Rutiinit


Aamuisin herään ihan vapaasta tahdostani kello 6.10. Siihen aikaan on pimeää, vain hajanaisia valoja joissakin ikkunoissa. Käyn suihkussa ja avaan suihkuhuoneessa kattoikkunan. Ilma höyryää tähän vuodenaikaan jo aamusta kun sen päästää vapaaksi.

Menen alakertaan, aukaisen Ranskan tv:n aamuohjelman. Uutisia ja muuta ajankohtaista. Venyttelen, laitan ”ruumiinosat oikeille paikoilleen”. Käytän siihen noin vartin ja teen sen joka ikinen aamu. Pakko. Vapaaehtoinen pakko, sanon sen noin. Nautinnollinen hetki, hyödyksi selälle ja mielelle, muutenkin.

Laitan kahvin tulemaan. Itse en enää juo aamulla kotona kahvia mutta miehelle. Uskon että on kiva tulla alakertaan kun kahvi tuoksuu vastaan jo portaissa. Itselleni laitan teen ja leipiä ja mitä se onkaan. Pojat herätetään noin seitsemältä elleivät ole jo havahtuneet aamun ääniin. Toinen haluaa ”maito kuuma” ja toinen juo maitoa kylmänä tai lasin tuoremehua. Leipäpalat tai joku hedelmä. Suklaakakkuakin saa jos sattuu olemaan. Usein sattuu.

Ja sitten. Sitten teen jotakin tukalle, teen jotakin naamalle, autan poikia löytämään vaatteet, muistutan ottamaan tämän, tuon, puhun miehen kanssa päivän käytännön asiat, kuka kauppaan kuka minne ja milloin. Säntäilen vaikka kaikki on periaatteessa ihan helppoa.

Viimeiseksi suihkautan Jardin sur le Nil’iä. Ilman sitä en lähde paitsi jos on hätäevakuointi eikä sellaisia ole vielä ollut.

Kello 8.00 metrossa. Istun tai seison, vaihdan toiseen metroon, istun tai seison. Puoli yhdeksältä istun työpöytäni ääressä.

Mainokset

18 comments on “Rutiinit

 1. Aura sanoo:

  Ihania rutiineja. Voi että… vähän haikeana luin, sillä lailla miten katsotaan naapurin jotain mitä itsekin haluasi muttei ole rahkeita. Jännä sattuma muuten, että kirjoitin juuri nyt samaan aikaan samasta aiheesta, mutta kääntöpuolelta. Siitä kun ei oikein osaa. Mutta tietysti jos olisi säännöllisessä työssä tai koulussa kodin ulkopuolella, niin siitähän sitä rutiinia jo tulisi. Olen jopa vähän harkinnut. :)

 2. Merja sanoo:

  Hieno kuva, tykkään.

  Herään aika lailla samaan aikaan viikko-aamuisin. No paitsi ma ja ti kun kaikki lapset menevät yhdeksään.. silloin saan venyttää aamuherätyksen seitsemään.

  Meillä on harvemmin suklaakakkua mutta pullaa yleensä kyllä. Ja sitäkin saa, aina silloin tällöin.

 3. jaana sanoo:

  Aamun rutiineistakin saa hienon kertomuksen, jos osaa ja sinä osaat. Kiitos siitä!

 4. Martta sanoo:

  Rutiineissa ja arjessa voi olla niin paljon hyvää, tämä oli hieno esimerkki. Ja päivittäinen aamuvenyttely, vau! Mulla ei onnistu joka aamu, pitäisi ottaa susta oppia. Hassua miten sitä ei tee vaikka tietää miten hyvää se kymmenenkin minuuttia tekis sekä kropalle että mielelle.. Hyvää viinkonloppua!

 5. vilijonkka sanoo:

  Periaatteessa samankaltaisesti omat aamunikin menevät, mutta sinun kuvailemana kuulosti selkeältä ja hallitulta, minun taas, no sellaista säntäilyä. Eikä me miehen kanssa sovita yhtään mitään. Kait se on se kun toinen on niin myöhäiseen poissa, ettei mitään sovittavaa ole, ihan tyhmä juttu sinäänsä.

