(Not exactly) Bette Davis eyes


Silmät ovat aiheuttaneet minulle harmia jo yli kaksikymmentä vuotta. Yli kolmekymmentä, jos silmälasien käyttö katsotaan harmiksi, mutta minä en pääasiallisesti katso.
Tämä kyseessäoleva vaiva ilmaantui ensimmäisen kerran opiskeluaikoina. Ravasin silmälääkäreiden luona, sain tipppoja ja voiteita mutten varsinaista lopullista apua. Useammin kuin kerran sanottiin en ole koskaan ennen nähnyt tällaista. Sanottiin myös sinulla on ihmeelliset silmät. Toisenlaisessa yhteydessä siitä voisi vaikka ilahtua.

Olen nähnyt silmälääkäreitä myös Ruotsissa, Ranskassa, Hollannissa ja nyt täällä Belgiassa. Kaikki nämä vuodet ollaan pudisteltu päätä ja ihmetelty, tarjottu edelleen tippoja ja voiteita, seurattu tilannetta.
Enkä minäkään ole osannut vaatia enempää koska vaivan kanssa voi elää vaikka se onkin toisinaan hyvin kiusallista. Olen ajatellut että silmälääkärit osaavat asiansa ja että kun noin monen mielipide on saatu niin minulla nyt vaan on jotakin niin kummallista ettei apua ole olemassakaan. Paitsi ne tipat ja voiteet suurimpien oireiden häivytykseen.

Tämä viimeisin tuttavuuteni silmälääkäreiden saralla on kuitenkin sitä mieltä että koska kuussakin on käyty olisi toivottavaa selvittää miksi oireilen. Siksi hän lähetti minut kollegansa luokse joka on myös silmälääkäri mutta erikoistunut mm. erilaisiin autoimmuunisairauksiin (jotka oireilevat myös silmissä) ja virustauteihin. Vaikka verestäni onkin jo haettu vaikka mitä HIV:stä alkaen niin saattaa olla vielä jotakin katsomisen arvoista. Tähän asti useimmiten on veikattu silmäherpestä mutta sitä vastaan sotii se etteivät kaikki oireet täyty eivätkä vaivaan tarkoitetut lääkeet auta. Vastaanotto torstaina. Odotan mielenkiinnolla.

Ai että mitä silmissäni sitten on?
Ne ovat valtavan kuivat (mikä ei ole sairaus sinänsä eikä suurin ongelma). Etenkin vasemman silmän pinta on ”naarmuuntunut” niin pahasti että kaikkien valolähteiden ympärille syntyy haloefekti heti kun on aavistuksen verran hämärää. (Onneksi en aja autoa – en nimittäin pystyisi, sillä kun valot saavat halon ympärilleen ne sekoittuvat yhdeksi valosoosiksi.) Näkö on heikentynyt, välillä se tosin joksikin aikaa normalisoituu. Siksi ei aina vain vahvemmista silmälaseistakaan ole apua. Silmät vuotavat ilman erityistä syytä. Toisinaan tulee suorastaan kyynelpurskahdus ja vakuutan että se on kiusallista ja hiukan kivuliastakin. Aurinkoisella säällä olen aika pulassa. Koska en voi käyttää piilolinssejä kuin ääritilanteissa ja vähän aikaa pyysin reseptin aurinkolaseihin omilla vahvuuksillani. Tulevat olemaan ensimmäiset laatuaan. Ihanaa, kohta näen myös kirkkaalla säällä!

Mainokset

21 comments on “(Not exactly) Bette Davis eyes

 1. Minna sanoo:

  Onko Sjögrenin syndrooman mahdollisuus suljettu pois?

 2. Violet sanoo:

  Minna; ei vielä, mutta se on yksi mahdollisuus jonka nimi on nyt esillä.

 3. maijanmaja sanoo:

  Pidän uuden lääkärisi asenteesta. Kunpa syy vihdoin löytyisi, peukut pystyyn!

