LautumaSanat ovat kummallisia, niin olen ajatellut aina. Jotkut sanat tuntuvat kuvaavan aivan muuta kuin mitä ne on pantu tarkoittamaan. Lempeä, hyväntuulinen ja kepeä sana saattaa merkitä jotakin aivan päinvastaista. Hyvänä esimerkkinä toimikoon sana lautuma.

Katsotaanpa lähemmin: kahden takavokaalin luoma au-diftongi soi lempeästi pehmeän ällän työntämänä. Lau, lau, lau.…Mieleen tulee asioita kuten lauantai, laupea, laulu, lausua, lauteet…ehkä myös lauta, laukku, lauma ja sen sellaista. Lähinnä kaikkea mukavaa, pehmeää, hyvää. Sana joka alkaa lau kuullostaa kiltiltä.

Sitten se jatkuu tu -tavulla. Katusoittaja, vatupassi tai lisätulot. Kolmantena ja viimeisenä tavuna ma. Tuttu vaikkapa sanoista sattuma, tuntuma, unelma. Ystävällismielinen tämäkin tavu, ei mitään traagista eikä ärrän tuomaa agressiivisuutta, ei kovaa koota.

Kaikki yhdessä lau-tu-ma. Minusta se voisi kuvata vaikka sitä hetkeä jonka olen valokuvina pannut tähän postaukseen.

Mutta ei. Ei sinne päinkään. Ja se on minusta merkillistä.

Mainokset

33 comments on “Lautuma

 1. vilijonkka sanoo:

  Lautuma kuulostaa minun korvissani hiljaiselta (kuten kuvasi), mutta tympeämmältä, jopa hieman typerältä. Silti neutraali tilanne, jonkin aktiivisen tapahtumaketjun jälkeen.

  Mitä ihmettä se oikeasti tarkoittaa?

 2. Violet sanoo:

  Vilijonkka; minusta lautuma kuulostaa hiljaiselta myös muttei missään nimessä typerältä tai edes tympeältä. Minusta se kuulostaa jopa joltakin kasvilta.
  Mutta tuo mitä sanot: ”neutraali tilanne, jonkin aktiivisen tapahtumaketjun jälkeen” sopii erityisen hyvin.
  Luehan tuosta, oikein kuvan kera: http://fi.wikipedia.org/wiki/Lautuma

 3. Laura Proust sanoo:

  Heh, kirjoitin tämän kommentin, sitten luin Vilijonkan jutun, olin samaa mieltä, ja kurkkasin Violet tuon linkkisi. Mutta sitä ennen siis ajattelin näin:

  Musta tuntuu, että se tarkimmin sanan tunnelmaan vaikuttava juttu on tuo loppu, esimerkiksi tuo voisi olla mA-johdos verbistä lautua (heh). Mulle tulee rinnakkaisesti mieleen sinelmä, purema, hankauma – jotain vähän kiusaavasti vaikuttavaa – vaikka yhtälailla voisi tietty ajatella noita unelmia ja sattumia.

  Lautuma voisi olla mun mielestä sellainen hankauma, joka on jäänyt iholle pysyvästi, ja jonka pinta on vähän lautamainen.

  Sanat ovat kiehtovia, tämä oli kutkuttava postaus!

 4. Violet sanoo:

  Laura Proust; Niin, kun ajattelen mustelma -sanaa…siinä on paljon samaa.
  Sanat ovat kiehtovia. Jos joku ihmettelee mistä minun mielenkiintoni lautuma -sanaa kohtaan on saanut alkunsa niin kerron että hyvin kaukaa.
  Olin n. 15-vuotias, ehkä nuorempikin kun selasin kirjastossa poliisin vuosikirjoja. Rikoksia laidasta laitaan, kuvien kera. En tiedä miksi alunperin niitä katselin mutta niissä oli jotakin joka pakotti katsomaan, lukemaan. Ne toimivat tavallaan kuin rikosromaanit tai kauhuelokuvat: ei melkein pysty mutta on pakko…katsoa, lukea.
  Ja siellä oli se joku tapettu ihminen ja siinä oli sana lautuma. Se jäi päähän heti.

 5. Clarissa sanoo:

  Mielenkiintoinen analysointi mielikuvien vaikutuksesta sanojen sisältöön.
  Eipä auttanut sanan pilkkominen, tulos oli aivan muuta kuin osiensa summa.Yllättävä.

 6. Clarissa sanoo:

  Nyt harmittaa, kun uteliaana menin välittömästi wikipediaan enkä antanut itselleni mahdollisuutta maistella sanaa.

 7. Violet sanoo:

  Clarissa; jos sanan merkitystä ei tunne lainkaan sitä voi maistella kuin uutta, eksoottista hedelmää.