  Mainiota hupomista eli sunnuntaiaamua!

 6. vilijonkka sanoo:

  Hupomista? Siis huomista.

 7. Violet sanoo:

  Aura: huomaan että oli asia mikä hyvänsä mutta jos se toistuu hiukankin säännöllisesti niin alan luoda siihen rutiineja. Niiden tarkoitus on ihan viaton: maksimoida oma hyvä oloni ja hyvä mieleni. Tajuan silti että odottamattomia asioita tapahtuu ja kyllä mää yllätyksistäkin tykkään mutta kun suurin osa on hyvinkin ennakoitavissa niin minulle on luontaista alkaa toistaa tiettyä kaavaa.

  Merja: kiitos, Merja.
  Tähän asti mua ei ole yhtään haitannut herätä kuuden nurkilla. Toisin voi olla silloin kun on vielä pimeämpää aamulla, kun on viileää ellei suorastaan kylmä makuuhuoneessa, suihkussa…

  Puuro on pienemmälle aina kausittain kova aamuhitti. Nyt on sen suhteen ei-ei -ajat.

  jaana: noinko meinaat;-) Kiitos!

  Martta: tekee hyvää joo, venyttely, ja mun on kyllä ihan suorastaan pakko se tehdä ja muutamia lihasliikkeitä joita fysioterapeutti opetti selän takia.
  Nyt kun istun päivittäin tuntikausia niin on vaan pidettävä selästä sun muusta näinkin huoli.

  Vilijonkka: toki sitä säntäilyä on myös mutta olen huomannut ettei se vie epätoivon partaalle jos on hommat ainakin noin suurimmaksi osaksi kunnossa ja hallussa.
  Noi pikaiset aamusopimukset on kyllä osoittautuneet paitsi aika välttämättömiksi myös kovasti asioita helpottavaksi.

 8. Lempi Sveitsistä sanoo:

  Hieno kuva!

  Mulla on sellainen kova kohtalo, että olen kolmen aamuvirkun lapsen aamutorkku äiti. Eikä lapset ole enää mitään taaperoita, että ei siitä ole kyse. Ikinä ei ala aamut niin, että minä rauhassa ensin heräisin.

  Meillä poika on kaikista aamuvirkuin ja hän sitten reippaana ja kohteliaana miehenalkuna kattaa kaikille aamiaispöydän. Ja huolella. Niille, jotka syö leipää leipälautasen ja veitsen, muronsyöjille kipon ja lusikan. Sitten keittää itselleen puuron, jonka syö marjojen kera.

  Minä möngin sitten valmiiseen pöytään yleensä viimeisenä ja koetan parhaani mukaan peittää äreyttäni ja jutella mukavia. Eihän se muiden vika ole, että minä olen surkea aamuihminen ja lapsilla juttu luistaa aamusta ihan parhaiten.

  Mulla on sama kuin Vilijonkalla. Ei oo sovittavaa. Mies tekee pitkää ja epäsäännöllistä päivää, tulee yllättäviä kokouksia, joista ei sitten voikaan lähteä ja niin edelleen. Huomasin onneksi aika pian, että vähemmän käy hermolle, kun itse sitten säntäilen sinne, tänne, kun jännään, että pääseekö se mies nyt vai tuleeko kuitenkin viime tipan aikataulunmuutos. Ja joo, kyllä se välillä vähän tyhmältä tuntuu, mutta ei auta märinät näillä markkinoilla :).

  Lempi Sveitsistä

 9. Riikka sanoo:

  Kadehdittavaa todella. Että joku saa itsensä helposti tuohon aikaan ylös ja on ruhtinaalliset 2,5 tuntia touhuilla ja venytellä (!) ennen töihinmenoa. t. aamutorkku
  Ja pakko vielä kommentoida Lempille: vau mikä ihana poika sinulla. Tuohon on pyrittävä lastenkasvatuksessa;)

 10. vilijonkka sanoo:

  Lempi, lainaatko poikaasi meidän pimatsuille malliksi vaikka pariksi viikoksi noin ensi alkuun. Jollei uskalla tänne Kiinaan yksinään niin kesällä vaikka Suomessa!