 4. Violet sanoo:

  maijanmaja; samoin minä pidän. Hän tunnustaa ettei tiedä mistä on kyse mutta että varmasti sellainen ihminen on joka tietää. Lähetti mut vielä ”kiireellisenä” kollegalleen, pääsen siis ihan parissa päivässä miehelle jolle on valtavat jonot.
  Nauratti kun se lääkäri eilen sanoi että niin viehättävä asiakas kuin olettekin niin en haluaisi joutua tapaamaan teitä enää;-)

 5. junika sanoo:

  Oirehdinta kuulostaa melko samanlaiselta kuin omani aikanaan. Silmäoireet olivat oikeastaan ensimmäiset oudot oireet, jolloin vakuutuin, että kaikki ei ole kunnossa. Olihan sitä kaikkea muutakin, mutta en osannut edes kaikkea nimetä ja ääneen sanoa, sitä kun oli niin tottunut hiljalleen ilmeneviin vaivoihin. Kuivat silmät ja hämärässä näkemisen vaikeus olivat kuitenkin sellaisia oireita, että menin lääkärille. Sjögrenin syndroomaa kohdallani vahvasti epäiltiin, mutta edes sylkirauhasesta otettu näyte ei vahvistanut sitä oireiden syyksi. Autoimmuunisairaudet ovat ilmeisen vaikeasti todennettavissa. Oireilua saattaa olla jo kauan, ennenkuin pystytään saamaan kiikkiin jotain, jolle voidaan antaa nimi. Näin oli minunkin kohdallani. Kuivasilmäisyys on tässä vuosien mittaan hävinnyt. Pystyn käyttämään jopa piilolinssejä, tosin en uskalla käyttää muuta kuin kertakäyttöisiä. Hämärässä näkeminen on edelleen hieman ongelmallista ja autolla ajaminen pimeässä sateella/sumussa tai auringonlaskun aikaan on kammottavaa, ellei mahdotonta. Voi olla, että muistan väärin, mutta sinulla oli myös jotain sydänvaivaa…? Jota tutkittiin? Tajunnantasoon tai aivotoimintoihin liittyvää? Onko lääkärisi missään vaiheessa osanneet yhdistää näitä oireita toisiinsa? Jos nyt autoimmuunisairauksia epäillään, niin näilläkin sinänsä erilaisilla epämääräisillä oireilla saattaa olla yhteinen tekijä.

 6. Violet sanoo:

  junika; juuri sehän se on hankalaa jos on paljon ”sitä kaikkea muutakin” ja sitten kun puhuu yhden alan erikoislääkärille niin yleensä hän ei osaa sanoa juuta eikä jaata toisen alan asioista.
  Juu siis mulla on todettu sydämessä mitraaliläpän vuoto (jonka nyt ei ainakaan uskoisi liittyvän tähän) ja sitten ne ”oudot tuntemukset” ja tajunnan häiriöt jotka neurologi kaikkien tutkimusten jälkeen pani epätyypillisen migreeniin piikkiin. Hän ei tiedä silmäoireistani eikä toisaalta silmälääkäri neurologisista vaivoistani – toki olisi syytä yrittää puhua aina ”kaikesta” mutta kun tuntuu että menee niin rutosti aikaa siihenkin että saa sen varsinaisen asiansa selitettyä juurta jaksain;-)

  En ollut edes tiennyt että silmälääketieteen alalla voi olla niin paljon eri asioihin erikoistuneita kuin eilen sain kuulla olevan. Toivon että tämä jonka torstaina näen näkisi mahdolliset yhteydet asioiden välillä ja osaisi tutkia oikeita asioita.
  Aikamoista salapoliisityötä.

 7. junika sanoo:

  Kirjoita, jos et ole jo kirjoittanut, kaikki sinulla ilmenneet epämääräiset oireet itseäsi varten ylös. Niistä voi olla joskus apua, kun törmää oikeanlaiseen tietoon vaikka ihan sattumalta.

  Sepä se tässä länsimaisessa lääketieteessä, että ihminen on pilkottu niin pieniin osiin ja yhtä pientä partikkelia varten on olemassa oma erikoistunut lääkäri, jolla ei ole hajuakaan ihmisestä kokonaisuutena. Esimerkkinä ihan konkreettisesti se, kun muistihäiriöisiä ja sekavia vanhuksia tutkiva yleislääkäri tai psykiatri päättelee, että oireiden perusteella kysessä on a)masennus b)normaali vanhuuteen liittyvä muistitoimintojen heikentyminen. Taustalla saattaa kuitenkin olla joko vakava virtsarakon/tiehyiden tulehdus (suoraan sanottuna en muista tarkemmin mikä pissitauti siinä kyseessä olikaan) tai munuaisiin liittyvä sairaus. Kun SE hoidetaan, vanhuksen sekavuus katoaa ilman psyykenlääkkeitä…

  Mutta tosiaan nuo autoimmuunisairaudet ovat kovin kirjavia oireineen. Tulehduspesäkkeitäkin voi ilmaantua sinne tänne ja elimistön vinoutunut immuunireaktio hyökkää tietenkin siellä, mikä aiheuttaa oireita. Itse olen huomannut, samoin moni kohtalotoverini, että ne oireet (ja ilmeisesti tulehdusreaktiot) voivat olla hyvinkin lyhytaikaisia ja vaihtavat vielä ryökäleet paikkaa, joten todellisten oireiden todentaminen on ihan äärimmäisen sattuman kauppaa. Minullakin silmät oireilee ajoittain, mutta itse SILMÄSTÄ ei löydy mitään. Kyllä siinä väkisin tulee mieleen, että mitä löytyisi aivoista, jos niitä kuvattaisiin juuri silloin, kun oiretta esiintyy.