 8. Uusi Aamu sanoo:

  Tuo oli kyllä niin paras pohdinta tuolle sanalle. Voi kun se tarkoittaisikin kaikkea tuota. Itseasiassa vaikka tiesin lähes oikein mitä se tarkoittaa, en silti voinut olla hetken aikaa uskomatta tuota sun selitystä :) Ja nyt oon ihan ymmälläni,miten siinä niin pääsi käymään…

 9. Violet sanoo:

  Uusi aamu; Lautuma on varmasti hyvin vanha sana. USkon että kun sitä on alettu käyttää ihmiset ovat olleet jotenkin vähemmän hysteerisiä kuoleman suhteen. Lautuma on levollinen, tasapainoinen sana mielestäni. Taantuma menee taaksepäin, laantuma on rauhallisesti paikallaan. Jotenkin se tuntuu kuvaavan sitä että kaikki on oikealla paikallaan, pysähtyneenä, juuri siinä ja siten kuin pitääkin. Tuuli laantuu, ihminenkin.

 10. Hyvänmielen kirjoitus.Tuo ’Tuuli laantuu, ihminenkin.’ on jotain hiljaisen kaunista,lauseena paljon enemmän kuin osiensa summa.Lautuma on kaunis sanana vaikkei merkitys sitä olekaan.Sanan merkitys oli tuttu mutta sait ajattelemaan sanaa aivan uudelleen.Ja muitakin sanoja.Nämä jää pyörimään päähän täksi päiväksi.Mietin lautumaa ja sekoittelen hernekeittoa.

 11. Allu sanoo:

  Lau on muuten myös saksalainen sana, se tarkoittaa haaleaa tai lauhaa. Esimerkiksi vesi voi olla lauwarm.

 12. Violet sanoo:

  kaisa kaskinen; Aivan hyvin voi miettiä lautumaa ja sekoitella keittoa. Jostakin se sana pomppasi muutama päivä sitten taas päähäni, muistin sen ensikosketuksen kirjastossa ja olen sitten vain maistellut sanaa.
  Mitä enemmän sitä pyörittelen, sitä lempeämmäksi se muuttuu. Alan tottua ajatukseen siitäkin ettei sen merkityskään ole ei-kaunis. Haluan päästä irti ajatuksesta että kuolema olisi jotakin kammottavaa. (On toki rikoksia ja karmeita onnettomuuksia mutta suurin osa kuolemista on muuuta.)

  Mitä pidemmälle ajattelen sitä vakuuttuneempi olen siitä että lautuma -sanaa voisi aivan hyvin alkaa käyttää muissakin yhteyksissä kuin alkuperäisessä. Se voisi ylipäätään merkitä olotilaa missä kaikki on rauhoittunut, asettunut, laantunut.

  Allu; juu, niin on. Ja hollanniksi se sama on lauw.

 13. Kuukki sanoo:

  Mietin myös usein sanoja. Lautumaa pohdiskelin tässä lueskellessani ja minulle tuli mieleen jotain sairauteen liityvää ja niinhän se selvisi Vilijonkan linkistä – olikin vielä pahempaa.

  Pari sanaa, joita pohdiskelen:
  – seikkaperäinen: Minusta tämä on aina ollut kutakuinkin salaperäinen ja sitähän se ei suinkaan ole… vaan yksityiskohtainen, perusteellinen, perinpohjainen.
  – köykäinen: meilläpäin se on ollut sama juttu kuin kaikin puolin vaikea, suorastaan maailman hankalin, mutta kas kummaa, toisten mielestä köykäinen on helppo ja keveä. Kummallista totta tosiaan ;-)

 14. vilijonkka sanoo:

  Ai kauhiaa, vai sellainen on lautuma. Linkissä olikin hyvin havainnollinen kuva…

 15. Violet sanoo:

  Kuukki; mulle seikkaperäinen -sana ei aiheuta minkäänlaista mielleyhtymää salaperäisen kanssa, mutta ymmärrän jos jollekin aiheuttaa. Ehkä se on se -peräinen.
  Hämäräperäinen tulee salaperäisen kaveriksi mieleen.

  Joo, sitten on näitä ”meilläpäin” sanoja, eli samalla sanalla onkin joko hiukan tai täysin eri merkitys eri puolella maata, eri murteessa.
  Minä olen sieltä missä köykäinen on ehdottomasti kevyt, kepeä jne.

  Vilijonkka; elähän pelästy! Pukama olisi paljon ikävämpi! Lautumaa ei itse enää edes huomaa….

 16. Olina sanoo:

  Minäkin pidän niin näistä, sanoista ja niiden tunnelmista. Äänteiden tarkastelusta ja johdoksista.