 11. Violet sanoo:

  Lempi: Poikasi tavat kuulostavat kyllä sellaisilta etten uskoisi kenenkään vanhemman toppuuttelevan hänen aamutouhujaan. Tuosta kaikestahan on suorastaan melkoista apua!
  Miehen kanssa sopimisesta vielä: olen ollut nyt työssä vasta kolme viikkoa mutta huomaan että mieheni suhtautuminen minuun on (ihan käytännön juttujen seurauksena kai) muuttunut. Hän tietää että minä en voi olla keskellä päivää kotona sen helpommin kuin hän itsekään jos vaikka tulee joku mittarinlukija tms., hän tietää että voi tehdä tiukkaa että ehdin viedä poikaa logopedille jne.
  Jos suoraan sanon niin etukäteen pelkäsin että kaatuuko kaikki sitten kuitenkin minulle, mutta (ainakin nyt alkuun…) mies näyttää ottaneen aivan ihailtavan asenteen. Itse ehdotti että jos hän vie logopedille keskiviikkona ja minä sitten vaikka maanantaina, jos hän menisi toisen pojan vanhempainiltaan niin mahtaisinko minä ehtiä toisen..jne.
  Minähän olen meillä pääsääntöisesti hoitanut aina kaikki ruokaosotokset ja se on ollut aivan ok ja luonnollistakin koska mulla oli vain aikaa. Nyt on tullut uusia käytäntöjä ihan itsekseen, mm. huomasimme sen että jos käymme yhdessä pe-illtana autolla kaupassa niin saamme kokonaisen viikonlopun ilman sitä tyhmää la-aamun ostoskeikkaa.

  Todella paljon asioita on auttanut se että mies tekee siis kaksi pÄiväâ viikossa etätyötä. Siitä näyttää kyllä nauttivan koko perhe.

  Riikka: pieni laskuvirhe, herään 6.10 ja lähden 8.00 eli n. 1h50min. Mutta saatanpa joskus lähteä hiukan aikaisemminkin tai myöhemmin.
  Niin, mulle tuo on helppoa, se on aivan luontaista eikä vaadi ponnistusta. Minä puolestani joskus kadehdin niitä jotka eivät pilki puoli kymmeneltä illalla;-) Töissäkin selvästi näkee ketkä ovat niitä jotka painavat täysillä aamusta ja niitä jotka virkistyvät puoliltapäivin (ja saattavat mieluummin tulla hiukan myöhemmin ja vastaavasti lähteä myöhemmin pois).
  Se aamun venyttelyasia on mulle vÄhän sama varmaan kuin jos tupakanpolttaja menisi aamusauhuille.

  Vilijonkka: au pair -poikain välitystä jo vuodesta 2011;-)

 12. Karusellissa sanoo:

  Aah,tunnen Jardin sur le Nilin nenässäni. Itse en voi lähteä aamulla ilman Calvin Kleinin Eternityä. En ole voinut vuosikausiin tai -kymmeniin, muutamia syrjähyppyjä lukuunottamatta. Jardin sur le Nilin säästän erityistilanteisiin. Mies osti sitä minulle – kuulemma kauniin pullon vuoksi, mutta kyllä tuoksukin on ihana.

  Minun herätyskelloni soi 5.30 joka työaamu. Vaikka heräänkin itsestään hieman ennen sitä, niin en pidä sitä vapaaehtoisena, vaikka aamuvirkku olenkin. Se on vain liian aikaisin. Silti pääsen lähtemään vasta ennen kahdeksaa. Eli yli kaksi tuntia menee, mutta ei itseni puleeraamiseen eikä lasten laittamiseen. Tee jonkun verran töitä jo aamulla kotona ennen lähtöä, töissä kun on niin sanotusti hypättävä heti liikkuvaan junaan. Vaikka se viekin aikaan, niin näin aamu on silti vähän helpompi ja vähemmän stressaava.