 8. Voi kurjuus! Ystävälläni on helposti tukkeutuvat kyynelkanavat, ne pitää usein punkteerata lääkärillä, mikä on kuulemma kamalaa. Toivottavasti löytyy ratkaisu!

 9. minjo sanoo:

  Toivottavasti saat apua! Mulle täâ oli hyvä muistutus ajan tilaamisesta silmälääkärille. Mulla on niin toivonta pimeessän näkeminen, välillä karsastus ja yhteisnäon puuttuminen, että olen vaan pelännyt mennä lääkärille, etteivät taas mâärää vielä voimakkaampia eriparilinssejä,kun eivät usko, että jos on suuri ero plussan ja miinuksen välillä, lopputulos on aivoille karmea mukautua… No, nyt kyllä tilaan ajan. Pakko on, kun en ole, apua, kahdeksaan vuoteen ollut silmälääkärillä! Nuorena kävin vuosittain, kun oli aina pakko tarkistaa mitä on tapahtunut. Aikuisenakin kävin pitkâän, mutta sitten näköjään on jäänyt.

 10. Pilvitarha sanoo:

  Huh sentään, ei ehkä tosiaan Bette Davis-silmät mutta erittäin salaperäiset kyllä! Toivottavasti uusi expertti hoksaa jotain ja ratkaisee mysteerin.

  Itsekin olen kuullut kerran tutkimusten (ei silmiin liittyvien) jälkeen lääkärin sanovan että tällaista löytyi mutta ei tämän pitäisi olla mahdollista. Ja asia jäi sitten siihen.

 11. Maria sanoo:

  MOI!Samaa vikaa täällä..Ami menee to silmälääkärille, sille on tullut pari päivää sitten harmaa alue toiseen silmään,jolla ei nyt näe kunnolla. Ja mä pääsen kesäkuun puolivälissä sinne jatkoon,jossa kattellaan sitä Sjögrenin syndroomaa…Ei oo helppoo ei.Ami on ihan kypsä.Toivotaan,et sun lekuri auttaa sua,kokonaisuuden ymmärtäminenhän se niin hankalaa onkin.

 12. Violet sanoo:

  jumika; juu, semmonen oirelappu on ollut jo pitkään. Lisään sinne sitten vaan aina uutta;-) Onneksi saa vetää ylikin.

  GAbriela; no tuo se puuttuisikin. Mitään erityisen kivuliasta tähän ei onneksi ainakaan toistaiseksi ole liittynyt.

  minjo; kahdeksan vuotta on kyllä pitkä aika mutta nythän sinä olet jo ajan tilannut, eiks jeh?;-)

  Pilvitarha: salaperäiset vaivat ovat mun erikoisuuteni. VAlitettavasti. Ainoa laakista selvä on tainnut olla umpisuolentulehdus.

  Maria; Jos meillä molemmilla on Sjögren niin sitten perustetaan kyllä maailman ainut Bryssel-Tampere sjöökreeniyhditys!

 13. Pariisin Margarita sanoo:

  No onpa ikävä silmävaiva. Itselläni vain se ”vaiva”, että silmäni ovat aivan eriparia. Vasemmalla näen kohtuuhyvin ilman silmälasejakin (-1,25), mutta oikea on puolisokea (-5,75). Muutama lääkäri on suositellut Lasik-operaatiota (vai mikä se nyt nimeltään onkaan) oikeaan silmään, mutten uskalla. Sinänsä silmälasit eivät minua haittaa ja tällä hetkellä minulla on kivat kehyksetkin. Ainoa, mikä joskus rasittaa, on piilariräpläys. En pysty kuntoilemaan rilleissä ja silloin joutuu aina pläräämään niitä piilareita. Toivon, että vaivasi onnistutaan diagnosoimaan!

 14. Pariisin Margarita sanoo:

  P.s. Bette Davis Eyes on lempikappaleitani!