  Ja nyt tiedän senkin, mikä on lautuma. Eikä se edelleenkään kovin pahalta tai pelottavalta kuulosta.

 17. eve sanoo:

  Luin moneen kertaan, vieläkin siinä lukee ”latauma”. Tajunta haluaa ymmärtää väärin?

  Ihan kuin Clarissa, ei pysty maistelemaan, jos tietää. Yäh.

 18. Tanja sanoo:

  Minulle sana oli tuttu, eikä oikein sellainen, mitä mieluusti makustelisin, ja olin aivan että HUI! kun otsikko pärähti näkyviin. Hyvää kirjoitusta silti, sillä pääsin mukaan makustelun meininkiin. Itse makustelen aina välillä japanin sanoja, kun niistä miehen kanssa jutellaan. Hän siis opiskelee japania harrastuksekseen. Minä keksin tänään, että ne japanin sanat voisivat jäädä paremmin mieleen, jos ne lausuisi Tampereen murteella :)

 19. Liivia sanoo:

  Jostain syystä en tahdo tietää, mitä lautuma tarkoittaa. Siksi en lue ainakaan nyt edellä olevia kommentteja.
  Minusta ”lautuma” kuullostaa laiskalta, sellaiselta ettei mikään liiku ja vähän negatiivelta liikkumattomuudelta. Tulee lamantyyppinen olotila mieleen tai turhautuma.

 20. Suvi sanoo:

  Ei voi olla totta!!!! Mä olen aina dekkareissa lukenut sanan LATAUTUMA. Ja olen lukenut dekkareita vuosikymmeniä ja vaikka kuinka paljon. Ja jostain blogista minun pitää sitten lukea oikea muoto… Erittäin kummallista, ei pitäis edes olla ”lukihäröä”.

 21. Ansku sanoo:

  Ei ole montaakaan vuotta siitä, kun minulle vasta selvisi mikä lautuma on. Siitä saakka sanan kuullessani en ole voinut tuntea muuta kuin synkkyyttä, kylmyyttä ja jotain sellaista hyytävän iljettävää (kenties siksi, että sanan merkitys selvisi jostain rikossarjasta…)

  Mutta ymmärrän kyllä mitä tarkoitat; joskus on vastaani tullut muita sanoja, joita en tunne, mutta jotka aiheuttavat erilaisia mielikuvia.

 22. Violet sanoo:

  Olina: muistelinkin että olet sanoista ja kielestä kiinnostunut tÄllä samalla tavalla kuin minäkin.
  Se on loputon ilo, toisaalta myös melkoinen suo.

  eve: ei sitä oikein pysty niin…tai uskon kyllä että jos sana sanana miellyttää niin ”kovalla harjoittelulla” sille saa useita sävyjä.

  Tanja: japania tampereeksi -kurssi pystyyn vaan. Lupaan tulla tuntiopettajaksi heti kun opin itse edes yhden japanin kielen sanan!

  Liivia: mielenkiintoista kyllä miten erilaisia mielikuvia tulee. Kaikkki ovat tietysti yhtä oikeita koska ne ovat …niin, mielikuvia.
  Ihan totta että samanalkuiset sanat lähtevät tavallaan viemään mielikuvia samaan suuntaan kuten sulla kävi (tämä la-alku)

  Suvi: olin jo kirjoittamassa että hämmästyksekseni sana on monelle outo. Ajattelen ainakin niistä dekkareista hypänneen silmille – mutta noinkin voi siis käydä että latautumaa vaan on ollut;-)

 23. Sanni sanoo:

  Niin, minusta voisi sanoa, että ”mulla on tässä hyvä lautuma”. Niin kuin semmoinen olotila, kuin noissa sun kuvissa on tunnelma. Ettei tarvi tehdä mitään ja on hyvä olla, ehkä vähän väsyttää ja on valoisan kepeää.

  Lautuma oikeasti on mun mielesta jotenki pahempi kui tavallinen pieni mustelma. Kuolleilla on lautumia. Ihan tyhmä merkitys hyvällä sanalla.

 24. Tanja sanoo:

  Me alotettiin nyt ihan vasta sellainen perussysteemi, että mä annan joka päivä uuden sanan, jonka Antti opettelee. Tämän päivän sana on susi=オオカミ ookami. Suosikkini on nälkä (sille on kuulemma useampikin sana, mutta tää on suosikkini) 空腹 kuufuku. Että tervetuloo vaan japani-tampere-intonaation tuntiopeksi! :D

 25. Violet sanoo:

  Sanni; ehkä keräämme adressin kotimaisten kielten tutkimuslaitokselle ja ehdotamme lautuma -sanan merkityksen välitöntä laajennusta käsittämään myös tietynlainen tunnelma, olotila.
  (joo, mustelma on paljon viattomampi juttu. Lautuma on kuin laajentunut mustelma, siis kuulostaa siltä.)