  Sinulta kadehdin tuota venyttelyä – kunpa saisin itsekin aikaiseksi, vaikka muutama joogaliike tekisi hyvää.

 13. himalainen sanoo:

  Rutiinit on kyllä arkiaamujen pelastus. Ja ne ovat myös jotenkin luotettaviakin, lomankin jälkeen on rauhoittavaa tietää, että niistä vain jatketaan, annetaan itsemme niille, ne vievät itsestään aamusta päivää eteenpäin. Hyviä rutiineja. Hyväksi rutiiniksi tarvitsisin kyllä myös tuon venyttelyn. Minulle tärkeä aamurutiini on yksi tunti hiljaista aikaa kuuman vesikupin kanssa. Luen ehkä lehteä tai käperryn sohvaan, välillä istun blogien parissa, mutta tarvitsen aamulla tunnin itselleni, siksi olen alkanut nousemaan ylös jo ennen kuutta.

  Mieleeni on jäänyt tuo Jardin sur le Nil, pelkästään jo sanan ja mielikuvien vuoksi, sinun kuvailujen, olisin lentokentältä halunnut löytää sen, harmi kun ei sitten ollutkaan aikaa, mutta joka tapauksessa se kuulostaa ihanalta lähdönhetken rutiinilta, ihana tuulahdus työmatkalle.

 14. Mirva sanoo:

  En ole yhtään aamuihminen, en varmaan saisi itseäni vapaaehtoisesti ylös tuohon aikaan. Mutta sinun aamurutiinit kuulostavat hyvältä, semmoisilta että niillä tulee hyviä päiviä. Varsinkin venyttely, sitä voisin koittaa ottaa ohjelmaan itsekin — kunhan ensin pääsisin ylös sängystä…

 15. Linnea sanoo:

  Meillä on ollut yhdeksän vuotta (esikoisen peruskouluaika) samanlainen aamuaikataulu ja tehtävänjako. Nyt syksyllä poika aloitti lukion hiukan kauempana ja aamujen aikataulutus nyrjähti. En ole vielä saanut itseäni ohjelmoitua täydellisesti uuteen.
  Minäkin tykkään herätä aamulla ajan kanssa. Syödä kunnolla ja lukea lehden rauhassa. Se on oma valinta, että tämä halu sitten lyhentää hiukan nukkumisaikaa.

  Hyvää alkavaa syysviikkoa!

 16. Pirkko sanoo:

  Rutiineissa on sekin hyvä puoli, että joskus niitä on kiva rikkoa.

 17. Kirjailijatar sanoo:

  Minä nautin aamun rutiineista, siitä ettei ole kamala kiire. Jos aamu menee jostain syystä toisin kuin kuuluisi, hermostun. Se varmaan vie energiaa ja saa minut jotenkin väärälle raiteelle heti aamusta. Kestää aikansa, että on taas oikeassa kuosissa.

 18. Birgitta sanoo:

  Vau, olet noin aikaisin hereillä aamuisin. Olisin todella otettu, jos aamuisin olisi kahvi tuollalailla valmiiksi keitettynä. Aamukahvin tuoksu on mun mielestä jopa parempi kuin itse maku.

  Meillä mä yleensä herään ekaksi tai jos mies ehtii ensin suihkuun, niin sitten vaan lojun odottamassa. Aamiainen on arkisin aina sama: mysli, pakkasesta marjoja ja kaapista maitoa. Viikonloppuaamut olen sitten varannut tuohon kahvin tuoksutteluun ja leivän mussutukseen.

  Yksi minkä teen joka aamu on vielä hiljentyminen 3-10 minuuttia, sen jälkeen puen päällysvaatteet päälle, annan halaukset ja lähden töihin. Ehkä meditointi vastaa tuota sinun aamuvetreytystäsi, vaikka kyllä mun kroppakin kaipaisi aamuherättelyä eikä vaan rajua töihinlähtöä kylmiltään =)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s