 15. Violet sanoo:

  MArgarita; mulla on tuo myös että eriparisilmät mutta ero ei ole ihan noin iso. Sitten mulla on myös karsastusta, vasemmassa silmässä paljon enemmän kuin oikeassa.
  Joo, kyllä lasit joskus on ihan haitaksi. Se viikko kun laskettelin aamusta iltaan meni kyllä puoliväkisin piilolaseilla. Semmoisilla yksipäiväisillä.
  Se biisi onkin aika hyvä, muistan kyllä.

 16. pau sanoo:

  Hei, onkohan Thygesonin nimi vilahdellut epäilyissä? Ilmeisesti kovin harvinainen sarveiskalvon sairaus (Thygeson’s Keratitis). Puolisoni on kuulunut siihen ”kerhoon”, mutta monivuotisen hoidon jälkeen ongelmia ei ole enää ollut.
  Onnea ja toivottavasti mysteerisi selviää!

 17. Helena sanoo:

  Silmäoireista minäkin. Voimakas likinäkö varhaisaikuisuudessa, yli -6 diopteria, lasten myötä vähän korjaantunut, reiluun neljään. Auringonlaskuun ajaessa, silmät vuotavat ihan valtavasti, aurinkolasipakko! Hämärässä inhoan olla kesäiltaisin, näen niin sumuisesti. Sitä on vaikea ymmärtää niiden joilla näön kanssa ei ole ongelmia. Silmänpohjarappeumta, hitaasti etenevä verkkokalvon irtauma… Siinä minun silmäni, ja kun nautin niin maailman tarkastelemisesta niiden kautta…Minä pystyn käyttämään piilolaseja ympäri vuorokauden, paitsi levossa, en omista edes simälaseja, ja tähän asti silmälääkärini on antanut sille siunauksen. Laser ei ole ollut vielä ajankohtainen, vaikka välillä sitä pohdinkin. Silmäpohjasairaudet eivät ole edenneet enää viimevuosina, joten toivon saavani säilyttää näkökykyni pitkään. Toivottavasti sinun silmäongelmasi ratkeavat! Kunhan myötämielisyydestä halusin kertoa omastanikin.

 18. Violet sanoo:

  pau; sellaista nimeä ei ole vielä lausuttu. Monenlaisia kerhoja sitä taitaa olla. Saa nähdä saanko huomenna jäsenkortin johonkin.

  Helena; sinun lukemasi ovat sitten kuin miehelläni. Neljän ja puolen nurkilla nykyään. Toisille piilolinssit käyvät kyllä ihan hienosti. Mieheni pitää voi sanoa aina myös.
  Kiitos myötämielisyydestä ja sitä samaa täältä takaisin! Näkökyky, mieluiten kohtuullisen hyvä on kyllä asia josta ei ihan ilman suurta surua luopuisi.

 19. Liina sanoo:

  Itseasiassa minulla on samantapaista vaivaa. Silmäni ovat välillä niin kuivat ja kutiavat, että voisin rapsutella ne irti päästäni. Välillä olen ”itkevä nainen” ja saan kyynelpurskauksia ihan pyytämättä ja yllätyksenä. Ja tosiaan ne ovat joskus hieman kivuliaitakin. Mutta nuo haloefektit eivät ole tuttuja. Hui, kaikenlaista. Vahvuuksilla olevia aurinkolaseja olen käyttänyt pari vuotta ja ne ovat ehdottomat.

  Jospa vaivalle löytyisi nyt syy ja syylle toimiva hoito.

  Minulla on muuten tuokin ”epätyypillinen aurallinen migreeni” ja siihen liittyy näitä ihmeellisiä poissaolotuntemuksia ja tajunnan hämärtymisiä ja puutumisia. Mutta liittyisikö ne silmiin?

  Jopas tästä tuli sairaskertomus enkä päässyt kunnolla edes alkuun!

 20. Violet sanoo:

  Liina: jo, se halo valojen ympärille tulee kuulemma ihan siitä vaan kun silmän pinta on niin pilalla, ”naarmuuntunut”. Uskottava selitys. Ai sulla on kans epÄtyypillinen migreeni kaikilla mausteilla?:-)
  Mulle ei koskaan ole edes vihjattu että se mitenkään liittyisi silmiin.

 21. MEP sanoo:

  Googlaa Keratoconjunctivitis sicca WIKIssa on hyvä selostus siitä. Tosin englanniksi. (on erikois piilolinssejäkin siihen tarkoitukseen)
  Kuivat silmät eivät ole vain harmi, vaan myös tuhoisaa jos niitä ei hoideta. (-> pinnan naarmuuntuminen jne…)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s