violet sanoo:

  Matroskin; kiitos paljon! Tutkin ajan kanssa mutta ensivaikutelma jo on kiinnostava.

  ritva; Olen samaa mieltä kanssasi siitä mitä sanot ensimmäisessä kappaleessa. Miksi sitten itsekin rynnistin lääkäriin kyselemään mikä vaivaa? (No, varsinaisesta rynnistyksestä ei voi puhua, muutaman kuukauden katselin ja kuulostelin). Syy oli yksinkertaisesti pelko, ”entä jos sittenkin” -olo ja neurologi kyllä moneen kertaan mainitsi että hyvä kun tulit koska oireeni olivat sellaisia jotka liittyvät toisinaan hyvinkin vakaviin asioihin.

  Nyt kun tiedän ettei ainakaan ole kyse siitä eikä siitä olen alkanut ottaa asian eri tavalla. Tämä(kin) on minua, tämä on minun tapani reagoida, tällaista voi tulla eikä se ole vaarallista.

  Martta; mulla taas ei ole vertailukohtaa, en osaa sanoa käännöksestä mitään. Kirjasta pidin kovin kyllä.
  Korostan vielä uudelleen että tämä kirja josta nyt kirjoitin on ihan muuta kuin fiktiivinen romaani eikä siinä mielessä vertailukelpoinen sellaisten kanssa jotka sitä ovat. Mutta anna mahdollisuus! Ehkä pitäisit tästä, eihän voi tietää.

 19. Pirkko sanoo:

  Näin tuon Akateemisessa, kuljin ohi. Nyt innostuin menemään takaisin, ottamaan sen käteeni, ehkä kotiinkin.

 20. Leena Lumi sanoo:

  Violet, tilasin tämän kirjan jo. Sain aikaisemmin kuulla, että Siri on jotenkin sairastunut…

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s