Vaikuttunut

Heräsin tahtomattani aikaisin. Se osoittautui kuitenkin hyväksi asiaksi koska katselin loistavan dokumentin ranskalaisen Acte Sud -kustannustalon perustajasta, Hubert Nyssenistä joka kuoli 12.11.2011.
Istuin liki pari tuntia aivan paikallani katsellen ja kuunnellen, hyvin vaikuttuneena Nyssenin elämäntyöstä ja älykkyydestä. Hänestä säteili hyvää tahtoa, viisautta ja kuten sanoin, älykkyyttä, sellaista jota ei tarvitse alleviivata ja joka ei korosta itseään. Älykkyyttä joka ilmenee sydämellisyytenä, oivaltamisena, paneutumisena, peräänantamattomuutena.

Nyssen vaikutti paljon mm. Paul Austerin uran alkamiseen. Hän otti tämän täydestä tuntemattomuudesta siipensä alle Acte Sud -taloon julkaistavaksi ja siitä se lähti – ensin Ranskassa ja muualla Euroopassa ja sitten Usa:ssa.

Nyssen on kirjoittanut itsekin eikä ihan vähän olekaan!
Aion tutustua mitä pikimmin tämän hurmaavan herran tuotantoon.

Meillä täällä oli aurinkoinen päivä, taas. Tämä syksy on ollut ihmeellinen. Otan kiitollisuudella vastaan kaiken mikä ei ole räntää.

Mainokset

7 comments on “Vaikuttunut

 1. Nimetön sanoo:

  Nyt iski kademieli. Kiinnostuin minulle aiemmin tuntemattomasta Nyssenistä ja yritin heti etsiä häneltä mahdollisia englanninkielisiä julkaisuja, mutta tulos oli pyöreä nolla. Kirjallista tuotantoa ei näemmä ole käännetty lainkaan, sillä kaikki julkaisut ovat ranskankielisiä. Voi miksi en osaa ranskaa?! / Bertiina

 2. Niina sanoo:

  Pitkästä aikaa täällä lueskelemassa ja pidän kovasti edelleenkin !

  Sylvia-elokuva jäi mun mieleeni kaivelemaan. Kunnes muistin, että se on tullut telkkarista nimellä Ted & Sylvia ?! Koska mä olen nähnyt sen. Hitsi ajattelin, että voiko olla menny ohi ja kuinka tuntuu niin tutulta.
  Mutta että näinkö kokonaan vai vaan osin , en muista ! Mutta hyvä leffa se oli, semmonen jota jäi katsomaan.

 3. Pirkko sanoo:

  Nyssen on minulle täysin tuntematon, ehkä vielä tutustun.

  Vaikuttuminen on melkein kadehdittavaa, semmoista tapahtuu turhan harvoin, mutta kun sitten tapahtuu, tulee samassa paketissa iloa pitkäksi aikaa. Oikein jäin miettimään milloin viimeksi vaikutuin ja huolestun kun en edes muista.

 4. Aivan tuntematon herrasmies tämä Nyssen. Mutta kuvasit hänen älykkyttään ja älykkyyttä ylipäätään hyvin oivaltavasti ja kauniisti. Minä kiinnostuin nyt tästä viisaasta miehestä.

 5. Violet sanoo:

  Bertiina; no niin, tässä tarvittaisiin nyt sitten joku toinen, joku samanlainen ”näkijä” kuin Nyssen itse oli löytämään hänet ja käännättämään muillekin kielille!

  Niina; kiva kuulla että kelpaa edelleen. Joo, katsoin elokuvan lauantaina ja se oli minusta hyvä. Ei mikään mestariteos tai maailmaani järisyttävä mutta hyvä ja ehdottomasti mieleenjäävä.

  Pirkko; totta on että tapahtuu aika harvoin. Tai no, mulle tulee sellaisia ”pikaihastuksia” vähän väliä. NIin käy kun on silmät ja korvat auki koko ajan.
  Minusta on hieno ajatella sitä että maailma on loputtomasti täynnä kiinnostavia kirjoja, elokuvia, ihmisiä, musiikkia….

  Kirjailijatar: Ihailen ihan tavattomasti esim. sitä miten hänen kustantamonsa aloitti etelä-Ranskassa aivan älyttömän pienestä ja miten hänellä on ollut nenää haistaa kykyjä ja tajuta ottaa heitä julkaistavakseen. Monia sellaisia joille on muut ovat sanoneet EI ja sitten he ovat kuitenkin kovasti menestyneet.

 6. Samaistuin tuohon tunteeseen, mitä kirjoitit älykkyydestä. Sellaista pröystäilemätöntä, lempeää älykkyyttä kohdatessaan se nostattaa kuulijaansakin. Kirkastaa ympäristön värit.

  Nimestä Nyssen tulee mieleeni jatkuvasti linja-auto, tamperelainen kun olen.

 7. Violet sanoo:

  eilentänäänhuomenna; juuuuuri noin siinä käy, ”nostattaa kuulijaansakin” oli pistämättömästi sanottu.
  Nysse on nysse, näino.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s