  Tanja: ahaa. Mulla on juuri nyt オオカミ 空腹. Omatekemä yhdyssana merkitsemään sudennälkää.
  Kun se lausutaan trelaisittain äffät katoaa huit helvattuun ja liudentuu veeksi.

 26. solveig sanoo:

  Hmm. Tuleeko lautuma siitä, että veri on laskeutunut (vrt. laskeutuma)? Siitä tulee mieleen myös lauta, ja ruumiit laskettiin laudalle.

  Mitähän sanoo etymologinen sanakirja?

 27. Maijja sanoo:

  Sen kummempia jaarittelematta totean, että olipa hyvä iltapala lueskella tuo sinun kauniisti analysoitu kirjoitus ja siitä virinneet kommentoinnit. Mulla tulee lautumasta sanana mieleen laidun, laitumella oleminen. Mehtäänhän se siis menee….

 28. Henna sanoo:

  Olipa hienoa sanapohdintaa. Minulla ei ollut hajuakaan mika on lautuma. Menin sitten avaamaan tuon wikipedian kuvallisen linkin ja suljin samantien. Se kuva oli mulle liikaa. Ja nyt tuntuu etta kohta oksennan. Tiedetaan, olen aivan totaalisen raukkis.

 29. Kirjailijatar sanoo:

  Satuin tietämään tuon sanan ja pelästyin otsikkoa, että mitä ihmettä? Mutta ihmettelysi on enemmän kuin oikeutettua. Lautuma on minustakin kaunis, lempeä, kaihoisa sana. En ollut vaan koskaan ajatellut sitä noin irrallaan.

 30. Mirja sanoo:

  Vanhat lääkärikirjat lapsena tarkkaan lukeneena minäkin hätkähdin otsikkoa, yksi niistä sanoista, joita on vaikea edes maistella, kun merkitys tunkee niin pintaan. Sanoja kyllä muuten tulee aina välillä maisteltua, yksi päivä luin lehdestä Mikael Agricolan keksimistä uudissanoista, joista 3/4 edelleen käytössä ja niistä toisista, jotka eivät koskaan päässeet käyttöön asti ja vaikka kuinka näitä paitsioon jääneitä sanoja maisteli ja näiden sanojen kuvitteli olevan käytössä ihan oikeina sanoina, ne silti tuntuivat aivan päättömiltä, eivät jääneet edes mieleen. Kieli todellakin on vain sovittu merkkijärjestelmä.

 31. Violet sanoo:

  Solveig; en tiedä mutta ihan hyvin voisi olla. Etymologia on kiinnostavaa. Istuin aikoinaan suomen kielen laitoksella korvat oikein höröllä kun oli etymologian kurssi.

  Maijja; lautumaa iltapalaksi, olkaa hyvä.
  Laidun, sekin niin kaunis sana. Ylipäätään suomen kielessä on aika kauniita nämä vokaalien yhdistelmät.
  Soivat oikein.

  Henna; Olen pahoillani. Ei aina tajua että emme ole samasta puusta. Itselläni on lähinnä ”kliininen kiinnostus” vähän kaikkeen. Ehkä siksi niitä poliisin vuosikirjojakin kyttäilin lapsena.

  Kirjailijatar; Kaihoisa minustakin. Suorastaan runollinen.
  Ehkä on paljon muitakin jotka ovat kuin merkitsemässä väärää asiaa.

  Mirja; minä olin lapsena hyvin kiinnostunut myös lääkärikirjoista. Luin myös tarkkaan lehtien lääkäripalstat. Tiesin jo varhain liikaa liian paljosta.
  Kyllä, tuolle viimeiselle lauseelle.

 32. Riikka sanoo:

  Tiesin kyllä mitä lautuma tarkoittaa mutta en vaan pystynyt olla menemättä tuohon wikipediaan kuvineen, nyt kaduttaa. Joo, kuva oli mullekin liikaa vaikka sanoithan kyllä kuvan siellä olevan. Mä katon aina jännärit käden takaa, sormien välistä kurkkien. Ja inhoan Poliisi-tv:tä. Mutta ei kyllä tuo pehmeänkuuloinen sana kuvaa oikein tarkoitustansa. Uuvahtanutkin on kaunis sana.

 33. Violet sanoo:

  Riikka; tuota juuri tarkoitan: ei voi olla katsomatta vaikka tietää että siitä voi tulla paha olo tai vähintäänkin asia jää mietityttämään.
  Kyllä mää jännärit katson silti ihan silmät auki (silloin kun katson ylipäätään).

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s